начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Проблем от строители наети от съсед

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем от строители наети от съсед

Мнениеот dyanakiev » 10 Сеп 2010, 19:31

Здравейте, незнам дали тук е мястото да питам за съвет, но проблема е следният:
Аз живея на предпоследния етаж, съседа над мен при монтаж на парапет на терасата е направил проходен отвор в спалнята ми - това е което видях днес. С това вече чашата преля. Сградата е на 1 година и започнаха всякакви своеволия.
Дупката е проходна и ако се махнат крепежите, ще гледам звездите. Несъм хидроинженер, за да дам компетентно становище дали в следствие от това няма да се появи влага. Единственият начин според мен е да се направи оглед от компетентно лице, което да се произнесе по какъв начин трябва да бъде извършен ремонта, за да бъдат избегнати каквито и да било проблеми по нормалното и безпроблемно използване на имота.

С тези свои действия е нарушил чл.6 ал.2; ал.3 и ал.5

ал.2 - за дупката в тавана ми
ал.3 - усвояване на общи части от коридора, изграждане на килер над стъпалата
ал.5 - затваряне на тераса /вкл. монтиране на покрив и дограма/

Как трябва да процедирам за да може всеки да си знае мястото, правата и задълженията ?
dyanakiev
Младши потребител

Re: Проблем от строители наети от съсед

Мнениеот wladi » 10 Сеп 2010, 20:57

Разбирам, че над спалнята частично има покривна тераса, т.е. тавана е тип "топъл покрив" използваем.
Много са модерни, вече ги има във почти всички нови сгради. Трябва над плочата от около 15 см, да има:
- цим.мазилка за наклона - 1-2 см;
- пароизолация 1 пласт;
- топлоизолация поне 8-10 см - от какво е ;
- цим.замазка армирана за защита 3-4 см;
- хидроизолация 1-2 пласта 1 см;
- настилка, от какво е - гранитогрес? - 1,5 см.

Всичко събрано прави 30 см, нима са успели да пробият всичко това, или таванската Ви плоча е изпълнена по някакъв друг начин?

Дупката си е дупка и ако не е уплътнена добре ще тече. Освен това метала е топлопроводен и е създаден топлинен мост.

Коректното изпълнение на пластовете е проблем с възможности за много субективни грешки.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Re: Проблем от строители наети от съсед

Мнениеот dyanakiev » 10 Сеп 2010, 22:03

Последният слой е гранитогрес, незнам какви слоеве са поставени под него, но има издадено разрешение за ползване. На база този документ би трябвало всичко да е изградено според нормите и изискванията. Към момента неразполагам със строителната документация, но мисля че бих могъл да я изискам от строителната фирма изградила сградата.
dyanakiev
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ