начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Заплаха от съсед

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заплаха от съсед

Мнениеот gogh71 » 04 Окт 2010, 12:51

Здравейте, историята е малко объркана и едва ли не детска, но все пак имам известни притеснения по въпроса.

Имам куче, на което през деня оставям отворен прозорец през, който си показва главата и блее навън. Проблемът се появи вчера тъй като кучето е разгонено и под балкона се появи един доста внушителен мъжки, който седя около половин час и след това си тръгна. Съсед ми се обади и ми се разкрещя, че му е писнало кучето ми да седи на прозореца да дразни неговото, което е мъжко и да събира бездомните, което не съм забелязвал, но е възможно да се е случвало през деня когато ме няма и ако не спра да си оставям прозореца отворен ще го отрови. След около половин час има възможност да отида да разговарям лично с него, но това не промени нищо и заплахата си остана.

Въпросът ми е дали мога да предприема някакви правни мерки и какви биха били те? Не ми се иска да затварям всички прозорци в нас най-малкото заради проветрение, а пък живея на първия етаж и е възможно да се хвърли отрова през отворен прозорец.

Съжалявам ако темата не е за тук, но ми се стори най-удачното място.

Предварително благодаря за вниманието!
gogh71
Нов потребител

Re: Заплаха от съсед

Мнениеот TheOldMan » 04 Окт 2010, 13:31

Не се сещам за някакви правни мерки. Затваряйте си прозореца, оставяйте отворено само малко прозорче, което е някъде високо, за да не може кучето ви да "зяпа" и да лае по минаващите му събратя.
Честно казано, съседа ви има известно право. Не одобрявам заплахата, но наистина не е много приятно за съседите ви кучето да виси на прозореца и да лае по каквото реши, че му е интересно.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот gogh71 » 04 Окт 2010, 14:10

Не, Вие не ме разбрахте, кучето е такава порода, че не лае грам. Единствено гледа какво става навън. Ако имаше вариант за проветряване от по-малък прозорец бих го използвал, но за съжаление нямам такъв, а дограмата е дървена и няма вариант за алтернативно отваряне.
gogh71
Нов потребител

Мнениеот Pause » 04 Окт 2010, 15:03

и ако не спра да си оставям прозореца отворен ще го отрови

Ами,разгледайте Чл10 във връзка 62 от Закона за защита на животните.Нармално е според мен поведението на вашето куче.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот anserk » 04 Окт 2010, 22:58

gogh71 написа:Не, Вие не ме разбрахте, кучето е такава порода, че не лае грам. Единствено гледа какво става навън.

Доколкото разбрах, имате разгонена ......... и ако е от по-големите породи, то това е 2 пъти в годината по около 20 дни (опит с женска сетерка). Всички квартални "кандидат зетове" през този период клечат пред входната врата (добре е щом при вас са само под прозореца) :D
И щом не лае грам, поне ръмжи ли (специфично е)? Не може иначе, все някак трябва да покаже на съседа ви отношението си към него. За друго не намеквам, защото кучетата са злопаметни и доста добре изразяват "взаимната обич" с "доброжелателните" съседи :wink:
Само тя може да се защити, през този период на ход са природните закони!
anserk
Активен потребител

Мнениеот gogh71 » 04 Окт 2010, 23:52

Pause написа:Ами,разгледайте Чл10 във връзка 62 от Закона за защита на животните.Нормално е според мен поведението на вашето куче.

Разгледах го, но доколкото аз (който не съм юрист) тълкувам нещата, действия могат да се предприемат едва чак след като белята е станала.

anserk написа:
gogh71 написа:И щом не лае грам, поне ръмжи ли (специфично е)? Не може иначе, все някак трябва да покаже на съседа ви отношението си към него.

Всъщност и не ръмжи - буквално не издава и стон, проблемът е, че съседът има мъжко куче, което съответно реагира и това го дразни, освен разбира се събирането на всички бездомни кучета от района. Иначе да => 2 пъти в годината по 20-ина дни.

П.С. Знам, че принципно най-лесният вариант е кротко да си затворя прозореца и да реша проблема със съседа, но все още вярвам, че съседите ми нямат право да ми нареждат какво да правя в собственото си жилище.
gogh71
Нов потребител

Мнениеот anserk » 05 Окт 2010, 00:21

E..., както разбирам няма място за притеснение. Нали и неговия Ромео ще опита от ......, ако рече да я подхвърли на Джулиет!
Тя любовта и при кУчетата е сляпа, почти като Темида :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 05 Окт 2010, 07:59

:D Единственото което можете да направите е да изчакате комшийското куче да обладае Вашето и след това жалба за изнасилване.Това е в кръга на шегата но пък си е много и модерно напоследък.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kirile » 05 Окт 2010, 09:39

А какво прави Ромео под вашия прозорец ? Ето Ви една алтернатива , за която да се хванете. Вашето куче е в дома си , а другото е свободно пуснато без надзор или без каишка. На това основание накарайте собственика да поеме задълженията си към своето куче , а не да коментира вашето.
kirile
Потребител

Назад към Взаимопомощ