начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Злоупотерба с персонално място на инвалид

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Злоупотерба с персонално място на инвалид

Мнениеот didobido » 18 Яну 2011, 22:41

Здравейте, имам съсед който от години се възползва от персонално инвалидно място. Човекът е научил процедурата за получаване на персонално място от баща си, който е починал от 3-4 години и сега го е прехвърлил на тъща си, която дори не живее в квартала. До сега никога не съм го виждал да вози инвалид, а мястото му е точно пред входа в който живея, в зелена зона и зад блока в който е той. Ходих да проверя на ул. Будапеща, но там казаха че нищо не могат да направят защото имал "перфектни документи", единствено в ТЕЛК не пише че жената е в инвалидна количка. Интересува ме мога ли да направя нещо за да му бъде направена проверка, въпреки нежеланието на служителите?
didobido
Нов потребител

Re: Злоупотерба с персонално място на инвалид

Мнениеот TheOldMan » 18 Яну 2011, 23:53

Вариант 1. Намерете си друго място. Стига сте гледали в паничката на съседа. Ак ови е толкоз мерак - отидете да питате кой е дал стикер за инвалид на кайените и ЦЛК-тата по Витошка. приемете го, че има и по-безочливи от вас
Вариант 2 - Как така инвалидното право ще се прехвърля? Да не е някаква заразна болест, дето и тъщата да я е прихванала? Инвалидното право е лично, и не може да се прехвърля. Ако инвалида е починал, правото му не може да се наследява, прехвърля, продава и т.н... Ако не съм прав - моля ,пратете ми указание как става. Аз имам един прапрадядо, дето го ритнало магарето, и останал куц. Дали ще мога и аз да получа стикер за паркиране в синята зона.
Вариант 3 - пукайте гуми и слагайте бележка под чистачките "Измамник такъв!!! Не си инвалид!"

А сега сериозно, макар че и в горните редове имаше доза истина...
Не е възможно тъщата ако е здрава и права да има право на инвалидна преференциия. Има точно определени заболявания и увреждания, за които тя може да се отпусне. Звучи несериозно "и сега го е прехвърил на тъща си" . Дайте повече подробности, или си изяснете са себеси случката. Това, което сте го описали, е невъзможно без много пари. С много пари и вас ще ви изкарат инвалид по документи...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот didobido » 19 Яну 2011, 00:51

Вариант 2 - Как така инвалидното право ще се прехвърля? Да не е някаква заразна болест, дето и тъщата да я е прихванала? Инвалидното право е лично, и не може да се прехвърля. Ако инвалида е починал, правото му не може да се наследява, прехвърля, продава и т.н... Ако не съм прав - моля ,пратете ми указание как става. Аз имам един прапрадядо, дето го ритнало магарето, и останал куц. Дали ще мога и аз да получа стикер за паркиране в синята зона.

Точно защото мястото е персонално, под прехвърлил, имах предвид намерил си е инвалид за да продължи да си го ползва. Жената е инвалид за да е наред всичко по документи, но не трябва ли поне да живее около блока където е инвалидният знак, или поне нчкой да я е видял да се качи в колата? Пък и сега тъщата звучи много правдоподобно, той дори е разделен с жена си, поне да беше баба му от село.
Вариант 1. Намерете си друго място. Стига сте гледали в паничката на съседа. Ак ови е толкоз мерак - отидете да питате кой е дал стикер за инвалид на кайените и ЦЛК-тата по Витошка. приемете го, че има и по-безочливи от вас

Намирам като пообиколя вечер квартала, защото се прибирам късно, и не е синя зона а кв. Мотописта. Не ме интересува много неговата далаверка, но е някак дразнещо при всяко излизане от входа да виждам как се е разположил.
Вариант 3 - пукайте гуми и слагайте бележка под чистачките "Измамник такъв!!! Не си инвалид!"

Искаше ми се да избегна тези варианти защото трябва да има и законен начин. Пък и какъв е смисела той да спука моите после. При последния ни разговор ми каза "ти да не си следовател?"
didobido
Нов потребител

Мнениеот didobido » 25 Яну 2011, 20:28

Колко ще струва да наема адвокат и да осъдя наглия използвач, за да се сети че има закони в България. Ако се наложи и общината ще съдя за нехайството им с години. Не е трудно да се докаже че жената не живее в този блок.
didobido
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ