начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Търся съвет: GSM антена монтирана на фасадата на жилището ми

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Търся съвет: GSM антена монтирана на фасадата на жилището ми

Мнениеот tto74 » 04 Май 2011, 22:36

Здравейте,

ще съм благодарен, ако получа насоки какви стъпки да предприема за решаване на следния казус:
Съседът ми, в жилищна сграда, фирма за телекомуникационни услуги - малък лицензиран от КРС оператор (предоставят услуги, свързани с VoIP телефония), собственик на жилището, което се използва и за офис, изненадващо монтира антена на фасадата на сградата, на стена прилежаща към моя имот, без да бъде уведомен който и да било от етажната собственост и без да бъде поискано нечие съгласие. С пълното съзнание, че темата за излъчването на електромагнитно поле е спорна и неясна, имам притеснения свързани с безопасността на съоръжението - в непосредствена близост до интензивно обитавана част на имота от семейството ми.
Какви са удачните стъпки, които мога да предприема за решаване на спора (съседът отказва дори да предостави подробна информация за вида на съоръжението, както и каквото и да е съдействие)? Удачно ли е разглеждане на въпроса на ОС на ЕС? Не разчитам на съдействие от РИОКОЗ или общината. Благодаря ви за мнения по темата, както и ако препоръчате адвокат с опит в тази област.
tto74
Нов потребител

Re: Търся съвет: GSM антена монтирана на фасадата на жилището ми

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Май 2011, 23:02

Фасадата е собственост на апартамента, но има и участие ЕС.

На разположение е чл. 109 от Закона за собствеността, който генерално забранява навлизането и смущаването на съседската собственост.

С две думи - трябва да проведете дело по чл. 109 ЗС.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 04 Май 2011, 23:25

Аз смятам, че може да подадете и жалба до Общината, до РИОКОЗ, все пак има значение и излъчването от тази антена, доколко е съобразено с безопасността на района, на какво разстояние е от сградите, дали няма да има някакво вредно въздействие, необходимо е също така съгласие на всички съседи в таза насока, дори и антената да е поставена в обект част от етажна собственост. Има си специални изисквания по чл. 182 и 183 от ЗУТ, може да се изисква и заплащане на наем.А щом казвате, че се намира на фасада на чужд имот, то правилно колегата Ви е насочил и към защита по чл. 109 от ЗС.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 05 Май 2011, 00:27

Вади флеса и режи, щом е на твоята стена...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ