Добър вечер,
имам нужда от съвет и адвокат относно един сравнително лесен казус.
Става въпрос за сключен предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот за общата сума от 53000лв с първоначална вноска 25 000лв и останалите 25 000 до 30 август 2010г.
В договора има клауза при разваляне на същият има неустойка от 10% (5300лв).
Аз като купувач по обективни причини (незавършване на сградата) съм внесъл 25 000 + 10 000 лв за този апартамент и искам да си върна 30 000лв като продавачът да си задържи 10% неустойка.
Продавачът отказва да ми върне парите като обяснява че е пред фалит и да правя каквото искам - че немога да му взема нищо даже да го осъдя.
Вече почти година мина от както е изтекъл срока за завършване на плащането а стотинка не съм видял от парите ми.
П.С. Апартамента е ипотекиран в банка за 30 000лв и при желание на продавача може да бъде свалена ипотеката и да ми бъде прехвърлен вмсто да ми се връщат парите.
По този предварителен договор аз мога да си искам парите но ме интересува каква е точно процедурата, колко време ще отнеме и има ли някой тук който може да се справи с този процес и разбира се срещу какви пари?
Също така искът може ли да бъде подаден в СГС ако имота и продавачът са в друг град? Впредвид че става въпрос за неустойката и парите вместо за имота местонахождението му има ли значение?
- Дата и час: 25 Фев 2025, 19:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неспазване на договор
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Неспазване на договор
Можете само по местожителството на ответника да водите дело. Това е правилото.
По другите въпроси - има доста неясноти и въпросителни дали има обезпечение на задълженията и т.н.
По другите въпроси - има доста неясноти и въпросителни дали има обезпечение на задълженията и т.н.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Относно подсъдността важи следната разпоредба :
Чл. 109. Исковете за вещни права върху недвижим имот, за делба на съсобствен недвижим имот, за граници и за защита на нарушено владение върху недвижим имот се предявяват по мястото, където се намира имотът. По местонахождението на имота се предявяват и искове за сключване на окончателен договор за учредяване и прехвърляне на вещни права върху недвижим имот, както и за разваляне, унищожаване и обявяване нищожност на договори за вещни права върху недвижим имот
Чл. 109. Исковете за вещни права върху недвижим имот, за делба на съсобствен недвижим имот, за граници и за защита на нарушено владение върху недвижим имот се предявяват по мястото, където се намира имотът. По местонахождението на имота се предявяват и искове за сключване на окончателен договор за учредяване и прехвърляне на вещни права върху недвижим имот, както и за разваляне, унищожаване и обявяване нищожност на договори за вещни права върху недвижим имот
- nk7702n
- Старши потребител
За останалите въпроси за разваляне на сключения договор, последици, неустойки и т.н. би следвало да се обърнете към колега адвокат.
- nk7702n
- Старши потребител
Благодаря за отговорите. Значи трябва да се заведе делото по местожителство на продавача? Питам за да знам от къде да търся адвокат, че на повечето ви не ви се пътува. А относно другите въпроси някой отговор има ли? Колко време може да продължи това? Може ли докато трае процеса да бъде запориран да продава и т.н.?
- icecle
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|