начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Казус Топлофикация

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус Топлофикация

Мнениеот nadlen78 » 20 Апр 2012, 18:47

На 05,11,10г със съпругът ми закупихме с кредит жирището си.Прехвърлихме всички партиди на наше име в законоустановения срок.В апартамента няма радиатори от години, респективно топломери за което и топлофикация и топлинния счетоводител знаят.Започнаха да идват фактури за новия отоплителен сезон на името и партидата на предишния обитател,както и на името на съпруга ми. Държим ги в ръцете си и невярваме на очите си! :shock: ЕДИН ИМОТ,ЕДИН ПЕРИОД-ДВЕ ПАРТИДИ? :?: Сега за сезон 11-12г продължават да пращат фактури/само на името на съпруга ми/, както и писма за доброволно плащане на задълженията възникнали от предоставената ИМ УСЛУГА. :twisted: Кой закон ни задължава да се топлим с тях,аз предпочитам климатик на ток.Не сме платили и една стотинка и невъзнамеряваме да го правим.Та ние не получаваме услуга от тях! За нас те ни подлагат на системен тормоз! :!: За нас те трябва да си изнесат грозните тръби от имота ни,или те да ни плащат наем за пренос на тяхната услуга към околните апартаменти,а не ние на тях топлинни загуби изчислени по формули,които пък счетоводителите немогат да ни обяснят.
Нежелаем отношения с тях!Неполучаваме услуга за която да дължим пари, а техните загуби не ни интересуват.Дали в Европа ги карат да плащат 10% от заплатата им месечно просто заради лоби в парламента?То по тая логика да пащаме "сметката на съседната маса в ресторанта".Ще Ви бъда признателна за всякаква помощ с която да махнем този камък от шията си.
Предварително благодаря,
nadlen78
Нов потребител

Re: Казус Топлофикация

Мнениеот TheOldMan » 20 Апр 2012, 23:34

Купувате си самостоятелна къща и решавате проблема. Няма тръби през имота, няма общи части...
За съжаление закона е такъв - ползваш или не ползваш - плащаш. Затова аз предпочитам да ползвам - поне знам за какво плащам.
Вече за двете фактури за един период - там малко са се пообъркали. Но мисля че можете да изчистите това недоразумение. Но все пак ще трябва да плащате за т.нар. "общи части" докато в сградата функционира централно отопление. И на мен не ми харесва размера на данъка за колата или за апартамента, но... го плащам.
А, интересно ми е - двете фактури за един и същ период ... поне за една и съща стойност ли са? :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Апр 2012, 23:48

TheOldMan написа:Купувате си самостоятелна къща и решавате проблема. Няма тръби през имота, няма общи части...
За съжаление закона е такъв - ползваш или не ползваш - плащаш. Затова аз предпочитам да ползвам - поне знам за какво плащам.
Вече за двете фактури за един период - там малко са се пообъркали. Но мисля че можете да изчистите това недоразумение. Но все пак ще трябва да плащате за т.нар. "общи части" докато в сградата функционира централно отопление. И на мен не ми харесва размера на данъка за колата или за апартамента, но... го плащам.
А, интересно ми е - двете фактури за един и същ период ... поне за една и съща стойност ли са? :)

Всъщност, Theoldman,не съм съгласна, че трябва да се примирим и да плащаме. По - скоро трябва да се инициира широка обществена дискусия и да се предизвикат промени в ЗЕ и подзаконовата уредба. Проблемът е точно там. Отделен въпрос е този за нарушенията на съществуващото законодателство от страна на Топлофикация. Това е пълно безобразие - две партиди за един и същи имот. То е ясно, че за да открият нова партида, трябва да закрият първо старата. Ама, кой знае, след време може да се претендира плащане и по едната, и по другата партида.. Колкото повече, толкоз по - добре. :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 21 Апр 2012, 00:23

В нормалните държави проблема е решен по различни начини. Някъде има топломер на входа на апартамента, който измерва реално консумираната енергия. Всеки имот си е индивидуален потребител, и си плаща точно това, което е изконсумирал. Ма че имало загуби... ми Топлофикацията да си ги намалява, да си ги включва в цената на енергията - това е техен проблем, не на абонатите.
Втория вариант е всички комунални разходи да са общи - на сградата, и потребителите вътре да определят правила по които те да се разпределят. Даваш един 500 лева на месец и ако щеш си правиш басейн и си гледаш хипопотами в хола, ако щеш ходи по къси ръкави на отворени прозорци - all inclusive в цената.
Затова Топлофикациите натискат собствениците да учредяват юридически лица, които да кореспондират (и да са отговорни за плащанията). Така проблема със сметките се прехвърля върху главите на самите живущи, и ТЕЦ-а не се занимава изобщо с отделния имот. Има общ топломер - ЮЛ дължи сумата, как ще си я разпределят си е тяхна работа. Но при цветущите междусъседски отношения това ще е равносилно на геноцид... :) съседите ще почнат да се пребиват на площадките.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nadlen78 » 21 Апр 2012, 14:27

Първите суми са за предишния обитател, а вторите са на наше име.
За януяри 11г 65,11лв 36,90лв
За февруари 11г. 55,76лв няма фактура
За март 11г. 43,27лв 24,58лв
Сещате се,че фактурите вървят с натрупване, а там цифрите са още по лотариийни.
Идва уведомително писмо за предишния обитател на 20,04,11г за задължение 311,62лв за период 10,10 до 03,11год,
На 20,04,11 от БРУНАТА ни посещават и отново констатират липса на уреди и тела.
На 01,08,11г. идва отново уведомително писмо отново за предишния обитател за 283,45лв за сезон 10-11г- СУМАТА НАМАЛЯВА
Изведнъж сезон 11-12 започва със сметки на наше име,но с партидата на предишния обитател и съответното натрупване. Тук се получава две в едно :lol:
Цитат от последвало писмо на Топлофикация:
"Нашето дружество се стреми непрекъснато да да подобрява предоставяната от нас услуга :roll: и да продължава да снабдява домовете Ви с топлинна енергие. Незаплащането на ползваната от Вас топлинна енергия ще принуди дружеството да прибегне към принудително събиране на задълженията по ред на ГПК."
Е, моето жилище не е снабдено с топлинна енергия от Топлофикация и услуга не е извършена за която пък не сме влизали в търговски взаимоотношения. Още повече от нахвърляното по горе не е ясно кой кой е във фактурите които ни пращат и какво се случва с абонатния номер на името на съпруга ми издаден още в края на 2010г,
Ми то, принципа май е да се плаща, без значение за какво,къде :?:
Помагайте с идеи и факти как да се махне тоя кърлеж от живота ми :?:
Предварително благодаря.
nadlen78
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Апр 2012, 21:10

TheOldMan написа:В нормалните държави проблема е решен по различни начини. Някъде има топломер на входа на апартамента, който измерва реално консумираната енергия. Всеки имот си е индивидуален потребител, и си плаща точно това, което е изконсумирал. Ма че имало загуби... ми Топлофикацията да си ги намалява, да си ги включва в цената на енергията - това е техен проблем, не на абонатите.
Втория вариант е всички комунални разходи да са общи - на сградата, и потребителите вътре да определят правила по които те да се разпределят. Даваш един 500 лева на месец и ако щеш си правиш басейн и си гледаш хипопотами в хола, ако щеш ходи по къси ръкави на отворени прозорци - all inclusive в цената.
Затова Топлофикациите натискат собствениците да учредяват юридически лица, които да кореспондират (и да са отговорни за плащанията). Така проблема със сметките се прехвърля върху главите на самите живущи, и ТЕЦ-а не се занимава изобщо с отделния имот. Има общ топломер - ЮЛ дължи сумата, как ще си я разпределят си е тяхна работа. Но при цветущите междусъседски отношения това ще е равносилно на геноцид... :) съседите ще почнат да се пребиват на площадките.

Правилно си посочил : " В нормалните държави.." Проблемът тук е, че е по - важно Топлофикация да покрие загубите, а пък хората какво реално плащат, няма значение. Защо се определят прогнозни, а не реални цени? Нямам нищо против всеки да си плаща консумираното, ама хората реално плащат повече за това, че не консумират нищо. И законодателството трябва да се промени в насока това да не е така. Обаче, в парламента се съмнявам да са на същото мнение, защото разни лобита са много по - важни от това. :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Апр 2012, 21:20

nadlen78 написа:Първите суми са за предишния обитател, а вторите са на наше име.
За януяри 11г 65,11лв 36,90лв
За февруари 11г. 55,76лв няма фактура
За март 11г. 43,27лв 24,58лв
Сещате се,че фактурите вървят с натрупване, а там цифрите са още по лотариийни.
Идва уведомително писмо за предишния обитател на 20,04,11г за задължение 311,62лв за период 10,10 до 03,11год,
На 20,04,11 от БРУНАТА ни посещават и отново констатират липса на уреди и тела.
На 01,08,11г. идва отново уведомително писмо отново за предишния обитател за 283,45лв за сезон 10-11г- СУМАТА НАМАЛЯВА
Изведнъж сезон 11-12 започва със сметки на наше име,но с партидата на предишния обитател и съответното натрупване. Тук се получава две в едно :lol:
Цитат от последвало писмо на Топлофикация:
"Нашето дружество се стреми непрекъснато да да подобрява предоставяната от нас услуга :roll: и да продължава да снабдява домовете Ви с топлинна енергие. Незаплащането на ползваната от Вас топлинна енергия ще принуди дружеството да прибегне към принудително събиране на задълженията по ред на ГПК."
Е, моето жилище не е снабдено с топлинна енергия от Топлофикация и услуга не е извършена за която пък не сме влизали в търговски взаимоотношения. Още повече от нахвърляното по горе не е ясно кой кой е във фактурите които ни пращат и какво се случва с абонатния номер на името на съпруга ми издаден още в края на 2010г,
Ми то, принципа май е да се плаща, без значение за какво,къде :?:
Помагайте с идеи и факти как да се махне тоя кърлеж от живота ми :?:
Предварително благодаря.

Вие отидете в Потребителския център и им представете в писмен вид молба да Ви ги оправят тия две партиди, за да няма злоупотреби. Уточнете кога сте придобила имота, представете документ за собственост, искайте подробна разпечатка за неизплатени задължения. Не оставяйте да минава време и нещата да се усложняват.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот sisi19 » 27 Апр 2012, 17:10

Здравейте всички,
Аз също споделям мнението на nk7702n.До кога, ще мълчим и търпим да ни рекетират.
sisi19
Потребител

Назад към Взаимопомощ