начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Регистрация на автомобил Нов внос евентуален проблем.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Регистрация на автомобил Нов внос евентуален проблем.

Мнениеот zagata » 16 Май 2012, 14:36

Здравейте!!!
Моля за малко информация относно една много заплетена история. Харесах кола, която е блъсната( доста нова но с лек челен удар, на изгодна цена), но има всички необходими части да се поправи и аз и един приятел серзвизен техник може да я поправим, но тук идва голямото Но. Колата е нов внос, вкарана е блъсната от Италия, продавача е автокъща и казва че може да се продаде на части или цяла, като евентуално може да се регистрира в Бг, защото не била бракувана. Предлага ми някакъв фиктивен договор между мен и един вид италианеца или да мине с фактура през фирмата, но се оскъпявало малко с фактура. Въпроса ми е как да разбера че колата не е бракувана реално, защото ако е бракувана в италия съм чувал че не може да се регистрира в България по никакъв начин.Реално може да се получи голям фал да я поправим да жложим мн труд и финанси и накрая да се получи че не може да се регистрира или даже крадена кой знае, така при един евентуален опеит за регистрация в кат може да изгърмя с много пари и труд. Другия ми въпрос е ако я купя с фактура, колко време имам да я регистрирам казаха ми 2 седмици, но за 2 седмици няма д аможе да я поправим има ли начин да избегна тези 2 седмици и да не понеса големи глоби? От правна гледна точка какви документи са ми необходими от продавача за да е легална продажбата и да нямам проблем с регистрация в кат? Благодаря на всички които вземат отношение по проблема.
zagata
Нов потребител

Re: Регистрация на автомобил Нов внос евентуален проблем.

Мнениеот TheOldMan » 16 Май 2012, 20:34

Срещу заплащане в КАТ можете да направите справка по VIN номера за хала на колата (VIN- Vehicle Identification Number, демек номер на шасито). Обяснявате,че проявявате интерес за закупуване на тоази автомобил и оттам ще ви кажат дали фигурира в тяхната система като издирван. Сега ... ако е бракуван, при нас поне талона го дупчат, би трябвало и в чужбина по някакъв начин да маркират талона на колата като невалиден.
За 2-те седмици... мисля че колата може да мине през КАТ и без да е в движение. Само ще сверят номерата на рамата, ще издадат талон и номера, но няма да ви дадат талона. Вместо него ще имате едно хвърчащо листче, важащо 1 месец. По този начин можете да спазите двуседмичния срок за регистрация и след това да имате колкото искате време да я оправите. Като я оправите - пак в КАТ, вече ще минете и на каналите за проверка на спирачки и всички други системи и ако колата е наред ще ви дадат талона.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ