начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

допустимост за КЖ по ГПК

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

допустимост за КЖ по ГПК

Мнениеот nak111 » 29 Май 2012, 22:03

Здравейте.
Предстои ми писане на изложения на наличие на основания за допускане на касационно обжалване.
В Интернет си намерих въззивно решение от 2009г. което е в противоречие на решението което обжалвам.
Проблема, е че в това решение което си намерих не пише че е влязло в сила, а знам че ВКС иска да има доказателства, че решението е влязло в сила. Проверих го в ЦУБИСТА /май това е абреавиатурата/, но там пише, че не е влязло в сила.
Проверих на сайта на ВКС /в раздел по дело от предходна инстанция/, но там въобще няма данни за такова дело т.е. не е подавана жалба до ВКС по това дело. Това обстоятелство, както и факта, че въпросното решение е още от 2009г. ме навежда на мисълта, че решението е влязло в сила но в ЦУБИСТА не са отразили това. Между другото в ЦУБИСТА многократно съм констатирал грешки относно посочване дали акта е потвърдени или не. Случвало ми се е там да пише, че е влязъл в сила, а решението е я отменено я изменено.
И така - въпросът ми е как да събера доказателства за това, че въпросното решение е влязло в сила.
Ако пиша писмо до въпросния съд постановил решението дали ще ми отговорят? Или да искам съдебно удостоверение от съда, чието решение обжалвам, по силата на което да се снабдя с удостоверение от въпросния съд постановил въпрсното решение? Или да искам от ВКС такова удостоверение? Или да искам ВКС да провери дали този акт е влязъл в сила / този вариант май малко издиша :wink: /?
Някой до сега сблъсквал ли се е с подобен проблем.
nak111
Потребител

Re: допустимост за КЖ по ГПК

Мнениеот law_master » 30 Май 2012, 17:03

Здравей колега,

и при мен стои на дневен ред този въпрос, но и аз не намирам решение. Това което аз мислех е да пробвам с молба до първоинстанционния съд, които е постановил решението (щото ако е влязло в сила делото трябва да му е върнато) и да поискам препис, с печат "влязло в законна сила" от еди коя си дата. проблема е че трябва да разчитам на блоговолението на съдията. Варианта със съдебно удостоверение е добър, но нз дали съдът чието решение обжалваш, ще ти издаде такова.

Пиши ако постигнеш някакъв резултат! :)
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 30 Май 2012, 17:08

На мен ми се струва по - приемлив вариантът със съдебно удостоверение, защото като не си страна по делото как съдът ще благоволи да ти издаде заверен препис от влязлото в сила решение!? Е, ако напишеш една страница обяснения за какво точно ти трябва.. Може и да се разчувства съдията или пък да оцени усилията ти.. :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ch3oh » 30 Май 2012, 19:24

Аз бих е вълнувал за въпроса от значение за решаване на делото, защото ако не формулирате такъв и сто влезли в сила решения да посочите няма да са Ви от полза...
ch3oh
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ