начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Регистарация на мотоцилкет с испански номера

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Регистарация на мотоцилкет с испански номера

Мнениеот ivan_dimov » 17 Май 2012, 11:22

Здравейте, искам да закупя кросов мотор, който няма да карам само на специално за целта трасе. Искам да се придвижвам с него и в града. Мотоциклета е с испански номер, а в талона му е вписан, като собственик българин с адрес в Испания. Собственика си го е купил в Испания от испанец преди 2 години и има договор за това. Интересува ме какви документи ще са ми неоходими за да го регистрирам в КАТ на мое име.
Талоните на мотора и договор.
А договора трябва ли е да е нотариално заверен и данните на продавача с испанския адрес ли трябва да са? Необхдим ли е превод на договора, с който той го е придобил?
Благодаря предварително.
ivan_dimov
Нов потребител

Re: Регистарация на мотоцилкет с испански номера

Мнениеот TheOldMan » 17 Май 2012, 11:59

Договора трябва да е нотриално заверен. Данните на продавача трябва да са същите като в документа му за самоличност, с който ще се легитимира пред нотариуса, заверяващ договора.
На вас ви трябва договор с продавача, талон за настояща регистрация където е е записано че точно това лице което ви продава мотора е собственик. За платен данък... нямам представа как ще стане. Трябва ви документ за сключена застраховка "гражданска отговорност". И вече ... в КАТ ще ви кажат ако има още нещо дет да ви трябва.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот ivan_dimov » 19 Май 2012, 07:01

Собственикът е с испамски адрес. До Испания ли да ходя за нотариус? Или да доведа собственика при бг нотариус?
ivan_dimov
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 19 Май 2012, 14:37

Добре де... къде е мотора? Къде е продавача? Вие къде се намирате? Нали все някъде трябва да се срещнете и да подпишете пред нотариус някакъв договор?
Другия вариант е да упълномощите нотариално някой, който да подпише договора за покупка вместо вас. Или продавача да упълномощи нотариално някой да ви продаде мотора. Но все някъде продавач и купувач (някой от тях може да се представлява от представител с нотариално заверено пълномощно) трябва да се срещнат лице в лице и в присъствие на нотариус да положат подписите под договора.
Ако продавача е в БГ, няма пречка договора да се подпише пред български нотариус. Вероятно нотариуса ще изиска заверен превод на някой и друг документ - талона на мотора и/или личната карта на продавача, само за да се убеди че това е лицето, което е собственик на возилото.
Третия вариант е продавача да упълномощи вас с пълномощно (отново нотариално заверено), в което изрично е записано че имате право да продавате мотора. Тогава просто ще го продадете на вас самия пред удобен на вас нотариус.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот ivan_dimov » 20 Май 2012, 02:19

Днес го регистрирах. С обикновен договор, без нотариална заверка. С данни от българската лична карта на собственика.
Благодаря!
ivan_dimov
Нов потребител

Мнениеот juliogs » 23 Юни 2012, 17:52

Здрасти и от мен! А може ли да ми кажеш какъв по точно беше договора защото и аз съм си харесал един мотор който момчето си го е купил и карал в Испания и сега си го е докарал тук и го продава.И освен договора какви документи други трябва да представя пред КАТ
juliogs
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ