начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

ДОГОВОР ЗА ДАРЕНИЕ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДОГОВОР ЗА ДАРЕНИЕ

Мнениеот goro1 » 17 Юли 2012, 08:59

Здравейте от доста време търся в правните форуми отговор на един мой въпрос но така и не намирам правилният отговор на случай като моят. Ние сме брат и сестра(пише ви г-н Георгиев) преди години родителите ни ми направиха дарение семейното ни жилище,но като тежест към договора е че родителите ми имат право докато са живи да живеят в него,също така е вписано че нито те нито аз имаме право да го продаваме.Нотариалният акт е на мое име,живея със семейството ми в това жилище,плащам си всички данъци и такси...всичко е както трябва.Сестра ми при оформянето на сделката подписа че непредявява претенции към имота,но тя има син.Та въпросите ми са:1 Може ли племенника ми след време да има претенции за имота при положение че майка му се е отказала? 2 Мога ли аз като собственик на жилището да го продам,ако тежестите към договора бъдат отменени(при съгласие и от двете страни),ще важи ли тогава отказа на сестра ми? Очаквам само компетентни отговори,огромно БЛАГОДАРЯ предварително.С уважение г-н Георгиев от Варна.
goro1
Нов потребител

Re: ДОГОВОР ЗА ДАРЕНИЕ

Мнениеот pala4inka6 » 17 Юли 2012, 10:24

Здравейте,
първо доколкото разбирам между вас със сестра ви и родителите е сключен договор за дарение на недвижим имот.
Налага се обаче да обясните някои факти :
1.имотът е прехвърлен на вас двамата, а нотариалния акт е на ваше име ?
2.какво точно е направила сестра ви при оформяне на сделката, къде се е подписала? отказ от право на собственост ли имате предвид върху имота?

Що се отнася до тежестите върху имота и продажбата му, същият може да бъде продаден независимо от тежестите, с които е обременен. Проблемът е чисто житейски дали изобщо ще има желаещи купувачи.
pala4inka6
Младши потребител

Мнениеот goro1 » 17 Юли 2012, 12:10

Здравейте,договорът за дарението е сключен между мен и родителите ми.Нотариалният акт е само на мое име.Сестра ми подписа пред нотариус че се отказва от правото си на наследство и че няма да предявява бъдещи претенции към имота.Искам да поясня че жилището не е прехвърляно на сестра ми,тя просто си даде съгласието да ми се дари на мен.А относно отговорът ви че могода продам имота,но с тежеста...това го знам.Въпросът ми беше,дали по взаимно съгласие(от мен и родителите ми) можем да премахнем тази тежест,да се освободи жилището и дали важи отказа на сестра ми при това положение.БЛАГОДАРЯ СЪРДЕЧНО
goro1
Нов потребител

Мнениеот Melly » 17 Юли 2012, 14:02

goro1 написа:Ние сме брат и сестра(пише ви г-н Георгиев) преди години родителите ни ми направиха дарение семейното ни жилище,но като тежест към договора е че родителите ми имат право докато са живи да живеят в него,
Та въпросите ми са:1 Може ли племенника ми след време да има претенции за имота при положение че майка му се е отказала? 2 Мога ли аз като собственик на жилището да го продам,ако тежестите към договора бъдат отменени(при съгласие и от двете страни),ще важи ли тогава отказа на сестра ми? Очаквам само компетентни отговори,огромно БЛАГОДАРЯ предварително.С уважение г-н Георгиев от Варна.

също така е вписано че нито те нито аз имаме право да го продаваме.
Тази клауза от договора за дарение е НИЩОЖНА! и като такава не обвързва страните по него с правните последици "запрет за разпореждане" с придобитото право. НО, на тази нищожност трябва да се позовете в един бъдещ процес.
Нотариалният акт е на мое име,живея със семейството ми в това жилище,плащам си всички данъци и такси...всичко е както трябва.
До тук, добре - в известен смисъл погасявате "чужди задължения", което е допустимо от правовия ред.
Сестра ми при оформянето на сделката подписа че непредявява претенции към имота,но тя има син.
Сестра ми подписа пред нотариус че се отказва от правото си на наследство и че няма да предявява бъдещи претенции към имота.

Тази декларация няма кой знае какво действие освен, че приспива нечие съзнание. Съвсем отделно, ако в бъдещ процес тази декларация бъде представена от сестра ви. Изявлението обаче ще е нищожно, т.к. отказът от права в неоткрито наследство е нищожен.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот pala4inka6 » 17 Юли 2012, 14:59

1.Ползвателят може да се откаже от вещното си право на ползване. Това става с едностранно волеизявление, което се заверява нотариално и се вписва. Аргументи за подобна възможност могат да се почерпят от Закона за собствеността /чл. 99 и чл. 100/.
2.Правото на ползване може да се прекрати и чрез договор между учредителя и ползвателя, по силата на който се уреждат взаимоотношенията между страните, който договор се заверява нотариално и се вписва.
3.Правото на ползване се прекратява със смъртта на ползвателя, респективно с прекратяване на юридическо лице.
4.Правото на ползване се прекратява ако вещта погине, както и ако не се упражни в 5 годишен срок от учредяването.
Съгласно чл. 61 от ЗС правото на ползване може да се прекрати по молба на собственика на имота от съда, ако ползвателят "въпреки отправеното му предупреждение продължава да си служи с вещта по начин, който застрашава същата с разрушаване или със значително повреждане, ако нарушава своите съществени задължения или ако съществено променя вещта". С оглед по лесно доказване в съда добре е въпросното предупреждение да е отправено в писмена форма и най добре - с нотариална покана.
[/i][/i]

По-горе са изброени различни възможности, но доколкото разбирам вие сте учредили право на ползване на родителите ви безвъзмездно и затова вие може да го прекратите чрез едностранно волеизявление, което се заверява нотариално и се вписва.

По отношение на декларацията, която е подписала сестра ви melly е прав/а. Така, че ако след смъртта на родителите ви нейната запазена част от наследството е накърнена, би могло да се развали договора до размера , до който ще бъде попълнена запазената част.
pala4inka6
Младши потребител

Мнениеот Melly » 17 Юли 2012, 15:08

но доколкото разбирам вие сте учредили право на ползване на родителите ви безвъзмездно и затова вие може да го прекратите чрез едностранно волеизявление, което се заверява нотариално и се вписва.

:roll: - това разбиране не отговаря на изнесената фактология. Не ми се влиза в спор, но по-добре е да не съветваме погрешно питащия.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот goro1 » 17 Юли 2012, 19:02

БЛАГОДАРНОСТИ
goro1
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ