начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Средна телесна повреда - механизъм на причиняване

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Средна телесна повреда - механизъм на причиняване

Мнениеот nk7702n » 31 Авг 2012, 17:49

В пълно недоумение съм, затова реших да отворя тая тема. Очевидно е, че не всички имаме медицинска компетентност, за да тълкуваме медицинските критерии относно причинените телесни повреди, но понякога се получава така, че дори и след назначаване на СМЕ, нещата отново не са никак ясни. Въпросът ми е при диагноза " бималеоларна фрактура" на триглезенната става на десния крак и впоследствие извършена метална остеосинтеза, възможно ли е един напълно здрав млад човек без никаква диагностицирана форма на остеопороза или някакви други проблеми с костите или ставите, да си причини сам такова увреждане чрез прекомерно извиване на крака назад, примерно стъпване назад накриво, или задължително трябва да е последица от удар с някакъв предмет в друга част от тялото / примерно корема/? И как въобще би могло да се установи това, ако няма никаква видима травматична следа по друга част от тялото? :roll:
П.П. Знам, че това е юридически, а не медицински форум, ама явно и до медицината опираме в определени случаи. :oops:
nk7702n
Старши потребител

Re: Средна телесна повреда - механизъм на причиняване

Мнениеот REVOLUTION » 31 Авг 2012, 18:54

Не разбирам , как така да се получи бималеоларна фрактура на става на десния крак , след удар в корема. :?:
Разбира се , че е възможно да се самонараниш и да получиш подобна фрактура по най-различни механизми според мен.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 31 Авг 2012, 19:26

Не мисля, Революшън,че толкова лесно може да настъпи такова увреждане, защото е налице разместване на цялото ходило. След това е извършено наместване, оперативна интервенция, слагане на пирони, след известно време се отстраняват. Не е просто една елементарна фрактура от рода на такава, при която падаш и си чупиш крак или ръка. При това някой да твърди, че човекът е отстъпил назад и си е извил крака и така е причинена фрактурата, ми звучи неубедително и невъзможно, освен ако не става дума за пострадал, който има остеопороза или някакво друго заболяване, вследствие на което да му се чупят толкова лесно костите..!? :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 31 Авг 2012, 19:40

Всъщност, проблемът е в това, че аз твърдя, без да мога да се аргументирам с медицински аргументи, че настъпване на това триглезенно счупване / според СМУ / не може да е настъпило единствено вследствие извиването на крака назад при отстъпването на човека, а задължително е необходима някаква външна намеса - удар някъде по тялото, под въздействието на който да се появи този силен натиск и фрактура. Другото мнение е обратното на моето.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 31 Авг 2012, 19:42

:D Трябва ти консултация с ортопед - това е сигурно.( доктора също може да хвърли малко светлина, когато ти прочете темата.. е, каза, че по-късно, като седне на биричка ще пише :wink: ).
Все пак да се твърди, че от удар в стомаха може да си навлече фрактура на глезен е несериозно, но ако ударения в следствие на нанесения удар залитне и стъпи не както трябва -защо не? То, по правило, ако не е налице непосредствен удар, може да се случи при скачане от високо или кофти стъпване ( ако ни чете някой ортопед сигурно се превива от смях :D )....
Всъщност до тук имаш само установеното увреждане, трябва да търсиш причината за него- последното ще извлечеш от думите на пострадалия, респективно свидетелите.

п.п. сега си допълнила, та да допълня и аз- е, не е нужно да го удариш със щанга по глезена, че да има такава фрактура човека.
Имах подобен казус с ахилес... сега ме подсетиха. Размина се ...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 31 Авг 2012, 19:49

Именно това искам да кажа, че вследствие на удара е стъпил накриво,докато е отстъпвал назад,и от това е настъпила фрактурата. Така предполагам. А, иначе, хубаво би било да стигнат нещата до съд, че да мога да ги разпитвам пострадалия и свидетелите, както трябва. Сега още е рано.
П.П. Ортопедите да се смеят колкото си искат. :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 31 Авг 2012, 20:11

Кой ти говори тук за удар с щанга? Става дума за какъвто и да е удар, примерно с камък, и не е задължително да е по глезена точно. Възможно е под натиска от силата на удара, да е отстъпил и при извиването на крака да го е счупил. И е твърде вероятно. Повече отколкото ей - така да си стъпи назад и без да пада да си измести ходилото и да си счупи глезена. Нали трябва да има някаква причина за настъпването на толкова тежки последици при абсолютно здрав човек!?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 31 Авг 2012, 20:34

Аз имам предвид , че не може да се направи заключение от травмата , че е възможно да настъпи единствено и само в резултат на някакъв удар , бутане и подобни такива.Напълно е възможно самонараняване , например мой приятел получи подобна фрактура(на друго място в крака) пресичайки на червено.Поради последното обстоятелство забърза ход и стъпи накриво , след което получи такава фрактура , че загуби съзнание за няколко секунди от болка.
Разбира се може точно на това място на крака да не е възможно да се самонарани човек , но това според мен е силно съмнително.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 31 Авг 2012, 20:38

Да, странно, за изкълчване и извиване съм чувала, ама чак пък фрактура при стъпване накриво.. :roll: А пък дори и да е възможно това, Революшън, пак ми се струва малко вероятно да настъпи такова счупване, което да налага чак оперативна намеса. Прекалено тежки последици при липса на външно въздействие, според мен.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 31 Авг 2012, 21:17

nk7702n написа:Да, странно, за изкълчване и извиване съм чувала, ама чак пък фрактура при стъпване накриво.. :roll: А пък дори и да е възможно това, Революшън, пак ми се струва малко вероятно да настъпи такова счупване, което да налага чак оперативна намеса. Прекалено тежки последици при липса на външно въздействие, според мен.

Оперативната намеса при тези травми , или по народному слагането на пирон/болт :lol: :lol: , според мен зависи не толкова от силата(не че това разбира се е без значение) колкото от мястото на счупване и възрастта на пациента.Примерно баба ми си счупи крака и е на 70 и няколко календара , сигурно ако беше на 20 щеше да мине и с обикновен гипс , но заради възрастта я ковнаха.

Разбира се , трябва експертно мнение за казуса ти!Тука повече бърборим :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 31 Авг 2012, 21:30

Вярно- бърборим, ама ако си на пострадалото лице - отиде защитата на Наде ( такъв граждански иск ще се спретне, защото възстановителния период е доста голям, а болките са съпътстващи през целия период ). Така и не разбрах на коя страна в залата ще се ситуира(ме), но това не пречи да продължим говорилнята:
http://medpedia.framar.bg/%D0%B7%D0%B0% ... 1%83%D1%81
http://www.mma-bulgaria.com/statii/trav ... na-glezena

Въпреки посочените по-горе страници за начална информация, консулт с приятел ортопед е задължителна( в моя случай именно мед. лице помогна).

п.п. не само възрастта е фактор, а и мястото на счупване- в този случай именно последното е наложило .... остеосинтеза( върнах се да прочета).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 31 Авг 2012, 21:36

:idea:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 31 Авг 2012, 21:48

Да, бърборим си, в което няма нищо лошо. Оттук оттам си размърдваме сивото вещество, докато хората с медицински познания ни гледат как се мъчим. :lol:
От двата линка в първия ми направи впечатление следното :
Оперативно лечение - малеолът на големият пищял (вътрешният малеол) не се намества, предпочита се остеосинтеза с винт при голям малеоларен фрагмент, а при малък фрагмент при възрастни се прави остеосинтеза по Weber

Тоест, все пак има разлика в манипулациите по възрастов признак и по големина на фрагмента / според степента на увреждане. . Това е важна информация в случая, защото става дума именно за малеола на глезена
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Сеп 2012, 06:31

Впечатляващо професионално. Браво, Док.
Така, както го разказа, се сещам, че при доста техники от айкидо би се получил такъв ефект, без да остават каквито и да било следи от съприкосновение. А при една , от па куа жян, би имало и евентуално охлузване от коляното надолу, от външната страна.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 01 Сеп 2012, 10:14

doc03 написа:За да се получи бималеоларна фрактура, обикновено трябва да има усукване в ставата. Накъде и в каква посока ... това са подробности от чисто теоретичен аспект. Глезенът е доста сложна става, участват много кости в образуването й. Не е задължително да е имало удар, изобщо не е нужно да има директен удар, а и някъде по тялото да е бил, той може да не е бил такъв удар, какъвто хората си представят. Мнението ми е, че може и да не е имало физически контакт между извършител и пострадал, и пак да има фрактура по вина на извършителя. Но ... това е друга тема.
Също така е важно дали пострадалия е очаквал удара (или блъскането). Има удари, които са с по-изразено тласкащо действие, както и други със слабо или липсващо такова. Ако пострадалият е политнал и е стъпил накриво, като е направил свръхмерно движение именно в тази става, или ако кракът е останал на място, а тялото се е завъртяло спрямо него, може да се получи точно такава фрактура. (Класика от прогимназията – настъпваш му пръстите на крака и го блъскаш.) Тук СМЕ казва единствено дали е ВЪЗМОЖНО или НЕ Е ВЪЗМОЖНО увреждането да се получи по начина, описан от пострадалия. А в случая може. Може и следа от удар по тялото да няма.
При директен удар в областта на глезена с твърд предмет, се получава "раздробена" фрактура, а не бималеоларна. Последната е по-скоро от усукващо или извиващо (ляво, дясно), но задължително СВРЪХМЕРНО движение. Назад би се получила фрактура и на трета кост, което не е случая. Важно е какво ще кажат свидетелите, както и пострадалият и извършителят.
(Например, колкото и за някои да е странно, един от моите задържани беше получил спукване на шиен прешлен от удар в гърдите).

Изображение Това е глезен с връзките. Ставата е подвижна във всички посоки, като при усукване освен счупването, се късат връзки и от там са последващите доста сериозни проблеми, тъй като трудно се репонира до идеалната геометрия. Тази става може да понесе страхотни натоварвания, но ако събитието е очаквано и ако човекът е натрениран. Иначе от едно невинно движение и ... „вилката се разчеква”, еластичността на костите вече става недостатъчна, преразтягат се и се късат връзките, няма накъде повече и .... прас ! Да, вилка. Точно това са тибията и фибулата, спрямо глезенната кост.

Изображение (Снимката е от блога на този човек.)

Това е бималеоларна фрактура - третата кост, долната, както се вижда, е здрава. И двете кости са с остеосинтеза - вътрешната кост е с планка, а външната кост - само с винтове. Човек с такова счупване около 6 месеца няма да има крак като хората, а не е ясно болковият синдром колко ще продължи. Може и цял живот. Зависи от това, каква му е професията, могат и да го трудоустроят, въпреки, че репозицията е перфектна, според мен. От тук нататък – забравя за спорт. Никога няма да е същият крак. ТОВА Е РЕЗУЛТАТА !!! И ако това е по вина на някого ... то той трябва да отговаря за причиненото. Тук свършва медицината и започва правото.
Този човек (от втората снимка) изобщо не е удрян в глезена. Нито около глезена. Ако дръпна някого за ръкава без да очаква, спокойно този някой би могъл да получи точно такава фрактура. Да, от едно „невинно” дръпване. Фрактурата от медицинска гледна точка не е от моето дърпане, но от чисто правна, в следствие дръпването, се е получило такова усукване на тялото, което се е предало ръкав-ръка-рамо-тяло-таз-бедро-подбедрица-глезен и там, на онова последнато място всички движения резултират и акумулират - Vo + въртящият момент + теглото. Парадоксалното е, че костите ни са генетично програмирани като здравина и чупливост. И да помпа някой мускули, костите остават същите. Само че носят по-голямо тегло. Но всичко това е медицина, биомеханика. Не е право. Всичко това – няма значение. Трябва да се докаже (зависи от страната, а аз винаги съм на страната на пострадалия, за разлика от повечено от Вас), че фрактура не би настъпила, ако не е имало удар в корема, блъскане, или дори дърпане за ръкава. (Аз бих проверил извършителят какъв е по професия, „спортувал” * ли е и т.н. .....) Човекът не би залитнал ако няма сили, които да го извадят от равновесие. Както и да е действал извършителят, щом е дал „Vo” на постардалия – значи е допринесъл за фрактурата. Просто е – дали ... „самонараняването” би настъпило без вмешателство от друго лице върху баланса на тялото на пострадалия.
И нещо, което преди години ме шашна „Съдът не е длъжен да се съобрази с мнението на съдебномедицинския експерт”
(Относно фрактурите на глезена може да се пишат томове. Те, впрочем, са написани. Няма нужда да се правим тук на ортопеди)
Важното е да има свидетели, които да опишат съвсем лаически, от чисто механична гледна точка случката.

* Много, при това интересни подробности мога да Ви дам относно начини на чупене на кости, и то по такива начини, че и отбор съдебни лекари и всички съдебни състави да се съберат, да не могат да установят как точно е станало. Но последното е ирелевантно по темата.

Сега поглеждам темата. Благодаря ти, Док! Изразил си много точно и на достъпен език мнение, без излишна терминология, която би затормозила неспециалистите. В действителност, лошото в случая, е, че Прокуратурата бездейства, съжалявам, че трябва да го кажа, но е така. А, аз съм на страната на пострадалия, и искам нещата да излезнат наяве.Сигурна съм, че той не си е причинил сам увреждането, ама трябва да влезна в ролята на съдебен медик,за да открия механизма на увреждането, защото СМЕ казва, може да си го е причинил сам, а може и да не е сам. Залага на някакви вероятности.
nk7702n
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ