начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Адвокатски хонорар(и)?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Адвокатски хонорар(и)?

Мнениеот boliarcheto » 14 Сеп 2012, 11:05

Здравейте.
Имах договор с фирма, която трябваше да ми плаща по 10 лв на месец за извършени от мен услуги. След като в продължение на година не си плащаха задълженията прекратих договора и те окончателно отказаха да платят каквото и да било. Смятам да заведа дело и със сигурност ще го спечеля - договорът ми е перфектен, но ...
Целта ми не е да си взема смешните 120 лв, искам да накажа ответника за некоректното му поведение. Та измислих следното: завеждам 12 различни дела, всяко за един месец от договора, с интерес 10 лв. За всяко плащам на адвоката си минималния хонорар - 100 лв. Така ще натоваря ответника с адвокатски хонорари за 1200 лв. Въпросът е, че ответника сигурно ще поиска обединяване (или съединяване ли беше точния термин) на делата. Така за обединеното дело ще се получи адвокатски хонорар от 1200 лв. Въпросът ми е може ли ответникът да направи възражение за прекомерност, тъй като интересът на "голямото" дело е 120 лв, а и не представлява никаква правна сложност. Или се смята, че щом за всяко "малко" дело е платен минималния възможен адвокатски хонорар, трябва да се плати и сбора им. Моят адвокат дискутира този въпрос с един свой колега, но май доникъде не стигнаха. Затова поставям въпроса тук. Считам, че е интересен от пороцесуална гледна точка.
ПП Докато писах това ми хрумна нещо, за което не се бях сетил досега - какво ще стане, ако за всяко "малко" дело си наема различен адвокат? Така на "голямото" дело ще се озова с 12 адвоката :) Но пък май според ГПК се въстановяват разходите само за един адвокат. Въобще обединеното дело точно като едно дело ли се разглежда или ...?
ППП А какво се случва с платените 12 ДТ в този случай?

Благодаря предварително.
boliarcheto
Младши потребител

Re: Адвокатски хонорар(и)?

Мнениеот n6391 » 14 Сеп 2012, 11:25

Добре сте го измислили, ама не става! :D Договорът Ви все пак е само един.
n6391
Потребител

Мнениеот portokal » 14 Сеп 2012, 11:46

12 частични иска, всеки след приключването на предходното дело? ;)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот rts » 14 Сеп 2012, 13:18

Стига някои от частичните искове да не ги споходи давността, теоретично - може, практически: едва ли. Пък и възражение за прекомерност на адв.нонорар със сигурност ще има, така, че ищецът да не се окаже в положение, че е платил доста повече за адв., отколкото може да събере после.
Не си играйте със системата.
rts
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 14 Сеп 2012, 13:54

За да ви бъдат пресъдени разноските по всяко едно от делата, преди това трябва да бъдат реално направени и удостоверени с документи за плащането им. А това означава по всяко дело да бъдат платени минимум по 100 лв държавни такси за кумулативно съединени искове - осъдителен за търсената сума и по иска за лихви за забава, както и документ за платен хонорар на съответния адвокат. По груби сметки това прави минимум 2400 лв. За въззивната инстанция още 1800 лв минимум, или общо 4200 лв.
Освен това не е сигурно дали ще спечелите, и ако не спечелите, ще трябва да платите разноските на другата страна, където адвокатския хонорар едва ли ще бъде 100 лв.
Преценете дали си струва да водите такива дела, щото е засегнато егото ви. Според мен - не си струва.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 16 Сеп 2012, 12:59

За съжаление модната съдебна тенденция не е насочена към процесуална икономия. По мое лично наблюдение в последните няколко години всички дела, за които и доколкото е възможно, се разделят за разглеждане в отделни производства. Образувайте за първите 10 лв, изчакайте да влезе в сила решението /за да сте сигурни, че печелите/, после входирайте поетапно останалите, например през 2 месеца...
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ