начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

общи хоризонтални щрангове в гараж

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

общи хоризонтални щрангове в гараж

Мнениеот stoyanova5 » 04 Ное 2012, 10:51

Закупих подземен гараж на груб строеж.В последствие при довършителни работи на общите части се оказа,че на тавана на гаража минават хоризонтални щрангове на ВиК инсталация(със спирателни кранове) и мръсен канал.Законно ли е това? Всички тръби са открити-не трябва ли да са обезопасени(закрити).Ако се направи това-гаража става висок 2м.Все още не сам подписала акт15 и акт 16 и какво ще ме посъветвате.Предваритело Ви благодаря.
stoyanova5
Нов потребител

Re: общи хоризонтални щрангове в гараж

Мнениеот TheOldMan » 04 Ное 2012, 11:23

В гаражи няма забрана за преминаване на хоризонтални щрангове. Няма изискване и да са закрити. Така че ... трябвало е да гледате проектите преди да си купувате гаража. Едва ли инсталациите са се появили ей-така, без никакво основание.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 04 Ное 2012, 12:35

Вижте проектите по частите, там пише къде и на какви височини преминават.
P.S. Консултация със специалист преди закупуването или сега струва петдесетина лева :idea:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот stoyanova5 » 04 Ное 2012, 15:18

Благодаря doc03-малко ме поуспокои че не сам много набутана.Само ме притесняват тръбите на студената вода-няма ли да има голям конденз и да капе на колата.Дали няма да е добре да го накарам да направи някаква изолация на тях -или нещо като окачен таван.
stoyanova5
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 04 Ное 2012, 19:46

Окачения таван е много лошо решение в този случай. Много по-добре е да видите издайническите капки предварително, а не да разберете за аварията когато гаража е пълен с вода до коляно... Еле пък ако аварията е на мръсния канал... :)
По норматив всички водопроводи, положени открито трябва да бъдат топлоизолирани - топлите за икономия на енергия, а студените за избягване на конденз. Това е повече от достатъчно, няма смисъл от окачен таван, освен ако не гоните някакви естетически цели.
Проблема обаче остават крановете... няма ли вариант те да се изнесат извън гаража ви? Защото смисъла на тези кранове е да се спре водата на целия вертикален щранг ако стане някаква авария. А авариите по правило стават нощем или когато отсъствате от къщи.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ