начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Нищожна ли е според вас разпоредителната сделка?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нищожна ли е според вас разпоредителната сделка?

Мнениеот alexandar25 » 03 Окт 2012, 19:13

Здравейте колеги,
Тъй като прочетох решения, коренно различни, искам да попитам и вас, какво мислите по казуса:

Нищожна ли е сделка, при която ООД, продава на ф.л. апартамент, като подписите на 3-ма от съдружниците в Протокола от ОС са подправени?
Според мен, от това би следвало да има липса на съгласие за продажбата, което от своя страна да доведе до нищожност, но.....има решения в обратният смисъл и за това ще ми е интересно вие какво мислите :roll: :roll:
Аватар
alexandar25
Потребител

Re: Нищожна ли е според вас разпоредителната сделка?

Мнениеот Melly » 03 Окт 2012, 19:25

Ако докажеш, че не е налице авторство на положените под протокола подписи, сделката е абсолютно нищожна - липсва формирана воля на органното тяло (чл.137, т.7 ТЗ), а оттам - липсва съгласие на ЮЛ в самата сделка!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 03 Окт 2012, 19:30

"За пръв път виждам лисица на врата на кокошка !"
Вашето твърдение силно ме впечатли - поствайте някое от съдебните решения, според които въпреки че подписите са подправени, сделката е валидна.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 03 Окт 2012, 19:40

Neutralen, утре в офиса ще видя за въпросното решение, защото не ми е в компютъра, а го четох в дайджестите по търговско право.Мисля, че беше на ВКС и именно, то ме разколеба.

Мел, благодаря ти. И аз мисля горе долу в тази насока, ама не съм много сигурен.
Ще се опитам да докажа липсата на авторство, като опитам да взема протокола от нотариуса /защото друг оригинал нямам/.

Мислех прокуратурата да се произнесе по въпроса за подписа, или.....?

п.с. ако искаш пиши на лични
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот topuzanova » 07 Окт 2012, 10:48

Докато не се докаже подправянето си е валидна - сигурно в този смисъл е съд. решение?
topuzanova
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 07 Окт 2012, 11:16

По-скоро сигурно решението се базира на чл. 301 ТЗ - ако управителят, който представлява ООД-то, действа от името на ООД без представителна власт за сключване на такава сделка, се смята, че дружеството потвърждава действията му, ако не се противопостави веднага след узнаването.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Melly » 07 Окт 2012, 13:40

От една страна презумпцията в чл.301 ТЗ е въведена за стабилност в търговския оборот, НО за сделки, които по мое скромно мнение не обхващат онези от тях, за които е предвидена тежката форма за действителност - нотариален акт. За тези сделки съгласието за разпореждане с недвижим имот следва да е съставка от 2 елемента в кумулативна връзка: формирана от органото тяло на ТД воля за разпореждане (придобеване/отчуждаване) и изявеното от представителя му пред нотариуса и вписано в договора съгласие за това.
Ако не са налице и двете съставки отиваме към противоречие с нормата на чл.38, ал.1 ЗЗД.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот alexandar25 » 07 Окт 2012, 14:53

Колеги, благодаря за изявеното ви мнение.Решението, не успях да намеря, но е в точно този смисъл, за който Калахан пише.
По въпроса за доказване НЕавторство на подписите - прокуратурата ли да сезирам, някаква експертиза ли..
приемам всякакви идеи, тъй като не съм минавал по този път :oops: в смисъл, как да си създам доказателство, при това годно, което съда да цени, че ми предстои една епопея, а и купувачът е руски гражданин /за по интересно/ ;)
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот Melly » 07 Окт 2012, 15:25

alexandar25 написа:Колеги, благодаря за изявеното ви мнение.Решението, не успях да намеря, но е в точно този смисъл, за който Калахан пише.
По въпроса за доказване НЕавторство на подписите - прокуратурата ли да сезирам, някаква експертиза ли..
приемам всякакви идеи, тъй като не съм минавал по този път :oops: в смисъл, как да си създам доказателство, при това годно, което съда да цени, че ми предстои една епопея, а и купувачът е руски гражданин /за по интересно/ ;)

И ти ли бе, Вуте, с Прокуратурата се захващаш. :D

Не е ли по-простичко в един общ исков процес да изложиш твърдения за порок на сключената сделка, да си направиш доказателствено искане чрез съда до 3-то неучастващо лице да представи заверен препис от нотариалното дело, като в зависимост от представения документ - Протоколно решение на ОС..../дата твърдиш, че не носи авторството на положените подписи от ..... и в тази връзка изискаш назначаване на графическа експертиза за даване заключение по въпроса: ......, като накрая си формулираш петитум...... Моля да признаете за установено между ... и ......, че продажбата, обективирана в НА №...../год е недействителна поради липса на съгласие за сключването й, породено от липса на формирана от ТД с (фирма) воля за разпореждане с актив на дружеството - недвижим имот ......., и МОЛЯ да прогласите нейната нищожност.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот alexandar25 » 07 Окт 2012, 15:31

Мел, взех назаем петитума, ако не възразяваш ;) Явно, това ще ми е поведението.Не зная, каква точно ми беше първоначалната идея с прокуратурата, но след изложеното от теб, съвсем избледня /тя, идеята ми / ;)
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот Melly » 07 Окт 2012, 15:40

Действай, но е важно да не пропускаш да обезпечиш всичките си твърдения с доказателства - писмени и гласни! :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот alexdb » 05 Ное 2012, 19:06

Melly написа:
alexandar25 написа:Колеги, благодаря за изявеното ви мнение.Решението, не успях да намеря, но е в точно този смисъл, за който Калахан пише.

И ти ли бе, Вуте, с Прокуратурата се захващаш. :D

Не е ли по-простичко в един общ исков процес да изложиш твърдения за порок на сключената сделка, да си направиш доказателствено искане чрез съда до 3-то неучастващо лице да представи заверен препис от нотариалното дело, като в зависимост от представения документ - Протоколно решение на ОС..../дата твърдиш, че не носи авторството на положените подписи от ..... и в тази връзка изискаш назначаване на графическа експертиза за даване заключение по въпроса: ......, като накрая си формулираш петитум...... Моля да признаете за установено между ... и ......, че продажбата, обективирана в НА №...../год е недействителна поради липса на съгласие за сключването й, породено от липса на формирана от ТД с (фирма) воля за разпореждане с актив на дружеството - недвижим имот ......., и МОЛЯ да прогласите нейната нищожност.

Тоя петитум ми се вижда, че няма да мине ама хич лесно :). Бих казал, че хич няма да мине :)
В действителност казуса на пръв поглед изглежда прост, но понеже тоя мач съм го играл в подобен вариант (в моя случай беше прехвърляне на дяловете с подправен протокол). Така че има много сериозни проблеми и препъни камъни. Първо Протокола с т.н. фалшиви подписи дефакто обективира взети решения от ОС. Решенията на ОС обаче се оспорват по реда на чл. 74 от ТЗ, респ. по глава 33 от ГПК. Нищожност на решение на ОС не е аналогично на обща нищожност по ЗЗД, а отгоре на всичко е свързано със срокове. Има ясна съдебна практика, по отношение що е нищожно решение на ОС и съда безусловно приема, че нищожни са само решенията на ОС страдащи от пороците по чл. 75 от ТЗ.
Така че в случая само с един иск няма как да се мине, защото тук има две отделни правоотношения - едното е между съдружниците вътре в дружеството и второ, което е самостоятелно - прехвърлителната сделка която се оспорва. Няма как да вкараш всичко това в едно дело с един предмет, защото няма еднаквост на страните.
Реално преобретателя в случая си е добросъвестен владелец по договора за покупко-продажба, има и един валиден нот. акт, защото пък нищожността на нот. акт е също нещо различно от общата нищожност.
Като добавим, че по отношение на гражданския иск срещу сделката той трябва да се предяви от управителя, а той най-вероятно е от тия дет са врътнали далаверката и няма интерес от подобен иск нещата стават турюгювеч :)
Ако предявиш иска с такъв петитум защитата на преобретателя ще бъде много проста и неотразима :). Като цяло ще ти оспори искането за експертиза на протокола като ирелевантно на спора с мотив, че това са си вътрешни за дружеството неща и си има отделен ред за оспорване, респ. в случая е налице валидно решение на ОС, тъй като към момента то не е оспорено. Ще добави, че няма нито правни основания нито жинейска логика той да носи отговорност и неблагоприятни последици от вътрешните неразбирателства в дружеството. Съдът естествено ще ти отхвърли искането като ирелевантно и ти отиваш да пиеш една много студена вода, защото реално тези решения на ОС са си напълно валидни докато не бъдат отменени от съд в нарочно производство.
Това ще е най-вероятното развитие на процес по такъв иск.
Моли се да не са ти изтекли сроковете по чл. 74 от ТЗ, защото ако това е станало ще трябва твойте хора да си търсят някой супер-супер добър адвокат със супер-супер голям хонорар :).
alexdb
Потребител

Назад към Взаимопомощ