начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Връщане на пари от запор!!!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Връщане на пари от запор!!!

Мнениеот silval » 31 Окт 2012, 14:06

Здравейте мили хора,
бях солидарен длъжник на бащата на детето ми 2007г. Преди година ми дойде запор от ЧСИ и към момента е изплатен. Сега, мога ли да си ги искам от него със завеждане на дело?
silval
Младши потребител

Re: Връщане на пари от запор!!!

Мнениеот alexdb » 05 Ное 2012, 18:24

silval написа:Здравейте мили хора,
бях солидарен длъжник на бащата на детето ми 2007г. Преди година ми дойде запор от ЧСИ и към момента е изплатен. Сега, мога ли да си ги искам от него със завеждане на дело?

От кой да си го искаш от ЧСИ-то или от бащата :lol: :lol:
Ако е от втория можеш :lol: Друг е въпросът в какъв размер. Солидарен длъжник е малко сложно понятие. Ако си обикновен поръчител можеш да си търсиш платеното в пълен размер плюс лихви, ако е на база някакъв друг договор вече си зависи от договора.
alexdb
Потребител

Re: Връщане на пари от запор!!!

Мнениеот kalahan2008 » 05 Ное 2012, 22:34

Чл. 429. (1) Наследниците и частните правоприемници на взискателя, както и поръчителят и солидарният съдлъжник, които са платили дълга, могат да искат изпълнение въз основа на издадения в полза на взискателя изпълнителен лист. Приемството, съответно плащането от поръчителя или съдлъжника, се установява с писмени доказателства.
Чл. 146. Поръчителят, който е изпълнил задължението, встъпва в правата, които кредиторът има срещу длъжника, макар и длъжникът да не е знаел за даденото поръчителство.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ