начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Въпрос по започването на собствен бизнес

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос по започването на собствен бизнес

Мнениеот cenarius » 25 Ное 2012, 00:51

Здравейте, надявам се да не ми се сърдите за многото въпроси, най-вероятно вече отговорени 100 пъти.

Искам да отворя собствен бизнес и в частност "Обществена пералня". Става въпрос за София, студентски град.

Ходих в студентска община, но там след обикаляне по 4 етажа и изключителна любезност не научих нищо :)

Накратко от къде трябва да искам разрешителни и кой трябва да одобри помещението? Къде да започна да питам. Къде да отида. Очаквам страшно много нелоялна конкуренция, но съм решен да започна. Надявам се, не живеем в 91-ва и някой да дойде да ме набие с бухалките. Виждам редовни проверки и затова искам да съм изряден. Роднини "бизнесмени" нямам. "Познати" ми казват - приготви си пари за рушвети... Не искам да ми се изготви бизнес план или някой да свърши работата вместо мен. Но поне някой да ми каже кого да попитам, някой който ще ми даде друга информация освен "приготви си пари".

Стигнах и до друг проблем. Повечето частни сгради са на 1 собственик, който вече има пералня в неговите сгради и отказва да ми даде на мен помещение за дейността, която искам (друг е въпросът как така всички сгради са на 1 човек, но това е друга тема). Държавните нямат наемане, искат търгове и 5 години договор. Предплата за маса време напред. Намерих помещение, което би задоволило нуждите ми, но е със статут "Офис". Как мога да извършвам там легална дейност? В общината ми казаха - намери няколко хиляди лева и тогава пак ела!?

Аз ли съм малоумен, че всички ме взимат за пълен ръб или всяко същество, което шава мисли само как да извади пари, а не как да свърши работа.

Благодаря на всеки, който е изчел тези редове. Успех и късмет Ви желая.
cenarius
Нов потребител

Re: Въпрос по започването на собствен бизнес

Мнениеот TheOldMan » 25 Ное 2012, 01:13

cenarius написа:Аз ли съм малоумен, че всички ме взимат за пълен ръб или всяко същество, което шава мисли само как да извади пари, а не как да свърши работа.

Добре дошъл в реалния свят... :)
Най-добре е да се свържете с архитект или проектантска фирма, която ще ви начертаят пътекча по която да минете за да можете (евентуално) да заформите вашия бизнес, поне откъм помещение. Ще е необходимо смяна на предназначението на сградата, проект по всички части (най-вече ОВ и ВиК), нотариално заверено съгласие от евентуалните съседи на помещението.... и пари, и търпение, и много свободно време за обикаляне.
М/у другото, съвета "приготви си пари" изобщо не е лишен от смисъл. Докато това намерение се осъществи ще сте толкова много "назад", че не ми се мисли.... Направо се чудя как има все още хора, които се захващат да започват частен бизнес "от нулата".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 25 Ное 2012, 09:43

cenarius написа:... "Обществена пералня"...студентски град ... Намерих помещение, което би задоволило нуждите ми, но е със статут "Офис"...

Договор за наем :arrow: Проекти :arrow: подсигуряване на ток вода (предварителни договори) :arrow: Разрешение за строеж от общината :arrow: строителен надзор :arrow: Въвеждане в експлоатация (Акт 16).
Като време: от 3 до 6 месеца.
Цена: 3-5000 лева.

Тъй като времето, необходимо за узаконяване на новото предназначение, е доста, понякога (доста често) подобни започват да работят по-рано, което носи известен риск ...
Във Вашия случай препъни камък може да бъде предоставената ел.мощност. Този въпрос следва да се изясни преди сключване договор за наем. Става, като собственикът подаде искане за проучване в ЧЕЗ, умножете броя на пералните по ел.мощността им, приблизително.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот cenarius » 26 Ное 2012, 18:55

Започнахме от второстепенният проблем :)

По-важно ми е кой да попитам какви са необходимите разрешителни, които трябва да имам за един такъв "бизнес". Аз лесно ще си отворя фирма, ще си платя патента и ще започна дейност, но когато някой ми дойде на проверка какво ще стане, това са ми по-важните въпроси, от кой какви разрешителни трябва да си издам. Помещението ... Може и друго да намеря, но документацията си е една и съща навсякъде.
cenarius
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 26 Ное 2012, 19:50

Необходимо е да уведомите общината за започване на дейността. За целта Ви е необходимо цитираното по-горе УВЕ, регистрация на касов апарат, договор за наем, фирмените документи, данни за управител, персонал, работно време. Тока и водата - според договора за наем. Освен това уведомявате пожарната и ХЕИ (РЦЗ).
Самото УВЕ (Удостоверение за въвеждане в експлоатация, "Акт16") включва в себе си огромен набор от документи, не е необходимо да ги изброявам.
Такива работи :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ