начало

Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова

Може ли застраховател по ГО да съди клиента си?!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли застраховател по ГО да съди клиента си?!

Мнениеот guesswho » 06 Мар 2013, 02:25

Здравейте

На кратко ситуацията е следната: шофьора губи контрол над автомобила, става катастрофа и единият пътник в колата е наранен. Спрямо шофьора нещата са изяснени, минал е през съответните процедури, платил си е глоби и санкции. Пострадалия води дело срещу застрахователната компания, т.к., естествено, в техен стил, се опитват да се измъкнат и да НЕ изплатят разноските по лечение и т.н. - конкретно, опитват се да захапят тезата, че пострадалия е бил без колан - ситуация, в която нямаше да се говори за пострадал, а за загинал, което е абсурдно!

Въпросът ми е, че дочух едно притеснително подхвърляне, че ако пострадалия спечели делото, честа практика е застрахователя да съди клиента си(шофьора) и да се опитва да си избие обезщетението от него. За пръв път чувам такава схема и съм потресен ако наистина има такова нещо - каква е ползата тогава от ГО, след като хем си плащаш застраховка, хем реално онези биха се опитали да ти прехвърлят сметката? Има ли наистина такава практика и как се обосновава законово? Има ли изобщо право застрахователя да започне подобно дело срещу шофьора и в какви случаи? Аз самия съм страничен човек спрямо ситуацията, но възможността да има такава практика ме хвърля в тъча - това би значело, че каквото и да се случи, застрахователите си "избиват" парите и не сме застраховани от нищо?
guesswho
Младши потребител

Re: Може ли застраховател по ГО да съди клиента си?!

Мнениеот TheOldMan » 06 Мар 2013, 03:19

Застрахователя може да търси обезщетението (или част от него) ако виновния застрахован водач е причинил умишлено ПТП-то. Но "умишлено" е доста разтегливо понятие... Примерно - превишението на максимално разрешената скорост е добро основание застрахователя да откаже обезщетение - един вид водача умишлено се е мъчил да предизивка ПТП. За каране пил да не говорим - там няма прошка.
Това в комплект с параноята на полицаите да пишат вместо реалната причина за ПТП измислената формулировка "несъобразена с пътните условия скорост" води до големи проблемации при обезщетяването на пострадалите.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот guesswho » 06 Мар 2013, 03:26

Момент, може би съм формулирал грешно въпроса - не става въпрос застрахователя да откаже обезщетение на пострадалия, а след като го обезщети, впоследствие застрахователя да съди шофьора(този, който е сключил ГО и е карал колата). Един вид, пострадалия спечелва делото срещу застрахователя, застрахователя покрива леченията и материалните щети - да речем 10 хиляди лв, и после застрахователя съди застрахования по ГО шофьор за тези въпросни пари.
За умисъл не може да се говори - инцидента се случва поради това, че на пътя излиза диво животно и шофьора, в опита си да го заобиколи губи контрол. Няма превишена скорост и алкохоли за щастие.
guesswho
Младши потребител

Мнениеот law_master » 09 Мар 2013, 11:55

TheOldMan написа:Застрахователя може да търси обезщетението (или част от него) ако виновния застрахован водач е причинил умишлено ПТП-то. Но "умишлено" е доста разтегливо понятие... Примерно - превишението на максимално разрешената скорост

Не е хич разтегливо понятие умисъла...деецът е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал (пряк) или допускал (евентуален) настъпването на тези последици.

При превишаването на скоростта има самонадеяност, което форма на непредпазливостта - деецът е предвиждал настъпването на тези последици, но е мислил да ги предотврати.

Умисълът не е характерен за ПТП-тата. Ако е умишлено минава по други състави 115, 124, 128 и т.н.

TheOldMan написа: пишат вместо реалната причина за ПТП измислената формулировка "несъобразена с пътните условия скорост"

Не е измислена формулировка - Ако караш на силно заледен извънградски път с 90 км/ч. и причиниш ПТП скоростта не е превишена и няма да извършиш нарушение по чл. 182 ал. 2 ЗДвП, но е несъобразена и ще извършиш нарушение по чл. 179 ал. 2 ЗДвП

И по въпроса за съденето от застрахователя - Застрахователя по ГО може да съди делинкванта, само ако делинквента е бил с алкохол над 0.5 промила или се отклонил виновно от проба за алкохол или е бил без книжка или ПТП-то е причинено вследствие на повреда на МПС, която делинквента не е отстранил своевременно. За справка чл. 274 КЗ
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ