начало

Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова

Възстановяване на правоспособност

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възстановяване на правоспособност

Мнениеот babi4ka » 17 Мар 2013, 15:53

Здравейте, преди две години допуснах нарушения на ЗДП, за които ми бе отнета книжката за правоуправление. Отнети ми бяха всички наказателни точки. Сега ми казаха от КАТ, че трябва да представя документ за платени всички наложени глоби, за да ми издадат бележка, с която да се явя на психотест, след което на съкратен курс, и впоследствие на изпит. Задължително ли е да се заплатят глобите преди да се явя на тези изпити, или може когато трябва да ми връчат шофьорската книжка тогава да представя платежен документ? Кой член от ЗДП регламентира този ред? Моля ви за помощ, защото не разполагам и с много време, понеже живея в чужбина. Предварително благодаря.
babi4ka
Младши потребител

Re: Възстановяване на правоспособност

Мнениеот dracata » 17 Мар 2013, 16:22

Плащаш-получаваш ако си за алкохол почваш от ''В''-категория,докато стигнеш до категорията която ти е нужна минават 1.5-2 години.Минаваш психо и там 40-50 лева,абе приготви си едни 500-800лв.България ей хазната е празна,медицинско+снимки 2 броя.направо те връщат в първи клас затова като ти отнемат пак точки минават учебни коли на които пише (възстановяване на контролни точки,спираш питаш записваш се и си ги възстановяваш)иначе влизаш в гаден филм,но така не допускаш държавата да те рекетира-законно....успех ти желая.....
dracata
Потребител

Мнениеот babi4ka » 17 Мар 2013, 18:17

Благодаря, се пак не разбрах по закон в кой момент се плащат глобите? Тя хазната празна, празна, ама и моята е празна...
babi4ka
Младши потребител

Мнениеот dracata » 17 Мар 2013, 19:24

Чл. 158. (1) Броят на точките за потвърждаване валидността на свидетелството се възстановява:
1. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) чрез частично увеличаване с 1/3 от първоначалния брой точки след преминато допълнително обучение, но не повече от веднъж за срок от 1 година, при условие че водачът е изпълнил задълженията си по чл. 190, ал. 3, което удостоверява със съответните платежни документи;
2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) служебно, до максималния размер, след изтичане на две години, считано от датата, на която е влязло в сила последното наказателно постановление, с което на водача са отнети контролни точки.
(2) Броят на точките за потвърждаване валидността на свидетелството може да се възстановява само до първоначалния максимален размер.
Надявам се да съм ти помогнал,мисля,че без да си платил няма да стане,дано някои глоби са ти с изтекла давност.Това е от ЗДП-България
dracata
Потребител

Мнениеот iva_sh » 18 Мар 2013, 21:45

по чл. 159, ал. 2 от ЗДвП не се издава СУМПС, а отнетото не се връща докато не бъдат платени дължимите глоби /които не са погасени по давност - 5 години по ДОПК/.
iva_sh
Потребител

Мнениеот nak111 » 18 Мар 2013, 21:51

Като стана дума за давност - що пък да не приложим чл. 82 ЗАНН, вместо чл. 171 ДОПК! :wink:
nak111
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 19 Мар 2013, 19:39

babi4ka написа:Здравейте, преди две години допуснах нарушения на ЗДП, за които ми бе отнета книжката за правоуправление. Отнети ми бяха всички наказателни точки. Сега ми казаха от КАТ, че трябва да представя документ за платени всички наложени глоби, за да ми издадат бележка, с която да се явя на психотест, след което на съкратен курс, и впоследствие на изпит. Задължително ли е да се заплатят глобите преди да се явя на тези изпити, или може когато трябва да ми връчат шофьорската книжка тогава да представя платежен документ? Кой член от ЗДП регламентира този ред? Моля ви за помощ, защото не разполагам и с много време, понеже живея в чужбина. Предварително благодаря.

Тази "бележка" е заповед за ПАМ и са длъжни да ти я връчат без условности... след това психо специално за целта, курс, изпит и нова книжка с Б категория.... а и е интересно дали са влезнали в сила съотвенти НП, с които ти се отнемат точките :roll:
dracata написа:.....

Бъркаш малко нещата :wink:
jorko_gt
Потребител

Мнениеот teogeo » 19 Мар 2013, 20:24

nak111 написа:Като стана дума за давност - що пък да не приложим чл. 82 ЗАНН, вместо чл. 171 ДОПК! :wink:

Дам... iva_sh малко избърза с квалификацията. Не се знае чия давност тиктака - дали тази по ЗАНН, или тази по ДОПК (най-вероятно първото).
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот iva_sh » 20 Мар 2013, 00:19

заповед за ПАМ по чл. 171, т.1, "д" от ЗДвП има за диспозитив временно отнемане на СУМПС - тя се налага при следния фактичеки състав:
1. СУМПС се намира във владение на водача при извършване на проверката;
2. Водачът няма контролен талон /той е отнет още със съставянето на акта/;
3. Изтекъл е срокът за доброволно изпълнение на глобата по чл. 190, ал.3 от ЗДвП;
4. Установено е управление на МПС.
чл. 159, ал.2 от ЗДвП е нещо съвсем друго :
1.СУМПС не се намира у водача, тъй като то е било отнето по-рано по някаква друга причина
2.Има неплатени глоби по влезли в сила НП /независимо дали е изтекъл срока за доброволно изпълнение по чл. 190, ал. 3 от ЗДвП/
3. Не е нужно да се констатира управление на МПС.
В този случай /чл. 159, ал.2 от ЗДвП/ СУМПС просто не се връща, което е фактическо положение, произтичащо от закона и няма нужда да се издава заповед. Същото е и ако е подаддено заявление за издаване на СУМПС, но има неплатени глоби - тогава заявлението ще се приеме, но докато не се платят глобите няма да се извъши административната услуа - издаване на СУМПС. 8)
iva_sh
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 20 Мар 2013, 09:13

iva_sh написа:заповед за ПАМ по чл. 171, т.1, "д" от ЗДвП има за диспозитив временно отнемане на СУМПС - тя се налага при следния фактичеки състав:
1. СУМПС се намира във владение на водача при извършване на проверката;
2. Водачът няма контролен талон /той е отнет още със съставянето на акта/;
3. Изтекъл е срокът за доброволно изпълнение на глобата по чл. 190, ал.3 от ЗДвП;
4. Установено е управление на МПС.
чл. 159, ал.2 от ЗДвП е нещо съвсем друго :
1.СУМПС не се намира у водача, тъй като то е било отнето по-рано по някаква друга причина
2.Има неплатени глоби по влезли в сила НП /независимо дали е изтекъл срока за доброволно изпълнение по чл. 190, ал. 3 от ЗДвП/
3. Не е нужно да се констатира управление на МПС.
В този случай /чл. 159, ал.2 от ЗДвП/ СУМПС просто не се връща, което е фактическо положение, произтичащо от закона и няма нужда да се издава заповед. Същото е и ако е подаддено заявление за издаване на СУМПС, но има неплатени глоби - тогава заявлението ще се приеме, но докато не се платят глобите няма да се извъши административната услуа - издаване на СУМПС. 8)

Автора на темата казва, че са са му отнели СУМПС заради отнети точки за извършени нарушения, поне аз така разбрах :roll: и тогава заповед за ПАМ ще трябва да е по чл. 171, т.4 и това не е временно лишаване от правоуправление, а постоянно и ако водача иска пак да кара си започва всичко от А и Б + едно психо за отскок и не може да го направи преди да е пешеходец 6 м.
Предполагам, че са му/й взели книжката на пътя след справка по станцията за налични точки ... но тук няма достатъчно информация
jorko_gt
Потребител

Назад към Взаимопомощ