начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Казус договор за наем на земеделска земя

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Казус договор за наем на земеделска земя

Мнениеот bird_of_paradise » 29 Мар 2013, 20:34

n_ikito написа:Аз продължавам да смятам, че този договор, не Ви засяга.

А, аз смятам, че следва да не се избързва, защото току виж избляло агне.
Примерно, става ми интересно от кого ( не поименно, разбира се) са закупени тези земи, респективно като става въпрос за ЗК все изниква питането- тези продавачи дали не са член кооператори?
Трябва да се тръгне доста по-назад, за да се говори за прекратяването му, респективно валидността. Отделно, че ЗК не била се регнала в ТР не е болка голяма, защото е преодолима ( не пререгистрираните не са свещена крава да е ясно).

По въпроса с договорите за наем на зем. земи... - от как сам ВКС след 1.5г. чакане ме изпердаши по спечелено на две инстанции дело с мотива, че не съществува такова нещо, като конверсия на нищожен договор за аренда в наемен и указа в прав текст на въззива как да ме доопердаши- няма такова животно като наем за зем. земи. За мен това е свирено ( забравям какво знам или не знам, но това точно не разисквам вече по делата), каквото и да е цитирано в сайта на съдиите по вписванията.
Нали, наемния и давността някак не вървят ръка за ръка, когато говорим за зем. земи. :D
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот sunnyset » 29 Мар 2013, 21:37

bird_of_paradise написа:
n_ikito написа:Аз продължавам да смятам, че този договор, не Ви засяга.

А, аз смятам, че следва да не се избързва, защото току виж избляло агне.
Примерно, става ми интересно от кого ( не поименно, разбира се) са закупени тези земи, респективно като става въпрос за ЗК все изниква питането- тези продавачи дали не са член кооператори?

+ 1
Аз мисля, че страна по този договор, който rado111 e качил тук, е съответната ЗК. Учредяването и дейността на ЗК се регламентира от Закона за кооперациите. И как така член кооператорите не са знаели, не е имало тяхно съгласие за този договор, след като по закон, те би трябвало да получават "нещо", според това какво е записано в договора със самата кооперация?
sunnyset
Потребител

Мнениеот n_ikito » 29 Мар 2013, 22:18

sunnyset написа:И как така член кооператорите не са знаели, не е имало тяхно съгласие за този договор, след като по закон, те би трябвало да получават "нещо", според това какво е записано в договора със самата кооперация?

Не се знае, дали са член кооператори. Дори и да са такива, личната им собственост, не може да се разпорежда/управлява от друг . Или и двамата намеквате, че евентуално продавачите на питащия са внесли земите като встъпителна или дялова вноска???
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 29 Мар 2013, 22:23

bird_of_paradise написа: няма такова животно като наем за зем. земи. За мен това е свирено ( забравям какво знам или не знам, но това точно не разисквам вече по делата), каквото и да е цитирано в сайта на съдиите по вписванията.
Нали, наемния и давността някак не вървят ръка за ръка, когато говорим за зем. земи. :D

Прекаляват ...наем си има при това е законово установен...в чл.5 ал.3 ЗСПЗЗ е 'облекчен' наема.... :lol:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 29 Мар 2013, 22:41

n_ikito написа:
bird_of_paradise написа: няма такова животно като наем за зем. земи. За мен това е свирено ( забравям какво знам или не знам, но това точно не разисквам вече по делата), каквото и да е цитирано в сайта на съдиите по вписванията.

Прекаляват ...наем си има при това е законово установен...в чл.5 ал.3 ЗСПЗЗ е 'облекчен' наема.... :lol:

Не знам, аз съм простоват адвокат.
Доколкото чета сайта на съдиите по вписванията ( вижте мнение І , не че не го знаете :lol: ), същия магистрат не си е сменил позицията по въпроса ни на йота.

п.п. Върнах се тук, защото имам един въпрос- каква е облигационната връзка по договор ( именован за наем), с нотариална заверка на подписите от лятото, за една стопанска година ( същата, като тази на заверката 8) )?
Наем, но за чл.5 ЗСПЗЗ- не отговаря със срока, аренда?- не отговаря на срока, защото противоречи на чл. 4 ЗАЗ, пък нормата била императивна.
Та, какъв е този договор?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот sunnyset » 30 Мар 2013, 12:31

Колега n_ikito, не твърдя, че земеделската земя е била внесена като встъпителна или дялова вноска. Законът позволява дяловата вноска да бъде и непарична. Каквото е определено по устав, като форма, размер и ред за внасяне.
По - скоро идеята ми беше друга. Бившите собственици да се предоставили ползването на своята земеделската земя на ЗК и да получават за това някакъв доход - рента. Основанието е в разпоредбата на чл. 9, ал. 3 ЗК:
(3) Член на кооперацията, предоставил с договор земеделска земя и/или земя от горския фонд за ползване:
1. запазва собствеността си върху земята в реални граници;
2. получава рента;
3. получава част от рентата в натура като земеделска продукция, ако това е записано в договора с кооперацията.

По този начин си обяснявам написаното по темата от rado111 и по - специално дали договорът на ЗК е нищожен.
sunnyset
Потребител

Мнениеот nk7702n » 30 Мар 2013, 12:59

Според мен си е договор по Закона за арендата в земеделието - по арг. на чл. 2 и 3 от ЗАЗ. Щом кооперацията като арендодател е прекратила дейността си, би следвало и договорът да се прекрати.
Относима норма :arrow: чл. 27 от ЗАЗ :
Договорът за аренда се прекратява:

1. с изтичане на срока, за който е сключен;

2. при неизпълнение - по общия ред, доколкото в този закон не е предвидено друго;

3. (доп. - ДВ, бр. 35 от 1999 г.) по взаимно съгласие на страните, изразено писмено с нотариална заверка на подписите;

4. с едностранно предизвестие - в предвидените в този закон случаи;

5. (нова - ДВ, бр. 35 от 1999 г.) освен по други причини, посочени в закона, още и със смъртта или с поставянето под запрещение на арендатора, съответно с прекратяването на юридическото лице-арендатор, доколкото в договора не е предвидено друго;
6. (нова - ДВ, бр. 35 от 1999 г.) при принудително отчуждаване на арендувана земя за държавни и общински нужди по реда на глава трета от Закона за държавната собственост и на Закона за общинската собственост
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 30 Мар 2013, 17:13

sunnyset написа:.....

Може ( това ми бе първоначалната мисъл и на мен), както е възможно да е налице хипотезата на чл. 31, ал.4 т.3 ЗК. За това споменах, че историята на този имот следва да се изследва далеч преди продажбата.
Някак е притеснително, че купувачът е имал знание за този договор ( което би обяснило една приемливо ниска цена при закупуването му :wink: ), но мълчи за съществени факти.
Май ще излезе интересен казус от това частично сканирано и качено тук договорче. Трябва и останалата част да се качи.

nk7702n написа:Според мен си е договор по Закона за арендата в земеделието

Не знам, за мен е доста спорен този момент- въпреки, че отговаря на изискванията на чл.3 и 4 от ЗАЗ, заради предмета на договора и начина на определяне на цената за ползване( отделно, че е твърде ниска- едва 6лв. на декар, което буди различни мисли относно целта на договора 8) ). От друга страна срокът на предизвестието за прекратяване е сходен, както при арендните.
Каквото и да е договорното отношение- няма да мине без съд юзъра с трите единици.
Последна промяна bird_of_paradise на 30 Мар 2013, 17:17, променена общо 1 път
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 30 Мар 2013, 17:16

Аз също се зачудих защо е качена само едната страница, мисля да изчакаме постващия да качи и втората и да даде допълнителни обяснения относно характера на сключения договор, цената и защо е участвал в сделката, имайки знание за вписания договор за аренда, за да се изясни картината, ако това му е целта. :)
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот rado111 » 31 Мар 2013, 20:12

nk7702n написа:Аз също се зачудих защо е качена само едната страница, мисля да изчакаме постващия да качи и втората и да даде допълнителни обяснения относно характера на сключения договор, цената и защо е участвал в сделката, имайки знание за вписания договор за аренда, за да се изясни картината, ако това му е целта. :)

Относно характера и защо съм участвал няколко поста по-на горе. А цената има ли отношение към казуса?
rado111
Младши потребител

Мнениеот n6391 » 31 Мар 2013, 22:41

Масова практика е в арендните договори да се включват клаузи, които създават впечатление в арендодателите, че договорът може да бъде прекратен при промяна на собствеността или при смърт на арендодателя. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров! ЗАЗ е доста лобистки закон и това донякъде е обяснимо, като си знаем манталитета и народопсихологията, но в определени случаи направо си е закрепостяване. Като специален закон в него изрично са изброени случаите, в които може да бъде прекратен един аренден договор и в момента арендаторите водят по точки срещу подписващите на юнашко доверие арендодатели. На всичко отгоре и практиката на Окръжните съдилища във връзка с обжалване на откази на съдии по вписванията да впишат прекратяване на такъв договор е меко казано шарена :evil: Така де - що да е лесно, като може да е трудно :mrgreen: .
n6391
Потребител

Мнениеот rado111 » 01 Апр 2013, 08:39

n6391 написа:Масова практика е в арендните договори да се включват клаузи, които създават впечатление в арендодателите, че договорът може да бъде прекратен при промяна на собствеността или при смърт на арендодателя. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров! ЗАЗ е доста лобистки закон и това донякъде е обяснимо, като си знаем манталитета и народопсихологията, но в определени случаи направо си е закрепостяване. Като специален закон в него изрично са изброени случаите, в които може да бъде прекратен един аренден договор и в момента арендаторите водят по точки срещу подписващите на юнашко доверие арендодатели. На всичко отгоре и практиката на Окръжните съдилища във връзка с обжалване на откази на съдии по вписванията да впишат прекратяване на такъв договор е меко казано шарена :evil: Така де - що да е лесно, като може да е трудно :mrgreen: .

Поздравления! Много точно казано.
Само да допълня това всичко се случва пред многото институции в РБ наблюдаващи безучастно този процес.
rado111
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 03 Апр 2013, 12:07

http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот disident » 15 Апр 2013, 10:50

Елате купувайте земи по наше село Кърпачево област Ловеч община Летница. Там арендатора взема земите без да сключва договори. Европейска работа какво да се прави.
disident
Потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ