начало

Юристи и общественици предлагат Йонко Грозев да бъде номиниран за конституционен съдия Юристи и общественици предлагат Йонко Грозев да бъде номиниран за конституционен съдия

Имам ли право на "прекратяване по давност" ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имам ли право на "прекратяване по давност" ?

Мнениеот namastee » 17 Апр 2013, 11:14

Здравейте,моля Ви за отговор-имам ли право на "прекратяване по давност" ?
Става дума за данък върху превозно средство,за което имам удостоверение от КАТ ,че е спряно от движение от 27.06.2005 г по желание на собственика,като с последната приходна квитанция от 22.06.2005 г е платено всичко дължимо до тогава.Общината не спира да праща покани за плащане на непогасени задължения от минали години.Имам ли право да поискам погасяване по давност,има ли специален формуляр и към кого да се обърна?
(Само за сведение-колата беше стара морга,която още 2001 година някакви цигани я отнесоха на парчета,барабар с рег.номера.)Предварително Ви благодаря за отговора!
namastee
Нов потребител

Re: Имам ли право на "прекратяване по давност" ?

Мнениеот neutralen » 17 Апр 2013, 13:50

:roll: Погасяване по давност на данъчни задължения е налице, когато Данъкоплатеца дължи плащането на данъци, които не е платил в определен период от време - 5 или 10 години с оглед конкретни обстоятелства.
Вашият случай не е такъв - От момента на спиране на колата от движение не дължите плащането на данъци, за което следва да уведомите с Писмо Общината. Към писмото приложете препис от документа от КАТ за спиране на колата от движение. 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот dobromirkd » 17 Апр 2013, 16:02

neutralen написа::roll: Погасяване по давност на данъчни задължения е налице, когато Данъкоплатеца дължи плащането на данъци, които не е платил в определен период от време - 5 или 10 години с оглед конкретни обстоятелства.
Вашият случай не е такъв - От момента на спиране на колата от движение не дължите плащането на данъци, за което следва да уведомите с Писмо Общината. Към писмото приложете препис от документа от КАТ за спиране на колата от движение. 8)

Бъркаш понятията май, май. Не дължиш данъци от момента на БРАКУВАНЕТО й, а не от спиране на колата от движение. За това продължават да му начисляват данъци. Не е трябвало да си дава регистрационните табели, но то вече свършило. Хайде ще дообясня после, че сега трябва да ставам
dobromirkd
Потребител

Мнениеот namastee » 17 Апр 2013, 17:18

Нали и аз това питам-никой не е предавал никакви регистрационни номера никъде,те циганите си ги отнесоха с цялата трошка.Проблемът е в това,че е спряна от движение през 2005 ,преди това зе задължително да си пратиш всички задължения-иначе не ти я спират,съобщил си това в общината с попълване на някаква бланка си спомням-но те продължават да ти калкулират "неплатен данък ПС" + лихви -ясно,че защото не е бракувана колата или защото са затрили .Та питам-до кога това ще продължава и дали не се "полага" "по давност" да прекрати тази "дължимост" на данъци и лихви?
namastee
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 17 Апр 2013, 19:44

:roll: Интересно - как стана "спиране" на колата, когато тя вече е липсвала :shock:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот namastee » 17 Апр 2013, 20:52

Не виждам каква е връзката на вашата "проверка на фактите"с моя конкретен въпрос,но ще задоволя любопитстството Ви.Нали не мислите,че в КАТ си носите колата на гърба?Отивате там и с личната си карта Ви издават УДОСТОВЕРЕНИЕ.Спирането по документи стана 4 години по-късно,защото въпросната "трошка" си гниеше самотно на адрес,на който ние вече не живеехме.Просто,през 2005 г случайно разбрахме с радост,че някой се е погрижил да не пречи повече.Тогава се заехме добросъвестно да приключим с нея...това уточнение дали ще е достатъчно?Моля,ако наистина можете да помогнете-пишете,все пак се надявах,че тук може да се появи и компетентно мнение,благодаря.
namastee
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 17 Апр 2013, 21:16

:roll: Не се засягайте - нищо не мисля. Просто не мога да разбера, защо след като колата я няма искате "спиране" а не издирване, или бракуване. Сегашните ви проблеми са последици от предходните ви действия.
Очевидно отначало погрешно съм ви разбрал - че освен спряна от движение, колата е и бракувана след като липсва.
Сега остава да си плащате данъците, след като не приемате съвета който ви дадох. Действайте както ви кажат другите участници. :idea:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот namastee » 18 Апр 2013, 08:29

Простете ,но не Ви разбрах какво точно ме съветвате?Попитах в този форум, дали ИМА ШАНС ДА СЕ постигне,ако се поиска, ПРЕКРАТЯВАНЕ ПО ДАВНОСТ,в описания случай.Ако правилно съм Ви разбрала,Вие ме съветвате да подам отново уведомление в общината,като приложа отново копие,че същата е "спряна от движение"? Очевидно не сте знаели,че общината се интересува само от "бракувани" коли,а данък се налага върху всички останали.Та-дали има шанс,да се поиска прекратяване по "давност"....беше въпроса ми....Естествено,че всяко наше действие е следствие от предходните наши действия....но не виждам този философски извод как ми помага в случая? Благодаря Ви,не зная дали сте от модераторите,но ако имате желание да помагате-моля,четете внимателно въпросите.Все пак,дали има изход от ситуацията,който не е свързан със "Сега остава да си плащате данъците, след като не приемате съвета който ви дадох"-апропо,този съвет или предходния-не ми стана ясно?
Благодаря,надявам се на съвет и от други участници във форума.
namastee
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 18 Апр 2013, 09:15

:roll: Погасителната давност за данъчни задължения е 5, или 10 години в зависимост от това дали има спиране и прекъсване на давността.
Това се отнася за всеки годишен данък поотделно, от което следва, че се погасяват по давност не всички задължения а само тези за съответните години за които е изтекъл поне 5 годишен срок от възникане на задължението - виж чл.171 от ДОПК (Данъчно-осигурителен процесуален кодекс) 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот namastee » 18 Апр 2013, 10:14

Това го знаем всички,не знаем с оглед на посочените в нашето изложение факти,дали ще ще е приложимо в нашия случай?Питането е това,вашият отговор се съдържа в нашия въпрос-ама ние питаме друго.Благодаря ви за упоритостта,с която се стараете да отговорите,но очевидно не можете да разберете въпроса.
namastee
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 18 Апр 2013, 10:48

:shock: Всеки иска да му кажат това което иска чуе :D
Проблемът при вас е че вие, образно казано имате някаква превратна представа за "погасителната давност" и трябва да хвърляме боб за да разберем какво вие разбирате под това понятие. 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 18 Апр 2013, 11:19

Давност само за първите две години след спирането, ако не сте върнали рег. талон в КАТ, когато са ви издали бележката, че е спряна от движение( а вие не сте, доколкото разбирам) от там насетне до момента- дължите.
И ще продължавате да дължите, ако не уредите този проблем в КАТ. Сега доста по-трудно от преди 7-8 години, защото не само рег. талон е необходим, заради промяна в нормативната уредба.

Я, да опитам и аз в първия срещнат пост:
neutralen написа::shock: Всеки иска да му кажат това което иска чуе :D
Проблемът при вас е че вие, образно казано имате някаква превратна представа за "погасителната давност" и трябва да хвърляме боб за да разберем какво вие разбирате под това понятие. 8)

:roll: Баси, толкова просто нещо пита жената. Не е нужно да ме вкарваш в групата с боба, защото аз поне разбрах какво пита. Сега е време и ти да разбереш, или - купувай боб.

:roll: .... тц, това не съм аз, но поне установих за себе си, че не представлява трудност да напишеш две злостни изречения.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 18 Апр 2013, 20:18

:D "птичке", чети внимателно - преди тебе съм дал този отговор, който ти даваш.
Питащата отговори че "това всички го знаят", за това аз останах учуден какво има тя предвид под "погасителна давност". Злостни изречения пишеш ти а не аз. :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 18 Апр 2013, 20:52

namastee написа:........ очевидно не можете да разберете въпроса.

namastee написа:Та питам-до кога това ще продължава и дали не се "полага" "по давност" да прекрати тази "дължимост" на данъци и лихви?

Няма нужда да повтаряш нормата на чл. 171 ДОПК, след като очевадно всеки я знае- въпросът е друг.
Боба, какво "казва" по този въпрос?

п.п. с допълнението в предходния и написаното в този си пост имитирам теб, щото оказва се е и забавно.
Други заключения? :D
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 18 Апр 2013, 22:14

:D Нищо не разбрах. Да не сте роднина с питащата. :D
neutralen
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ