начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Изгубена/открадната лична карта - СПЕШЕН въпрос

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изгубена/открадната лична карта - СПЕШЕН въпрос

Мнениеот emilly1 » 05 Юни 2013, 23:30

Здравейте,

Не знам как да постъпя по следния въпрос - днес съм си изгубила портмонето със всякакви документи в него. Знам, че ако е изгубена личната ми карта дължа глоба., но ако е открадната не дължа глобата. В моя случай може би е станало по мое невнимание, дори не знам как е станало всичко... влязох в държавна институция, където се изискваше личната ми карта, след което не съм затворила чантата си, пътувах из града, докато в един момент се оказа, че портмонето ми го няма. В този случай може би си нося отговорността за това ,че един вид съм се отнесла пренебрежително? Точно това нещо вече ми се беше случвало преди няколко години, когато описах случая и не ми беше наложена глобата. Сега в този случай водя ли се виновна за това и трябва ли да плащам глобата? Пазят ли се тези документи където съм описвала предния случай и дали има вероятност да се водя невнимателна ,виновна ,тъй като вече ми се е случвало такова нещо.

Студентка съм и желаех да сменя постоянния си адрес с настоящия - взех си необходимите документи за това, обаче вече нямам лична карта - в този случай какво трябва да направя... Предполагам ,трябва да си извадя нова лична карта в моя град по постоянния ми адрес, след което да я подменя с новата по настящия ми адрес - така ли?

Моля ви помогнете със съвет.
emilly1
Нов потребител

Re: Изгубена/открадната лична карта - СПЕШЕН въпрос

Мнениеот thebeast » 06 Юни 2013, 00:22

Ако имате паспорт или шофьорска книжка да удостоверите самоличността си, подайте си заявлението и си сменете постоянния адрес и след това отидете в полицията да заявите, че личната карта Ви е открадната, както и подайте заявление за издаване на нова лична карта в РПУ по новия Ви постоянен адрес. Ако нямате документ да удостоверите самоличността си - не знам... Ако държите да сменяте постоянния адрес, може би две карти ще Ви издават последователно - по една на сегашния и на бъдещия.....
thebeast
Потребител

Назад към Взаимопомощ