Здравейте!
Трудно се "влиза" при Вас.
Ще помоля за малка помощ.
Наех под аренда земеделска земя.
Договорът със собственика беше сключен чрез негов пълномощник.
Съгласно изискванията на закона договорът беше нотариално заверен.
В последствие, по искане на собственика на земята, договора с влязло в сила решение беше провъзгласен за недействителен, "поради сключване на сделката от пълномощник извън обема на предоставената му представителна власт".
По делото за разваляне на договора привлякох като помагач на моя страна пълномощника.
По делото за разваляне на договора съм осъден да платя на първа инстанция определена сума за ДТ и такса за вещо лице, а на втора инстанция, която потвърди решението на първата - определена сума за адвокатско възнаграждение.
Отделно от това по сключването на договора имам разходи за нотариалното производство и вписването на договора.
На въпроса.
Мога ли да си искам тези пари от действалия без представителна власт пълномощник?
Какво обезщетение мога да искам от него?
И колко иска са това? Защото ми казаха, че това били три иска и за всеки трябва да платя ДТ отделно.
- Дата и час: 22 Фев 2025, 22:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
обезщетение по чл. 42 от ЗЗД
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: обезщетение по чл. 42 от ЗЗД
Въпросите ли са неясни, че никой не иска да помогне?
- iwwancho
- Нов потребител
А уж разделът се казва "ВЗАИМОПОМОЩ".
Специално се регистрирах във форума с надеждата, че някой ще помогне.
Май трябва да имате и раздел "ДА СЕ ОПРАВЯ КОЙ КАКТО МОЖЕ".
Специално се регистрирах във форума с надеждата, че някой ще помогне.
Май трябва да имате и раздел "ДА СЕ ОПРАВЯ КОЙ КАКТО МОЖЕ".
- iwwancho
- Нов потребител
Ти си се регистрирал във форум където лозунга: Вземи си адвокат!, но след като вече си взел няма какво да ти се каже.
Делото е оцапано, трябвало е да го спечелиш, вероятно сте се насочили в грешна посока. След като "пълномощникът" е бил помагач може да заведеш дело срещу него, като единствената разлика между моите и форумните съвети е да си наемеш читав адвокат.
Сега по питомното. Арендаторът ползвал ли е земята?
Делото е оцапано, трябвало е да го спечелиш, вероятно сте се насочили в грешна посока. След като "пълномощникът" е бил помагач може да заведеш дело срещу него, като единствената разлика между моите и форумните съвети е да си наемеш читав адвокат.
Сега по питомното. Арендаторът ползвал ли е земята?
- ivanov_p
- Активен потребител
Да. Ползвал съм земята, но със собственика към приключил.
Сега искам "виновният" за това, че съм сключил нищожен договор да ме обезщети за разходите, които съм направил за сключването и развалянето на договора.
Ако не бях сключил договора, който после да бъде унищожен по негова "вина", нямаше да плащам разходи за развалянето му.
Сега искам "виновният" за това, че съм сключил нищожен договор да ме обезщети за разходите, които съм направил за сключването и развалянето на договора.
Ако не бях сключил договора, който после да бъде унищожен по негова "вина", нямаше да плащам разходи за развалянето му.
- iwwancho
- Нов потребител
Въпросът беше дали арендаторът е ползвал земята по време на договора. Може да съдиш пълномощника на базата на съдебното решение по което е помагач. Така, за протокола, кога е нотариалната заверка и кога арендаторът е завел дело за нищожност?
- ivanov_p
- Активен потребител
А моят въпрос беше
"Мога ли да си търся разноските по делото за разваляне на договора за аренда от помагача ми по същото дело"
"Мога ли да си търся разноските по делото за разваляне на договора за аренда от помагача ми по същото дело"
- iwwancho
- Нов потребител
Тук май само читатели има.
- iwwancho
- Нов потребител
Три пъти ти пиша, че можеш да го съдиш. Това е смисълът на привличането на помагач. Не може по миналото вече дело да си получиш разноските, с решението по него, че помагачът е подписал без представителна власт започваш ново дело без да даваш акъл на съда за члена. Може да спечелиш, може да загубиш, зависи кой е работил земята. Като чета се питам дали адвокатска грешка или нечие вироглавие е причина да се загуби делото.
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря!
- iwwancho
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|