Здравейте, имам следната главоблъксаница:
Длъжник към когото имам вземане, за което сме се снабдили с изп.лист прави отказ от иск по чл.19 ЗЗД обективно съединен с иск за връщане на капарото в двоен размер. Тъй като няма друго имущество, съм принуден да търся някакви други възможности за удовлетворяване на кредитора.
Не немерих никаква практика за отмяна на отказ, освен такава за отказ от наследство.
1. Възможно ли е да се отмени отказа от иск на осномание чл.135 ЗЗД, като в случаят ще се отмени отказ от процесуално право. Да се предявеи иск за обявяване недействителен спрямо ищцце като кредитор, извършеното от ответника - длъжник - правно действие - отказ от иск, което действие уврежда кредитора.
2. В другият вариант, кредиторът да бъде овластен по чл.134 ЗЗД да упражни отново правата на длъжника отново, т.к. отказът от иска е процесуално действие, а не материално правен отказ от съществуващото материално право претендирано с иска. Материалното право продължава да съществува, а се погасява, правото на иск от длъжника.
- Дата и час: 22 Фев 2025, 02:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Иск по чл.135 ЗЗД или 134 ЗЗД
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Иск по чл.135 ЗЗД или 134 ЗЗД
135 ЗЗД.
- ivanov_p
- Активен потребител
Аз смятам, че чл.135 е неприложим в случая. Считам, че с иск по чл.135 не може да се иска относителна недействителност по отношение на упражнени процесуални права. Това е мое мнение обаче, може някой колега да не го сподели.
- chandra
- Потребител
Благодаря за отговорите.
Мисля, че поради вписването на исковата молба по чл.19 ЗЗД е следвало да се конституираме като подпомагаща ищеца страна и в последствие неговия отказ от иск не би ни се противопостил._"Чл. 218. Трето лице може да встъпи в делото до приключване на съдебното дирене в първата инстанция, за да помага на една от страните, ако има интерес решението да бъде постановено в нейна полза." Вярно е,че делото не е приключило със съдебно решение, а с оприделение поради отказ иск. Но, ако бяхме втсъпили като подомагаща страна ще се приложи ал.(2) В случай на противоречие между действията и обясненията на страната и на третото лице съдът ги преценява във връзка с всички обстоятелства по делото.
Тъй като не сме подали молба за конституиране, адресирана да съда и определение на съда за конституиране на трето лице като подпомагаща ищеца страна, в случая нищо не може да се направи.
Мисля, че поради вписването на исковата молба по чл.19 ЗЗД е следвало да се конституираме като подпомагаща ищеца страна и в последствие неговия отказ от иск не би ни се противопостил._"Чл. 218. Трето лице може да встъпи в делото до приключване на съдебното дирене в първата инстанция, за да помага на една от страните, ако има интерес решението да бъде постановено в нейна полза." Вярно е,че делото не е приключило със съдебно решение, а с оприделение поради отказ иск. Но, ако бяхме втсъпили като подомагаща страна ще се приложи ал.(2) В случай на противоречие между действията и обясненията на страната и на третото лице съдът ги преценява във връзка с всички обстоятелства по делото.
Тъй като не сме подали молба за конституиране, адресирана да съда и определение на съда за конституиране на трето лице като подпомагаща ищеца страна, в случая нищо не може да се направи.
- a.lex
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|