начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Къща фантом

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Къща фантом

Мнениеот shooter33 » 12 Сеп 2014, 11:50

Здравейте,
От миналата седмица семейството ни се озова в сложен казус и не сме много наясно какво трябва да направим. Имаме къща в село близо до Велико Търново, в която живееше дядо ми. Той почина през пролетта и решихме да извадим скица и данъчна оценка на имота. С изненада установихме, че по данъчна оценка къщата е на стойност 6600 лева, но в скицата я няма. Имаме строителното разрешение от Общината от преди повече от 25 години. В Нотариалния акт къщата също съществува, защото е прехвърляна преди години от дядо ми и баба ми на мен и сестра ми. През всичките 25 години от построяването й за нея са плащани данъци.
Та въпросът е: Какво трябва да направим и можем ли да накараме общината да нанесе имота в кадастралния план без да го обявят за незаконен.
П.П. Предполагам, че някой в администрацията не си е свършил работата, когато са правили новия кадастрален план, но как да го докажем?
Благодаря Ви предварително :)
shooter33
Нов потребител

Re: Къща фантом

Мнениеот ivanov_p » 12 Сеп 2014, 17:02

Питайте в общината. Ако къщата няма разрешение за ползване може и да не е нанесена. Аз имам една незаконна, писана в нот.акт и с платени данъци, но тя даже не е завършена, та всичко става.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот nedbmw69 » 13 Сеп 2014, 06:49

Баща ми също има една къща, за която имаме всички разрешения за строителството но въпреки това не е нанесена в чертите на имота. Ходих да се разправям в Общината и ми казаха, че не можело вече да се нанасят така защото всичко било вкарано в цифров вид. Преди време можело, а сега ставало обаче с много пари. Трябвало да се иде до геодезистка фирма там да ги накарате да дойдат да Ви замерят къщата къде се намира в имота за това искат около 300лв :shock: от фирмата, дават Ви документа (протокол) с данните, след това се отива в Общината подавате заявление за нанасяне в скицата, което, ще Ви струва 50-тина лева :D , там трябва и да приложите мисля но не съм сигурен и план задание или направена схема на имота със нанесената къщата в нея от архитект-геодезист, за което не знам вече кви пари, ще искат и тези документи се подават в Общината и чакате да Ви я нанесат в техните там кадастрални планове. Ако не я продавате мисля не Ви е нужно това но при евентуална продажба нотариусите искат да е нанесена къщата инак сте продавали едно празно място. С една дума всичко е направено да осигурим заплати на "някой" хора. :?
nedbmw69
Младши потребител

Мнениеот shooter33 » 13 Сеп 2014, 09:12

Благодаря! Знаех си, че няма да е много лесна процедурата, но се надявам, че ще успеем да решим проблема. С администрациите у нас май винаги е скъпо и бавно.
shooter33
Нов потребител

Мнениеот todorst » 13 Сеп 2014, 09:48

Прави се НОВ кадастър. След изработването му се обявява, че е готов и има срок за възражения, корекции. Това е безплатно! Пропуснеш ли този срок, следва описаното по-горе с пари. Интересно, обикновенно заснемаещите заснемат фактическата обстановка.
todorst
Потребител

Назад към Взаимопомощ