Здравейте,
мога ли да получа съвет относно взаимоотношение с клиент по договор.
Същият следва да представи банкова гаранция и да заплати определена сума за услуги.
Тези клаузи не са изпълнени, тъй като същия се позовава на форсмажорни обстоятелства, а именно: БГ и средствата му са в КТБ. След писмо-запитване до КТБ, съответно получих отговор, че БГ не може да се усвои, както и се очакваше.
Тъй като не съм юрист моля за мнение от професионалисти, може ли да се твърди за форсмажор ситуацията?
- Дата и час: 14 Фев 2025, 22:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кризата КТБ форсмажор ли е, Моля за помощ
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Кризата КТБ форсмажор ли е, Моля за помощ
не
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
- kdkrastev1234
- Потребител
много категорично " НЕ " Напротив " ДА ".имаме форсмажор .. Това са всички настъпили обстоятелство, неочаквани, не само земетръс, Каква е вината на вложителя в КТБ. Ако имаше държавна банка, форсмажор ще настъпи с фалит на държавата!
- todorst
- Потребител
todorst написа:.......форсмажор .. Това са всички настъпили обстоятелство, неочаквани, не само земетръс ....
Гениално определение
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Ми то тогава всеки може да се оправдае, че щом някой му дължи пари има форсмажор.
advokat.k.krastev@gmail.com
- kdkrastev1234
- Потребител
чл. 81 ал. 2 от ЗЗД : " Обстоятелството, че длъжникът не разполага с парични средства за изпълнението на задължението, не го освобождава от отговорност" - субекривна невъзможност. Щом престацията е възможна с други вещи от рода, които могат да се набавят-законът не се интересува, че парите са свършили. Легислаторът има предвид, че длъжникът е длъжен да плати ако ще и да вземе на заем да ипотекира и т.н. щом вещите са заместими!
- pati2
- Потребител
Длъжникът "разполага" с пари, но те неправомерно не се изплащат по вина на БНБ! Предявява се иск срещу длъжника, той ще привлече КТБ, БНБ и т.н. Нека съдът да реши!
Типично "форсмажор" Има тълкувателни справочници!
Типично "форсмажор" Има тълкувателни справочници!
- todorst
- Потребител
Форсмажорът ще има отношение към неустойките. Без значение дали го има или няма съдът трудно разваля договори само при забава. Вероятно ще се дължи неустойка за забавата, но договора ще си седи при плащане със забава и ако не е от някакво специално естество, което го обезсмисля при забава.
- ivanov_p
- Активен потребител
Забавата и неустойката са поради виновно поведение на БНБ, КТБ. Съдът би трябвало да присъди тези неща в тежест на виновното лице!
- todorst
- Потребител
Снабдете се със сертификат от БТПП
http://www.bcci.bg/member-certificates-fm.html
http://www.bcci.bg/member-certificates-fm.html
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
да дадоха ми от БТПТП, е сега какво?
- todorst
- Потребител
Вярвам ти. Специално аз съм много наивен. Не знам за другите.
- neutralen
- Активен потребител
Благодаря много на всички отговорили, ориентирах се, но засега сме предявили прекратяване на договора поради неизпълнение и ще видим реакцията.
- assia22
- Нов потребител
Здравейте , присъединявам се към мнението на колегите , че в случая форсмажор не е налице , тъй като изпълнението не е невъзможно следствие на непреодолимата сила.Длъжника дължи пари , а банкова гаранция би могла да получи от всяка друга банка.
- REVOLUTION
- Активен потребител
До
Привет,
на мен от БТПП ми отказаха с мотивите в ЗЗД, че това е финансов проблем и не касае форсмажорни обстоятелства...
На теб как така ти дадоха сертификат?!![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
todorst написа:да дадоха ми от БТПТП, е сега какво?
Привет,
на мен от БТПП ми отказаха с мотивите в ЗЗД, че това е финансов проблем и не касае форсмажорни обстоятелства...
На теб как така ти дадоха сертификат?!
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
- urista
- Младши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|