начало

Прокурорската колегия отново отказа да върне Александър Мумджиев като следовател Прокурорската колегия отново отказа да върне Александър Мумджиев като следовател

Заем

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заем

Мнениеот ivadimova1 » 05 Юли 2016, 22:29

Здравейте,
преди 2 години дадох на заем на моя позната 15 000 лева.
Подписахме документ пред нотариус,че съм дала заем и че същият трябва да се върне до февруари 2015г.
Тя не ми върна заема тогава,като ме помоли за отсрочка.
Сега я помолих да го върне ,но тя отказва.Казва,че ще докаже в съда(ако евентуално си искам парите по съдебен път),че аз не съм й дала заема.Възможно ли е това?
ivadimova1
Нов потребител

Re: Заем

Мнениеот ivanov_p » 05 Юли 2016, 22:54

Ако имате само договор за заем, без разписка за предадени предадена сума от 15 хил. лв. по него не може да я осъдите. Ако нямате разписка, но имате свидетели може да претендирате за 5000 лв. за другото трябва документ.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivadimova1 » 05 Юли 2016, 23:23

Имам само договор за заем.
Нямам разписка или свидетели.
Това означава,че няма да мога да си получа парите.
И тогава какъв е смисъла на договор за заем пред нотариус? :roll:
ivadimova1
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 05 Юли 2016, 23:29

Никакъв!
Все пак трябва да се види договорът, може самият той да служи и за разписка, напр. ако в него пише, че сумата е получена от заемателя.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivadimova1 » 06 Юли 2016, 09:04

В договора пише:
"Предмет на Договора:
1.ЗАЕМОДАТЕЛЯТ предава на ЗАЕМАТЕЛЯ сумата от 15 000лв за срок от.............. до..................,като след този срок ЗАЕМАТЕЛЯ се задължава да върне безусловно заетата сума"
Така написано в договора може ли да се счита и като разписка за получаване на сумата?
Още от Договора:
"2.ЗАЕМОДАТЕЛЯТ се задължава да предаде сумата ,предмет на договора,в брой(или по банков път) в деня на сключването му"
..................................................
"ЗАЕМАТЕЛЯТ" има право да получи уговорената сума след подписване на настоящия договор".

Благодаря за помощта!
ivadimova1
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 06 Юли 2016, 21:42

Второто условие донякъде обезсмисля първото, но наличието на първото дава някакви теоретични шансове. Консултирайте се с добър адвокат, защото другата страна вече го е направила.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivadimova1 » 06 Юли 2016, 21:59

Благодаря.
ivadimova1
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ