начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Казус с приемане по опис на наследство

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус с приемане по опис на наследство

Мнениеот angelkanov » 30 Ное 2017, 17:38

Здравейте!
Имам голяма чуденка, защото дори и адвокатът ми не е на 100% сигурен, как трябва да се подходи в моя случай.

Ето какво знам до момента и какъв е казуса.

Има дава случая в които е добре , наследството да се приеме по опис.
1.Ако ще се води дело, срещу трета страна.
2.Ако имаме подозрения, че наследодателя има задължения към кредитори,които да надвишават наследството.

Моя случай е първият.

Приемането по опис дава права и задължения.
Кредитори, не могат да ти вземат нещо твое, ако наследството не го покрива.
Няма право да бъде отчуждено до 5 години.Без да влизам в детайли, основното е това.

Казус:
Имаме къща която Баща ми и Дядо ми са дарили на трето лице (не е роднина).
И искам да заведа дело за накърняване на запазена част.
След като наследството е вече открито, тоест те са починали.
Като има и върнато от реституцията земи , междувременно.
Особенното тук е , че когато Дядо ми е починал, тези земи не са били възстановени.
Земите се наследяват от Баба ми която е починала още по - рано и от тях.
В този смисъл, аз трябва ли да приемам наследство по опис, при положение
че къщата която е наследство , което получавам от Дядо и Татко, като те я получават като наследство от Баба(Жената на Дядо), а земите са наследство от Жената на Дядо ми.

Въпросът е:
Те ще имат ли нещо общо с наследството на Дядо и Татко, тоест ще се изваждат ли от правото ми на запазена част, наследените земи от Баба ми?

Ще съм благодарен, ако има някой , които има в съдебната си практика има подобен случай или е запознат с такъв, да сподели мнението си.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
angelkanov
Нов потребител

Re: Казус с приемане по опис на наследство

Мнениеот angelkanov » 01 Дек 2017, 21:29

Друго което също ми е интересно, къщата след като е дарена на трето лице, но предявявам иск за накърняване на запазена част, би ли било логично също да приема по опис къщата, за да няма изненади ?
angelkanov
Нов потребител

Мнениеот informator » 02 Дек 2017, 13:24

От изнесените от вас факти не става ясно абсолютно нищо.
Кой е бил собственик на дарените и възстановени имоти?
В кой момент от времето са дарени, на кого точно?
Колко и кои са потенциалните други наследници на въпросните имоти?
informator
Младши потребител

Мнениеот angelkanov » 06 Дек 2017, 09:06

informator написа:От изнесените от вас факти не става ясно абсолютно нищо.

Собственик на дарената къща е Дядо и Татко, както го споменах вече.
Хронологията на събитията във времето ги има на прикачения файл . Баба е собственика на всичко, тя почива, след нея са Дядо и Баща ми, те даряват къщата на трето лице което не е от семейството, почиват и те, след което възстановяват земя. Това е хронологията както съм я нарисувал в прикачените файл.
Наследник съм аз, само.
angelkanov
Нов потребител

Мнениеот angelkanov » 22 Мар 2018, 17:31

angelkanov написа:
informator написа:От изнесените от вас факти не става ясно абсолютно нищо.

Собственик на дарената къща е Дядо и Татко, както го споменах вече.
Хронологията на събитията във времето ги има на прикачения файл . Баба е собственика на всичко, тя почива, след нея са Дядо и Баща ми, те даряват къщата на трето лице което не е от семейството, почиват и те, след което възстановяват земя. Това е хронологията както съм я нарисувал в прикачените файл.
Наследник съм аз, само.

Дали тези изнесени факти, вече са достатъчно ясни или има нужда и от друга информация, за да се направи правилен извод/анализ на въпросният казус?
Ако имате опит от подобен случаи в съдебната си практика, ще се радвам да го споделите.
angelkanov
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 25 Мар 2018, 17:04

angelkanov написа:Здравейте!
Имам голяма чуденка, защото дори и адвокатът ми не е на 100% сигурен, как трябва да се подходи в моя случай.

Здравейте! Виждам, че темата е от преди 4 месеца, но ... явно още въпроса не е решен.
На първо време - сменете си адвоката (да не го определям по друг начин).

angelkanov написа:Казус:
Имаме къща, която Баща ми и Дядо ми са дарили на трето лице (не е роднина).
И искам да заведа дело за накърняване на запазена част. След като наследството е вече открито, тоест те са починали.
Като има и върнати от реституцията земи, междувременно.
Особеното тук е, че когато Дядо ми е починал, тези земи не са били възстановени.
Земите се наследяват от Баба ми, която е починала още по - рано и от тях.
В този смисъл, аз трябва ли да приемам наследство по опис, при положение, че къщата е наследство , което получавам от Дядо и Татко, като те я получават като наследство от Баба (Жената на Дядо), а земите са наследство от Жената на Дядо ми.
Въпросът е:
Те ще имат ли нещо общо с наследството на Дядо и Татко, тоест ще се изваждат ли от правото ми на запазена част, наследените земи от Баба ми?

По същество. Ще коментирам малко по-детайлно, без никакво емоционално отношение.
1. Не е „имаме“, а „има къща“ - очевидно вие я „нямате“!
2. Претенциите за наследство се явяват чак след откриване на същото - след като наследодателя почине. Жив човек няма наследници!
3. Хронологически погледнато:
- почива бабата.
- дядо Ви и баща Ви наследяват въпросната къща, като съпруг и син (роден, природен, осиновен ...) на починалата.
- дядо Ви и баща Ви даряват въпросната къща на трето лице. По този начин намаляват имотната маса и накърняват запазената част на евентуалните бъдещи наследници (вие и други - ако има).
В първия пост казвате:
angelkanov написа:...че къщата, която е наследство, което получавам от Дядо и Татко, като те я получават като наследство от Баба (Жената на Дядо), а земите са наследство от Жената на Дядо ми.

Разбирам, че - Вашата баба е втора съпруга на Вашия дядо? Така написано - „жената на дядо“ и „майката на татко“ - са две много различни неща.
По отношение възстановените земеделски земи (Вие използвате термина „реституция“, но не е правилно. Реституирани са имоти, конфискувани по „Закона за едрата градска собственост“ и подобните закони. Земите са били кооперирани.) - прилага се:
Чл. 9а. Когато към открито наследство се възстановява собственост върху имоти, одържавени или включени в трудовокооперативни земеделски стопанства или в други образувани въз основа на тях селскостопански организации, наследниците на последващ съпруг не наследяват, ако той е починал преди възстановяване на собствеността и от брака му с наследодателя няма родени или осиновени деца.
Закон за наследството

Тоест - ако Вашия дядо и „жената на дядо“ Ви нямат родени или осиновени деца - Вие не сте наследник по отношение на тези земи!
За точна калкулация:
Чл. 31. За да се определи разполагаемата част, както и размерът на запазената част на наследника, образува се една маса от всички имоти, които са принадлежали на наследодателя в момента на смъртта му, като се извадят задълженията и увеличението на наследството по чл. 12, ал. 2. След това се прибавят към нея даренията с изключение на обичайните такива според тяхното положение по време на подаряването и според стойността им по време на откриването на наследството за недвижимите имоти и по време на подаряване - за движимите.

Трябва да се имат предвид всички имоти на вашите наследодетали, а също - броя на наследниците!
Сметките (математически) са прости, но някой адвокати - още по-прости!
Успех!
jhoro
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ