начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Помощ - Домашни агресивни кучета и стопани!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ - Домашни агресивни кучета и стопани!

Мнениеот vinkan » 17 Яну 2013, 23:54

Здрвейте, пиша първия си пост с молба към тези от вас, които са компетентни да ми отговорят.
Става въпрос за това, че имам съседи (живеем в къщи), които отглеждат 4 кучета от смесена порода - нещо между кавказка овчарка и българско овчарско куче. Сами разбирате, че кучетата да меко казано големи. Съседите ми ги отглеждат в присвоено място до къщата им, което е открито към улицата. Кучетата вият по цяла нощ, а през деня стопаните им ги пускат да се разхождат около къщата , т.е на улицата без нашийник и наморник. Поради агресивното им поведение и големите размери, съседите сме обезпокоени за здравето си когато излизаме от домовете си. Кучетата се спускат и лаят срещу всеки. Многократно молихме стопаните им да ги приберат в двора си или поне да ги държат вързани до къщата си, но резултат няма. На всичкото отгоре и те "лаят" насреща и ни заплашват като насъскват кучетата. При един от пътите, когато не успях да изляза от дома си потърсих съдействие от тел 112. Имам регистрирани 2 обаждания за около час, но така и никой не дойде да вземе мерки. Реакция от нито една институция нямаше. Стопаните си прибраха кучетата след 2 часа все едно нищо не е станало. Въпросите ми са:
- към коя институция да се обърна за помощ кучетата да бъдат прибрани или поне вързани
- предвид размерите на кучетата не трябва ли да бъдат с наморници, да не наранят някой човек
- имат ли право стопаните на кучетата да ги гледат на място което не е заградено , на всичкото отгоре е обществено

Благодаря предварително. Наистина ще бъда много благодарна, ако някой ми разясни какво мога и какво не да изискам от стопаните и институциите. Искам някой да ни избави от страха да излизаме с децата си от домовете.
vinkan
Нов потребител

Re: Помощ - Домашни агресивни кучета и стопани!

Мнениеот vassilev » 18 Яну 2013, 00:10

Къде се случва това ?
(част от проблемите, описани по-горе се уреждата с Наредба на Общински съвет).
vassilev
Активен потребител

Мнениеот vinkan » 18 Яну 2013, 00:13

Става дума за гр. Хасково.
vinkan
Нов потребител

Мнениеот vassilev » 18 Яну 2013, 00:36

Н А Р Е Д Б А

ЗА ПРИДОБИВАНЕ, ПРИТЕЖАВАНЕ И ОТГЛЕЖДАНЕ НА КУЧЕТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ХАСКОВО

Чл. 10. Всеки собственик на куче е длъжен:
1. Да го отглежда по начин, изключващ възможността за неконтролиран физически контакт с други лица.
2. Да не го допуска в непосредствена близост до животни, с които има естествена или придобита нетърпимост.
3. Да го отглежда при условия, намаляващи до минимум възможността за агресивно поведение на кучето.
4. Да осигури условия и поведение на кучето, ненарушаващи спокойствието на гражданите.
5. Да осигури спазването на общите изисквания от Правилника за вътрешния ред на етажната собственост.
6. Да не го оставя свободно движещо се в дворовете, с цел недопускането му до необезопасени сгради и входни врати на по-малко от 2 метра, както и да постави табела с текст “ЗЛО КУЧЕ” – за обучени кучета-пазачи и такива, проявяващи агресивност.
...
8. Да разхожда кучето си на публични места с нашийник и повод, а кучета от породите: кавказка овчарка, българско овчарско куче (каракачанско куче), германски дог, немско овчарско куче, ризеншнауцер, московска стражева, черен териер, доберман, ротвайлер, бултериер, питбул и стафорширски териер, мастиф, аржентински дог, ирландски вълкодав - и с намордник.
...

Наредбата е приета с Решение №263 от 26.02.2005 г. и изменена с Решение №510 от 26.05.2006 г., Решение №689 от 20.04.2007г. и Решение №136 от 27.06.2008 г. на Общински съвет – Хасково

http://haskovo.info/files/naredba_kucheta.doc

Ако трябва да съм честен, тази наредба е малко несръчна. Принципът е, че никой не може да отглежда повече от едно куче в двор на къща, ако няма съгласие на всички съседи в радиус на 50 метра. Вижте накрая административно-наказателните разпоредби и към кого да се обърнете. Ако няма резултат пишете пак, ще се опитаме да Ви помогнем, защото знаем за какво става дума.
Успех !
vassilev
Активен потребител

Мнениеот vinkan » 18 Яну 2013, 05:09

Много съм ви признателна! Аз изключително много обичам животните и не желая на тези да им бъде навредено,а само да съжителстваме в мир. Надявам се да успеем да се справим с този проблем. Благодаря! :)
vinkan
Нов потребител

Мнениеот suzi90 » 06 Май 2018, 19:51

Аз имах подобен проблем със мой съсед и след като се свързах с общината, всичко се оправи. Закараха си кучетата на село и най-накрая можем да спим спокойно. Съжелявам за кучетата, защото те не са виновни, че стопаните им са неадекватни. Породи кучета
suzi90
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 07 Май 2018, 10:13

чл. 96, ал.11 от Наредбата: Антифриз.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот lawchoice » 07 Май 2018, 11:48

ivanov_p написа:чл. 96, ал.11 от Наредбата: Антифриз.

Трябваше да посочиш и санкционната част на нормата, за да няма изненадани после...
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Назад към Взаимопомощ