начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Изтекла давност на публични задължения - как се процедира?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изтекла давност на публични задължения - как се процедира?

Мнениеот alexxander » 13 Юни 2020, 12:18

Добър ден!
Имам въпрос, относно изтекла давност на задължения, а именно:
- глоба/фиш от КАТ от 2013г - след справка в системата на кат, задължения няма, в нап обаче си стоят.
- данък сгради, такса смет и лихва на въпросните за 2014г - в ТДД са налице, в НАП - също. След 1.01.2020 би следвало задълженията за 2014г да са погасени по давност, съгласно чл.171.
Въпросът ми е - къде следа да се подаде възражение - в НАП за всички тези неща, или в ТДД за второто?
НАП си имат изработена бланка за целта, данъчното - разбира се - не.
И съответно, ако НАП заличат задължението, следва ли автоматично да се заличи и по партидите в данъчното и евентуално КАТ, или се очакват последващи премеждия.
Искам да уточня, че изобщо не съм ок с това да не се плащат данъци, но в случая малко ме поизлъгаха, че имотът няма право на 50% намаление за основно, години след това се установи, че хич не е така и го намалиха, но за миналия период си остана - те се заинатиха, аз се заинатих - и на задължението му изтече давността - не е прекъсвана по 172.
Мерси много за отделеното време!
Бъдете здрави!
alexxander
Нов потребител

Re: Изтекла давност на публични задължения - как се процедир

Мнениеот ilian_todorov » 14 Юни 2020, 12:39

alexxander написа:Добър ден!
- глоба/фиш от КАТ от 2013г - след справка в системата на кат, задължения няма, в нап обаче си стоят.
- данък сгради, такса смет и лихва на въпросните за 2014г - в ТДД са налице, в НАП - също. След 1.01.2020 би следвало задълженията за 2014г да са погасени по давност, съгласно чл.171.
Въпросът ми е - къде следа да се подаде възражение - в НАП за всички тези неща, или в ТДД за второто?
И съответно, ако НАП заличат задължението, следва ли автоматично да се заличи и по партидите в данъчното и евентуално КАТ, или се очакват последващи премеждия.
Искам да уточня, че изобщо не съм ок с това да не се плащат данъци, но в случая малко ме поизлъгаха, че имотът няма право на 50% намаление за основно, години след това се установи, че хич не е така и го намалиха, но за миналия период си остана - те се заинатиха, аз се заинатих - и на задължението му изтече давността - не е прекъсвана по 172.
Мерси много за отделеното време!
Бъдете здрави!

С питане казваше баба ми и в Цариград се отива. :D
Пускайте възражение и за двете задължения в НАП. За второто може да разговаряте с юриста на общината как ще бъде отписано. Със сигурност има телефон на който може да се свържете с него. :idea:
Питайте и за глобата в КАТ.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 14 Юни 2020, 14:09

alexxander написа:Добър ден!
- глоба/фиш от КАТ от 2013 г - след справка в системата на кат, задължения няма, в нап обаче си стоят.

Здравейте!
Първо да уточним някой детайли - най-вече по принцип.
Когато КАТ решат, че не могат да Ви чакат - те прехвърлят задължението в НАП, за събиране. Оттам нататък в КАТ няма нищо.
ТДД е „Териториална данъчна дирекция на НАП“ - защо ги пишете, като две отделни инстанции? Ако имате предвид „дирекция „Местни данъци и такси” при Общината“ - това вече е друго.
Другото - даже и при изтекъл давностен срок - задължението ще фигурира в страницата на НАП. Просто ще пише „погасени по давност/отписани задължения“!
Непогасените също може да са два вида - „задълженията, плащанията по които подлежат на разпределение от публичен изпълнител“ (там ще пише и името на ПИ) и „текущи“.
Присъства и следния текст:
По сметки на НАП не се заплащат погасените по давност/отписани просрочени задължения, установявани от актосъставители, различни от НАП. Информация относно начините за плащане на тези задължения може да получите от съответния актосъставител.

Текущите задължения се плащат на НАП, разпределените - на ПИ, а погасените (при желание от Ваша страна) - при актосъставителя! Пак на същите места се правят възражения.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот alexxander » 14 Юни 2020, 19:05

Да, имах предвид Местни данъци и такси” при Общината.
Глобата е в графа: "Справка за задълженията, плащанията по които подлежат на разпределение от публичен изпълнител", но няма име на ПИ.
Полето "№ и година на изпълнително дело" е празно.
alexxander
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ