Здравейте!
Аз и моята приятелка (бивша) имаме ипотечен кредит от юни 2013г. до юли 2028г. изплащан редовно от мен като титуляр по договора и Тя като съдлъжник по договора. За съжаление се стигна до момент на неразбирателство и условия за покриване на вноски.
До този момент април 2024г. кредита се изплаща от мен по моя банкова сметка без нейно участие. Нещата се промениха и аз като титуляр по договора искам от нея като съдлъжник да започне за плаща вноските.
Моята част е платена и надплатена бих казал.
Какви права имам, какви са вариантите за решаване на този казус.
От този месец възнамерявам да НЕ покривам вноската по кредита и да входирам писмо до банката кредитор за намеренията си, грешно ли мисля и действам.
Благодаря Ви!
- Дата и час: 21 Ное 2024, 21:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ипотечен кредит - съдружник
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Ипотечен кредит - съдлужник
Здравейте!
В случая виждам няколко ключови думи:
И нещо по принцип - за банката кредитор няма „ваша“ и „нейна“ част на кредита. Това са си ваши неща.
Действайте по-експедитивно, щото се трупат и наказателни лихви.
В случая виждам няколко ключови думи:
- 1. „Банка“ - не сте казали коя (то не е и задължително), но всяка банка си има собствени правила и начин на работа.
2. „Приятелка“ - това означава, че сте живели „на семейни начала“ и нямате никаква юридическа връзка. При това положение, щом вноските са правени от ваша сметка (даже и тя да ви е давала пари на ръка) - значи само вие сте обслужвали кредита. Ако бяхте семейство - тогава можеше да се говори за Семеен кодекс и Семейна Имуществена Общност (СИО).
3. „Солидарен длъжник“ - това е малко по-различно от поръчителя. Ако е второто - много често кредиторите подгонват него и не се занимават с основния длъжник. Но това ще се разбере, когато си отговорите на първия въпрос - след разговор с банката.
4. „Ипотека“ - значи е закупен някакъв имот. Тук от значение е, кой е собственик по документи? Ако сте само вие - продължавайте да плащате и ще си запазите имота. Ако сте и двамата - вече става по-сложно.
И нещо по принцип - за банката кредитор няма „ваша“ и „нейна“ част на кредита. Това са си ваши неща.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Ако вие сте купувач на апартамента то вие дължите парите. В случай, че не плащате и тя започне да плаща то ще има иск срещу вас и може да ви осъди да й върнете това, което е платила на банката. В случай, че вие и тя не плащате то банката ще обяви кредита за предсрочно изискуем и ще си поиска на куп парите и от двамата, но така ще загубите апартамента и пак става същото, момата ще ви осъди да й платите това, което тя е платила на банката.
Ако апартамента е на името на двама е най-добре да продължите да плащате вноските за да не го загубите, а след като го изплатите да си поискате половината от момата.
Ако апартамента е на името на двама е най-добре да продължите да плащате вноските за да не го загубите, а след като го изплатите да си поискате половината от момата.
- ivanov_p
- Активен потребител
guest1 написа:Здравейте!
В случая виждам няколко ключови думи:1. „Банка“ - не сте казали коя (то не е и задължително), но всяка банка си има собствени правила и начин на работа.
2. „Приятелка“ - това означава, че сте живели „на семейни начала“ и нямате никаква юридическа връзка. При това положение, щом вноските са правени от ваша сметка (даже и тя да ви е давала пари на ръка) - значи само вие сте обслужвали кредита. Ако бяхте семейство - тогава можеше да се говори за Семеен кодекс и Семейна Имуществена Общност (СИО).
3. „Солидарен длъжник“ - това е малко по-различно от поръчителя. Ако е второто - много често кредиторите подгонват него и не се занимават с основния длъжник. Но това ще се разбере, когато си отговорите на първия въпрос - след разговор с банката.
4. „Ипотека“ - значи е закупен някакъв имот. Тук от значение е, кой е собственик по документи? Ако сте само вие - продължавайте да плащате и ще си запазите имота. Ако сте и двамата - вече става по-сложно.
Здравейте!
В отговор:
1: ОББ
2:Не нямаме юридичекса връзка, да вноските са правени от мен, доказуемо
3:потвърждавам "съдлъжник" по договор, не съм споменавал "поръчител"
4:и двамата сме собственици вписани в нот. акт
За ваша и нейна така е, образно го написах
- kok12
- Нов потребител
ivanov_p написа:Ако вие сте купувач на апартамента то вие дължите парите. В случай, че не плащате и тя започне да плаща то ще има иск срещу вас и може да ви осъди да й върнете това, което е платила на банката. В случай, че вие и тя не плащате то банката ще обяви кредита за предсрочно изискуем и ще си поиска на куп парите и от двамата, но така ще загубите апартамента и пак става същото, момата ще ви осъди да й платите това, което тя е платила на банката.
Аз и тя сме купувачи и по договор и по нот. акт
Аз съм титуляр по договора за кредит, от своя страна е съдлъжник, който не заплаща вноска/и.
Това да продължа да плащам вноски, ще ме затрудни.
Възнамерявам, аз да съм човека с иска срещу нея.
Въпроса е, дали да чакам покриването на кредита изцяло и тогава съдебен иск или сега мога да го отправя към нея. Като се вземе под внимание, че по наредба 5 години назад мога да искам половината от това което съм платил.
- kok12
- Нов потребител
Re: Ипотечен кредит - съдружник
Чл. 127. Доколкото не следва друго от отношенията между солидарните длъжници, това, което е платено на кредитора, трябва да се понесе от тях по равно.
Всеки солидарен длъжник, който е изпълнил повече от своята част, има иск срещу останалите съдлъжници за разликата. Ако някой от последните се окаже неплатежоспособен, загубата се разпределя съразмерно между другите съдлъжници, включително и този, който е изпълнил.
В случай, че изпълнилият солидарен длъжник не е противопоставил на кредитора някое общо възражение или не е уведомил своите съдлъжници за изпълнението, той отговаря спрямо тях за причинените вреди.
Всеки солидарен длъжник, който е изпълнил повече от своята част, има иск срещу останалите съдлъжници за разликата. Ако някой от последните се окаже неплатежоспособен, загубата се разпределя съразмерно между другите съдлъжници, включително и този, който е изпълнил.
В случай, че изпълнилият солидарен длъжник не е противопоставил на кредитора някое общо възражение или не е уведомил своите съдлъжници за изпълнението, той отговаря спрямо тях за причинените вреди.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008 написа:Чл. 127. Доколкото не следва друго от отношенията между солидарните длъжници, това, което е платено на кредитора, трябва да се понесе от тях по равно.
Чл. 127. Доколкото не следва друго от отношенията между солидарните длъжници, това, което е платено на кредитора, трябва да се понесе от тях по равно.
Само, че не е понесено поравно, а само от едната страна.
Този член 127 потвърждава, че аз като титуляр/солидарен длъжник по договора имам право на иск към съдлъжника (приятелката ми) и съм изпратил повече от своята част и мога да искам половината от внесеното за 5г. назад?
Убеждавам се, че масово адвокатите не са запознати.
- kok12
- Нов потребител
Можете да искате разликата между платеното и половината, ако платеното надвишава половината.
Адвокат: (INFJ)
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008 написа:Можете да искате разликата между платеното и половината, ако платеното надвишава половината.
Да, платеното надвишава половината на целия кредит
- kok12
- Нов потребител
Уважаеми kok12,
Не си отнемайте от времето да отговаряте на глупавите въпроси, зададени от форумния трол guest1! Той няма да Ви е от полза, а напротив, ще ви вкара в „правна глуха”…
Правилни насоки получавате вече от колегата kalahan2008.
Не си отнемайте от времето да отговаряте на глупавите въпроси, зададени от форумния трол guest1! Той няма да Ви е от полза, а напротив, ще ви вкара в „правна глуха”…
Правилни насоки получавате вече от колегата kalahan2008.
- nikodim77
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|