начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

Жалба срещу съдия

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Жалба срещу съдия

Мнениеот mmpmm » 22 Яну 2009, 19:38

Здравейте,
Имам следния въпрос: възможно ли е и ако да, как и къде мога да подам жалба срещу съдия. Прочетох, че вече има такъв инспекторат, но не знам дали това нещо работи и как, или е поредната служба създадена само за да кажем в Евросъюза че имаме такава.
Само ще изясня, че не само ще обжалвам съдебното решение, но искам да подам жалба срещу съдията, за наглото и пристрастно отношение, както и за това, че адвокатът на ищеца може да се счита за свързано лице/интимна връзка?/.
Иначе, делото е тривиално - гражданско дело за ремонт на апартамент... въпроса с етиката на съдията обаче е принципен.
mmpmm
Нов потребител

Re: Жалба срещу съдия

Мнениеот damme » 22 Яну 2009, 20:37

Жалбата е до Висшия съдебен съвет, но от опита, който имам до момента по този вид случей няма да има голям ефект от нея. :(
damme
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 22 Яну 2009, 20:51

Не, че съм адвокат на съдията по вашето дело, но ако нямате безспорни доказателства за твърденията си, в каква веселба ще се вкарате, при това сам... :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот gudio » 22 Яну 2009, 23:23

:lol: Сетих се хубава история с един починал колега-адвокат. След множество кретенски резолюции с "без движение", неясни и нечетливи указания, решил да посети съдията в кабинета му, където :lol: естествено бил посрещнат "на нож", а след като станала ясна целта на посещението - ду ми бъдат разтълкувани поредните нечетливи и неясни указания, съдията (след неуспешен опит да си ги разчете сам :wink: ) троснато заявил: "Ми като не можете да четете :evil: или явно не разбирате от право или поне от тази материя - не се захващайте с такива дела :!: Аз от 10 години си пиша така в този съд и само Вие се намерихте да не можете да ме разберете !" Адвокатът (а той изобщо не си поплюваше - все пак разчиташе на горни инстанции :lol: )му отговорил: "Е-е-х, г-н Съдия, то всички знаем, че Вие сте с най-дългия стаж тук в Районния съд и това винаги ще бъде така !" :lol:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 23 Яну 2009, 08:04

Пуснете по една жалба, но си посочете ясно оплакванията от съдията и доказателствата в тяхна подкрепа. Ето адресите:

Инспекторат към Висшия Съдебен Съвет
ул. Георг Вашингтон 17
София 1000

Министър на Правосъдието
ул. Славянска 2
София 1000

Моля да ни пишете тук за отговорите, които ще получите, и дали сте останал доволен от тях. :!:
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот plamena26 » 23 Яну 2009, 13:21

Внимавайте и точно какво пишете в жалбата, защото ако се окаже неоснователна съдията срещу който се жалите ще заведе дело срещу вас за клевета (чл.147 НК).Делото най-вероятно ще бъде спечелено защото като доказателство ще се приложи преписката на инспектората или министерство на правосъдието с което жалбата ви е отхвърлена.Ако така се развият нещата пишете и наказанието което ви е наложено, както и размера на уважения граждански иск :!:
plamena26
Потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 23 Яну 2009, 13:39

plamena26 написа:Внимавайте и точно какво пишете в жалбата, защото ако се окаже неоснователна съдията срещу който се жалите ще заведе дело срещу вас за клевета (чл.147 НК).Делото най-вероятно ще бъде спечелено защото като доказателство ще се приложи преписката на инспектората или министерство на правосъдието с което жалбата ви е отхвърлена.Ако така се развият нещата пишете и наказанието което ви е наложено, както и размера на уважения граждански иск :!:

То ако беше така, то човек нямаше да има даже право и да гъкне.

Клеветата е нещо позорящо, което няма нищо общо с некачествено свършената работа на съдията. Ако по всеки отхвърлен граждански иск или неуважена дисциплинарна жалба срещу чиновник после се водеха и дела за клевета, то някои "наклеветени" хора много пари щяха да си изкарат .... :D

Пускайте ги жалбите, без да се притиснявате !
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 23 Яну 2009, 14:30

Ако знаете колко жалби досега съм пуснал по тази линия, но още едно заведено дело за клевета няма ... Защо ли ? :D

Тук "позорящото" обстоятелство не са близките отношения на съдията с някое трето лице (без това трето лице да е от подземния свят, разбира се), а влиянието на тези близки отношения с третото лице върху работата на съдията, което влияние само по себе си не е "позорящо" .... Или греша ? :roll:
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот blossom1 » 23 Яну 2009, 14:55

и все пак трябва да ги има тези отношения, за да влияят на съдията, нали? Мисля, че това е предупреждението към питащия - да помисли трезво има ли такова нещо, може ли да го докаже и ако може - да пише жалба до Инспектората. Ако не може - да е уведомен за възможните усложнения
blossom1
Младши потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 23 Яну 2009, 16:19

blossom1 написа:и все пак трябва да ги има тези отношения, за да влияят на съдията, нали? Мисля, че това е предупреждението към питащия - да помисли трезво има ли такова нещо, може ли да го докаже и ако може - да пише жалба до Инспектората. Ако не може - да е уведомен за възможните усложнения

Ама тук говорим за основателност или неоснователност на жалбата (дали има доказателства за близки отношения на съдията с другата страна или нейни близки), а не за "клеветническа" жалба, за каквато жалбоподателят уж носел някаква наказателна отговорност за клевета - това, с което плашите човека !

Да пише човекът до Инспектората и до Министърката на правосъдието, пък те ще преценят дали се жалва основателно или не. Жалба-грях няма, както е казал народът ! :D
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 23 Яну 2009, 19:10

Само ще изясня, че не само ще обжалвам съдебното решение, но искам да подам жалба срещу съдията, за наглото и пристрастно отношение, както и за това, че адвокатът на ищеца може да се счита за свързано лице/интимна връзка?/.

Уважаеми mmpmm!
Позволявам си като човек учаяствал в някокло опита да бъдат предстявени съдебни магистрати за някакво разследване и евентуално наказание (разбира се безуспешни!) да се опитам да ви подскажа и аз.
1. Преди всичко добре се анализирам дали не обвинявам съдията или прокурора воден от предизвиканите от него в мен отрицателни емоции.
2. Трябва да сте готов да срещнете яростна съпротива на всички мислими и немислими нива (съсловна солидарност!).
3. Когато обвинявам съдия или прокурор ВИНАГИ представям ПИСМЕНИ (никога не залагайте на устни) доказателства за всяко едно от обвиненията си.
4. Постоянно използвам условно наклонение и изрази: "струва ми, че би могло да се каже, че...", "вероятно" и прочее, въпреки че представям безспорни писмени доказателства за твърдението си. Това го правя, погнусен от себе си, защото още в зората на моите конфликти с тази ... група, научих за един случай тук в Пловдив, който си струва да имате пред вид, ако съберете смелост да се оплачете от магистрат: Младо полицайче докладва за корупционно събитие извършено пред очите му от двама негови началници. Осъден е от пловдивските съдилища за набеждаване. ВКС отменя наказанието, защото едва там полицайчето се отмята от твърденията си и, правейки се на улав, заявява че да... ама не разбрал... Това е случаят накъсо.
5. Добре огледайте чл. 286. ал. 1 от НК и анализирайте в него израза "като знае, че е невинен" - това е вашето формално спасение в случай, че системата рипне срещу вас.
6. Инспектората категорично отказва да се занимава с нещо различно от процедурни нарушения. Така е по ЗСВ. Занимават се предимно с просрочени по вина на съда дела.
И все пак добре си помислете: не съм аз който трябва да го каже, но струва ли си да започвате дълга и протяжна битка (а тя ще е такава!) за правата си с предизвестен край. Адресите ги имате - дал ти ги е друг по-горе.
Ако решите да се борите за правата си, моля, приемете моите почитания!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот LakeG » 23 Яну 2009, 19:49

Уф, обадете се на г-н Керелов и го упълномощете да Ви напише жалбата от свое име - пък тогава да слага в нея всичко, за което Ви съветва!
Разбира се, че имате право да изразите мнението си и да потърсите правата си, но и аз съм от колегите, които мислят, че освен да сте достатъчно аргументирани е добре да останете и в рамките на добрия тон.
LakeG
Потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 23 Яну 2009, 20:20

Ама лошият тон не беше ли само при "обидата", която като че ли се върши само на живо "в присъствието" на "обидения", а не и задочно в жалба до друго длъжностно лице ? :D

Доколкото разбрах, човекът не се жалва от корупция, така че никой не набеждава в престъпление (освен това за отговорност за набеждаване за корупция трябва да знае със сигурност, че корупцията не съществува - иначе ако не знае, липсва умисъл и няма набеждаване, но ще има само клевета) ....

Освен това не забравяйте, че жалбата се пише до контролните органи, а не до всеки срещнат на улицата, или до вестниците. Ако и на тях няма да може свободно да се оплаче, то как те ще си вършат работата ?

Няма ли да го оставите най-накрая да пише, щом му е на сърце, защото накрая взел, че се разубедил .... 8)
Последна промяна GeorgiKERELOV на 23 Яну 2009, 20:26, променена общо 1 път
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот LakeG » 23 Яну 2009, 20:26

Никой не спира никого да пише. И аз съм далеч от тая мисъл. Мисля, че колегите опитват да дадат съвет за запазване на здравия разум и трезвата преценка, извън емоциите.
П.П. Ако намерите в НК престъпление, наречено "корупция", в набеждаването за което говорите, моля да ни уведомите за този текст. Ще е интересно...
LakeG
Потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 23 Яну 2009, 20:28

Там пише за подкупа, но населението му казва корупция .... Знам ли защо ? :D
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот alissa » 23 Яну 2009, 23:02

Иначе, делото е тривиално - ... въпроса с етиката на съдията обаче е принципен.

Абе....
Много интересно как ще докаже интимната връзка между съдията и адвоката на ищеца. :shock: И ако успее да я докаже, какво общо има тя с етиката на съдията? :roll: Пък, че интимните връзки и свързаните лица са три различни неща е съвсем друга тема. Абе полудя тоз народ, на кривата ракета, космоса и е крив.
alissa
Потребител

Мнениеот laridii » 24 Яну 2009, 01:18

То, ако от тия жалби имаше ефект, всеки недоволен от съдебно решение субект щеше да пише ли бриша.
Това ми напомня за моя позната от малък провинциален град, която беше наела адвокат от София да води делба и с възмущение му обясняваше, как "тия мръсници 3-4 районни съдии пиели уиски заедно с нотариуса на градчето и 2-3 местни адвокати веднъж седмично в местната кръчма" :D Безкрайно възмутителна и недопустима проява, с други думи те съдиите, по нейната логика не бива да пият в компанията на адвокати в свободното си време :D :D :D
laridii
Потребител

Мнениеот system » 24 Яну 2009, 16:36

Тази забрана я има, само че в Шериата: "Кадията да не сяда на една софра със страните по делото". Но какви са били наказанията за такова дисциплинарно нарушение, не знам. Сигурно са обръсвали на кадията брадата.
system
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 25 Яну 2009, 18:48

Аз не разбрах, за какво ще е жалбата?
Че адвокатката "таковала" съдията и той бил толкова ощастливен, че решил делото "правилно"?
Интересно звучи. В този случай видеото приема ли се за доказателство или трябва да е специално - тип СРС? :lol: :mrgreen:
prnedev
Активен потребител

Мнениеот system » 25 Яну 2009, 19:00

С видео няма да стане, СРС трябва. Макар че и там ... освен да чуват половин час "Ах" и "Ох", не вярнам друго да излезе.
system
Активен потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ