начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

Не ми се искаше, но ... ПОМОЩ!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Не ми се искаше, но ... ПОМОЩ!

Мнениеот ianeva » 10 Фев 2009, 12:33

Колеги, имам нужда от вашата помощ. По-конкретно: търся колега от Благоевград, който, срещу съответното заплащане, да успее на място да се пребори с нежеланието на част от Нотариусите в Благоевград да връчват нотариални покани. Подробностите ще уточня с колегата на лични, ако такъв се отзове.
Благодаря предварително!
Аватар
ianeva
Потребител

Re: Не ми се искаше, но ... ПОМОЩ!

Мнениеот sunrise » 10 Фев 2009, 12:43

Колега, и аз търсих преди време, но не стана нищо. Така ,че желая Ви успех и ако намерите такъв , свиркайте. Мен ми трябваше за една строителна фирма.Писах и до нотариусите, но нищо не стана.
Стискам Ви палци!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 10 Фев 2009, 12:51

sunrise написа:Колега, и аз търсих преди време, но не стана нищо. Така ,че желая Ви успех и ако намерите такъв , свиркайте. Мен ми трябваше за една строителна фирма.Писах и до нотариусите, но нищо не стана.
Стискам Ви палци!

С удоволствие ще споделя, ако някой се отзове и успея да свърша нещо. Резултатите до момента от 6-ма нотариуси: трима не връчват изобщо /"имам трудности с намирането на адресите" :evil:/; друг - "връчвам само по пощата" :cry:; следващ - "от Бургас, ааааа и после трябва да се занимавам да ви връщам нещата", друг не си вдигна телефона. Сега ще продължа с факсове, да видим какво ще се случи. :D
Иначе благодаря! :)
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот razli4na » 10 Фев 2009, 12:55

Там не назначиха ли новички? Те може да са по- услужливи.
Ако продължат да ви мотаят, ще вземем да им спретнем на всички една постановка, та да се чудят от къде им е дошло.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 10 Фев 2009, 13:01

razli4na написа:Там не назначиха ли новички? Те може да са по- услужливи.

От тях почнах, с тази идея :D
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 10 Фев 2009, 14:35

Ianeva, и аз съм от Бс, вече и за нашия град ползвам за връчване на писмени уведомления, предупреждения и пр. частни съдебни изпълнители. Лично аз като четох ГПК и ЗННД си извадих извода, че за връчване на нотариални покани по този ред освен нотариалната покана в 3 екземпляра, е необходимо да представя молба до нотариуса, с която искам връчването да стане по този ред. Нотариуса бе следвало да оформи поканата с печати, че я е приел за връчване от приносителя .... и след това или служебно, ама по-скоро не - дава я на приносителя да си я занесе на частния съдебен изпълнител, като мисля, че трябва да има някаква резолюция, пр. на осн. ...чл. и молба на .... да се връчи чрез и т.н. После ЧСИ като я приеме си я връчва, оформя си разписката и връща разписката на нотариуса, който според мен трябва да постави печат - връчена на ...., еди си коя дата , по реда на ----чл. от ...... Непирятното в случая е, че се плащат две такси едната от рода на 12, другата 24 лв. с ДДС.
Това според мен на основание чл. 50 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност, във вр. с чл. 42, ал. 2 от Гражданския процесуален кодекс.

На практика отиваш право при ЧСИ и го питаш връчваш ли писмени уведомления и пр. и той ти казва - да, освен т.нар. покани, си съставяш и една молба адресирана до ЧСИ Моля да приемете за връчване и да връчите приложената ....
Дори си мисля, че можеш да я представиш на ЧСИ от Бс, който ще я прати на колега от Благоевград, естествено ще си платиш за гяволъка, но когато се стигне до удостоверяване на връчване, парите не винаги са от значение. Успех ти желая!
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот razli4na » 10 Фев 2009, 15:21

Чакай, чакай!
Я пак- нот. покана, връчена чрез ЧСИ- това къде го видяхте, колега?
Нотариусът връчва нот. покана, като изпълнява и изискването на НАРЕДБА № 32 от 29.01.1997 г. за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори:
Чл. 20. (2) Екземплярите, предназначени за страните, им се предават срещу подпис. Ако тези екземпляри са на повече от един лист, те могат само да се прошнуроват, като в този случай краищата на лентата (шнура) се завързват и скрепяват с восък или друг материал, върху който се полага печатът на нотариуса.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 10 Фев 2009, 15:33

razli4na, явно се практикува и става точно по начинът, описан от nevin_alibriam. Т.е връчват се чрез посредник ЧСИ или поща/куриер - това по думите на благоевградските нотариуси /връчвам само по пощата, връчвам само чрез куриер/. Прикрепят цялата документация по връчването към нот. покана. Все още мисля, дали да се спра на такъв вариант /в Бургас ми го препоръчаха/, за да не се окаже после, че в съд. зала трябва да викам нотариус, за да ... знам ли, да си потвърди, че е получил именно покана с такъв текст, колкото и тъпо да звучи.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот razli4na » 10 Фев 2009, 15:35

Допълвам, защото може да не е станало ясно- как нотариусът ще удостовери връчването на нот. покана, ако връчването не е чрез него, а чрез ЧСИ.
Впрочем, връчване чрез ЧСИ на нот. покана ще има абсолютно същите последици, каквито би имало връчване чрез дежурния пожарникар, примерно /да ме извинят вс. пожарникари/.
То в практиката може да става всичко, важно е какви са последиците. Колега Янева, преценете си.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 10 Фев 2009, 15:39

Няма да викате нотариуса в съд. зала. Само ще му изискате разписката по чл. 20 от Нар. 32.
Знам, че се практикува и пращане по пощата, само че там действат други разпоредби- не ми се търсят, но пощ. служител няма задължение да удостоверява на кого връчва, за разлика от нотариуса. По този начин се обръща док. тежест в съда. Не мисля, че ще ви е по- лесно.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 10 Фев 2009, 15:43

Пратете му вместо нот. покана телекс, или както там е новото наименование на телеграмата, та да ви е спокойно.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 10 Фев 2009, 15:48

Ianeva, разбира се че ти ще си решиш. Но представи поканата в 4 екземпляра - единят ще е за нотариуса, другия за ЧСИ, третия за адресата и четвъртия за изпращача. Разписката върната от ЧСИ ще се съхранява по преписката на нотариалната покана. На ЧСИ им се възлага връчване на призовки и съобщения и от съда. В отговор на razli4na, в случаите, в които писмото е придружено с обратна разписка, пощальонът е длъжен да я оформи надлежно. Вкл. в случаите на не лично връчване да запише имената на лицето, на което връчва.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот razli4na » 10 Фев 2009, 15:49

Въз основа на коя разпоредба?
razli4na
Активен потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 10 Фев 2009, 15:55

DO RAZLI4NA

НАЙ-МАЛКОТО ПО ГПК

Връчител
Чл. 42. (1) Връчването на съобщенията се извършва от служител на съда, по пощата или чрез куриерска служба с препоръчана пратка с обратна разписка. Когато в мястото на връчването няма съдебно учреждение, връчването може да се извърши чрез общината или кметството.

(2) По искане на страната съдът може да разпореди съобщенията да се връчват от частен съдебен изпълнител. Разноските на частния съдебен изпълнител са за сметка на страната.

Удостоверяване на връчването
Чл. 44. (1) Връчителят удостоверява с подписа си датата и начина на връчването, както и всички действия във връзка с връчването. Той отбелязва и качеството на лицето, на което е връчено съобщението. Получателят също удостоверява с подписа си, че е получил съобщението. Отказът да се приеме съобщението се отбелязва в разписката и се удостоверява с подписа на връчителя. Отказът на получателя не засяга редовността на връчването.

Виж, не ми се влиза в спорове. Колегата помоли за помощ. Аз съм го мислила и съм го правила много пъти. Когато споделям знания и опит го правя не за да се заяждам, а наистина да бъда от полза. В нито един от случаите не се заяждам с различно мислещите.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот ianeva » 10 Фев 2009, 15:56

razli4na написа:Пратете му вместо нот. покана телекс, или както там е новото наименование на телеграмата, та да ви е спокойно.

Телепоща е модерното /някога "телеграма с открит текст"/, телексът е нещо различно, де да имаше получателя телекс, изобщо нямаше сега да правя подобни еквилибристики, щото на някой не му се върши работа, понеже мат. интерес му е малък. Ясно е, че аз ще си реша, благодаря на всички за отделеното време. С пощи и куриери /независимо, че нотариусът връчва чрез тях/ изобщо не искам да се занимавам, имах вече проблеми по едно дело, едва успях да се справя с доказването на връчването, така че този е последен вариант.
п.п. колеги, не влизайте в излишен спор, благодаря ви отново.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот donna » 10 Фев 2009, 16:01

Удостоверяване на връчването

Чл. 44. (1) Връчителят удостоверява с подписа си датата и начина на връчването, както и всички действия във връзка с връчването. Той отбелязва и качеството на лицето, на което е връчено съобщението. Получателят също удостоверява с подписа си, че е получил съобщението. Отказът да се приеме съобщението се отбелязва в разписката и се удостоверява с подписа на връчителя. Отказът на получателя не засяга редовността на връчването.
(2) Връчването по телефона или по факса се удостоверява писмено от връчителя, връчването с телеграма - с известие за доставянето й, а когато връчването е извършено по телекса - с писмено потвърждение за изпратено съобщение. Връчването по пощата се удостоверява с обратната разписка.

(3) Връчването на електронен адрес се удостоверява с копие от електронния запис за това.

(4) Разписката, удостоверяваща връчването от служител на съда или от частен съдебен изпълнител, обратната разписка, удостоверяваща връчването от пощенски служител, известието за доставка на телеграма, както и писменото потвърждение за изпратено съобщение по телекс, се връщат в съда веднага след съставянето им.
donna
Старши потребител

Мнениеот razli4na » 10 Фев 2009, 16:04

Драга nevin_alibriam, не случайно ви питах за разпоредбата- прочетете ЦЕЛИЯ текст и ще видите, че връчител е служител на съда, а не пощалъона. Ако не е отбелязано на призовката кой и в качеството на какъв е връчил същата, призовката е нередовна. Какво остава пък да е връчена от някой, който не е служител на съда.
При това, тук става дума за книжа по съд. пр.
За нот. покани удостоверяването става от нотариуса, иначе какъв е смисъла.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 10 Фев 2009, 16:09

razli4na написа:Драга nevin_alibriam, не случайно ви питах за разпоредбата- прочетете ЦЕЛИЯ текст и ще видите, че връчител е служител на съда, а не пощалъона. Ако не е отбелязано на призовката кой и в качеството на какъв е връчил същата, призовката е нередовна. Какво остава пък да е връчена от някой, който не е служител на съда.
При това, тук става дума за книжа по съд. пр.
За нот. покани удостоверяването става от нотариуса, иначе какъв е смисъла.

Да де, но тъй като чл. 540 ГПК /охр. производства/ препраща към общата уредба /от която и цитираните по-горе текстове/, явно идеята е по мое искане до нотариуса, да се връчи чрез ЧСИ, каквато възможност ГПК в чл. 42 /ал.2/ допуска.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот razli4na » 10 Фев 2009, 16:21

Ама 42, ал. 2 казва: "СЪДЪТ може да разпореди...". Може да е прекалено формализирането ми, но считам, че редът за връчване е от особ. значение. Нередовното връчване се равнява на липса на връчване, както знаем.
Впрочем, и с уважение към колегата Янева, считам, че спорът не беше излишен, защото насочи вниманието към някои важни детайли. Пак казвам, за мен най- важни са последиците, вкл. как ще се разпредели после док. тежест в съда, относно установяване на връчването- това е ефектът от нот. покана. Абсурд е да пускаш нот покана, ако тя не се връчва чрез нотариуса- та нали за това е наименована дори "нотариална". Ми, тогава да възложим направо на ЧСИ да връчва по реда на чл. 42, ал. 2 ГПК- не става, нали. Ако не е изпълнен реда за връчването й, тежестта се обръща.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 10 Фев 2009, 16:28

razli4na написа:Пак казвам, за мен най- важни са последиците, вкл. как ще се разпредели после док. тежест в съда, относно установяване на връчването- това е ефектът от нот. покана. Абсурд е да пускаш нот покана, ако тя не се връчва чрез нотариуса- та нали за това е наименована дори "нотариална". Ми, тогава да възложим направо на ЧСИ да връчва по реда на чл. 42, ал. 2 ГПК- не става, нали. Ако не е изпълнен реда за връчването й, тежестта се обръща.

Е, те това е и моето притеснение. Но ще реша въпроса по един или друг начин, даже въпреки любезното съдействие на "частните органи, на които са възложени публични функции" и изпълнението на задълженията им, вменени със закон.
Благодаря ви на всички още веднъж. :)
Аватар
ianeva
Потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ