начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

Забрана за правене на снимки в Бизнес Парк, Младост 4

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Забрана за правене на снимки в Бизнес Парк, Младост 4

Мнениеот vlstgeorgiev » 14 Окт 2009, 15:05

Здравейте,

Работя в Бизнес Парк, Младост 4. Тези, които са го посещавали знаят добре, че той е отлично поддържан и е любимо място за разходки на майки с бебчета даже. През обедната си почивка, докато хранех врабченцата, реших да ги снимам. След като направих дузина добри снимки на топчестите птички, реших да показа на мои приятели във фейсбук-а къде работя. Започнах да снимам сградите и фонтанчетата. От някъде изкочи охранител и каза, че е забранено снимането, защото парка бил частна собственост. Попитах го защо не е обозначено на входовете на парка с табели, че е забранено фотографирането. Той вдигна рамене и каза, че ако снимам щял да повика колеги и да ми приберат апарата. Трябвало специално разрешение за снимане от офиса на собственика. Стана ми смешно, защото със съвременната техника е възможно да се фотограмира с скрити камери. Пък и какво толкова да се крие и да се забранява да бъде снимано?
Колеги ми споделиха, че подобно нещо се случвало и в моловете в София.

Моля за вашата помощ - това наистина ли е законна забрана? Имат ли право да забраняват фотографирането на подобни места?
vlstgeorgiev
Младши потребител

Re: Забрана за правене на снимки в Бизнес Парк, Младост 4

Мнениеот nnikksan » 05 Ное 2009, 23:27

Няма законова забрана за снимане на такива неща -като врабчета например :). А също и частна собственост- така че снимайте си спокойно.
nnikksan
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 06 Ное 2009, 10:37

Законова забрана има!
Няма да кажа обаче къде е закрепена ...
Естествено, че не можете да снимате след като изрично са Ви помолили да не го правите ...
Някой непознат ако дойде у Вас и почне да Ви снима кухнята, спалнята, хола, тоалетната и т.н., как ще реагирате?
Доколкото знам Бизнес парка е частна собственост /както и моловете/ и след като се намирате в чужда къща, то ще се съобразявате с правилата за поведение в нея, които има право да определя единствено и само собственика /доколкото разбира се не противоречат на закона, а забрана за снимане не противоречи на закона .../
Уважавайте чуждата собственост ... все пак очаквате всеки да уважава Вашата собственост ... нали ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот whiskey » 06 Ное 2009, 12:36

Разбира се, че има законова забрана. Като фотограф съм се запознавал нееднократно с тези неща. Ето нещо по въпроса, което може да е полезно:

http://photo-cult.com/articles/law/p1.php
whiskey
Потребител

Мнениеот hidden » 06 Ное 2009, 22:26

inspectora написа:Законова забрана има!
Няма да кажа обаче къде е закрепена ...

Освен в Конституцията, другаде не се сещам да има такава забрана.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 07 Ное 2009, 08:18

hidden написа:Освен в Конституцията, другаде не се сещам да има такава забрана.

Ами малко ли е ... и с оглед на ранга на документа в йерархията на нормативните актове, явно е важно да се зачита частната собственост ... :)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот hidden » 07 Ное 2009, 10:09

На лист хартия - да. Но на практика няма как да се санкционира снимането...така че текстът от конституцията си остава едно голо пожелание :)
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 07 Ное 2009, 11:18

hidden написа:Но на практика няма как да се санкционира снимането...

... дали ... 8)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот nnikksan » 07 Ное 2009, 11:44

hidden- твоя отговор е най правилния
nnikksan
Младши потребител

Мнениеот whiskey » 07 Ное 2009, 11:48

Не знам колко от вас отвориха линка, който пуснах малко по-горе, но ако го бяхте направили и прочели какво пише там, щяхте да разберете, че точно текста в Конституцията е ирелевантен към случая.
whiskey
Потребител

Мнениеот hidden » 07 Ное 2009, 12:10

inspectora написа:
hidden написа:Но на практика няма как да се санкционира снимането...

... дали ... 8)

Как може да се санкционира?
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот voltron » 07 Ное 2009, 12:20

Снимане в частна собственост след като дееца е бил помолен да не снима/не му е разрешено си е едно противоправно поведение. Аз бих приложил института на неизбежната отбрана :lol: .
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот inspectora » 07 Ное 2009, 13:51

whiskey написа:Не знам колко от вас отвориха линка, който пуснах малко по-горе, но ако го бяхте направили и прочели какво пише там, щяхте да разберете, че точно текста в Конституцията е ирелевантен към случая.

Изглежда говорим за различни текстове от Конституцията ;) ...
Изобщо нямам предвид чл.32,ал.2 ...

voltron написа:Снимане в частна собственост след като дееца е бил помолен да не снима/не му е разрешено си е едно противоправно поведение. Аз бих приложил института на неизбежната отбрана :lol: .
... виж как някои разбират за какво иде реч :)

П.П.: между другото, поразгледах сайта ... дам ... много е добър и полезен за фотографите ... обаче има нЕкои неточности ;) ... някой така може да бъде подведен от иначе сносното (макар и за мен не на 100% правилно) тълкуване на чл.32, ал.2, че свят да му се завие в последствие ...

... не са само в Конституцията "забраните" ... ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 08 Ное 2009, 00:30

Аз отново бих искал да повдигна въпроса за снимането. Преди доста време бях пуснал една тема тук, и ме нахулихте, но сега дали бих могъл да получа някакъв по-конкретен отговор? Прочетох линка, даден по горе, и виждам следното:
4. Позволени снимки на хора
Заснемането на хора е деликатна тема, затова снимки трябва да отговарят на следните условия:
Ако на една снимка е заснето едно или повече лица (броят им няма значение), които могат да се разпознаят, се нуждаете от писмено съгласие/договор за отстъпване правото на изображение. Това важи за всяко лице, което може да бъде разпознато на снимката. Ако лицето е малолетно, съгласието трябва да бъде представено от законният му настойник.

И се питам "При заснемането на тази снимка:
Изображение

как точно да взема писменото съгласие на всичките тези лица?" Или по-добре да не вадя апарата от калъфчето...

А, и още нещо - как бихте коментирали ползването на видеокамера в този случай: http://vbox7.com/play:b9c152c6
Според нашето законодателство това разрешено ли е?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот whiskey » 08 Ное 2009, 11:44

Kак точно да взема писменото съгласие на всичките тези лица?

Прочети пак внимателно написаното в линка. За некомерсиална цел нямаш никакъв проблем да снимаш хора на обществени места.
whiskey
Потребител

Мнениеот toti99 » 08 Ное 2009, 12:12

А, и още нещо - как бихте коментирали ползването на видеокамера в този случай: http://vbox7.com/play:b9c152c6
Според нашето законодателство това разрешено ли е?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan

Благодаря за линкчето. Клипчето е страхотно. Ето така трябва да се отстояват правата, ....но забелязахте ли "нарушителя" колко добре беше подготвен....
toti99
Потребител

Мнениеот hidden » 08 Ное 2009, 12:21

inspectora написа:... не са само в Конституцията "забраните" ... ;)

И къде другаде? В ЗЗЛД?
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 08 Ное 2009, 21:19

Абе човек - снимай си спокойно. Какво ще направят? Ще те осъдят ли? А са ти пипнали фотоапарата - вадиш gsm и звъниш на 112 - не на 166, на 112. Защото там всеки изпратен сигнал за отработване изисква доклад за взетото отношение. А в случая ще се касае за грабеж. В моловете и такива центрове има видеокамери - бъдете културен, и им го... културно.
nikiboy
Потребител

Мнениеот voltron » 08 Ное 2009, 21:28

Грабеж каза :lol:

Може и да има нещо ама зависи от повече неща.
1. какви са задълженията на охраната по трудов договор
2. поканен ли е надлежно да не снима
3. какво снима

Некой бой може да изпроси в пределите на неизбежната отбрана това е сигурно.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот nikiboy » 08 Ное 2009, 21:35

voltron написа:Грабеж каза :lol:

Може и да има нещо ама зависи от повече неща.
1. какви са задълженията на охраната по трудов договор
2. поканен ли е надлежно да не снима
3. какво снима

Некой бой може да изпроси в пределите на неизбежната отбрана това е сигурно.

Каква неизбежна отбрана бе приятел?
Кой ще се отбранява... той не е нападател, че да се отбраняват от него. А обратното - супер - камерите!
nikiboy
Потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ