начало

Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС

Липса на предмет - математически модел

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот ap_panushev » 06 Апр 2007, 02:42

Извинявам се, но целта ми не е да те откажа от темата, просто споделих това, което мисля и зная.
Пожелавам ти успех в начинанието.
ap_panushev
Младши потребител

Мнениеот aleks84 » 06 Апр 2007, 13:38

Здр. пак, и на мен не са ми известни универсални систематизирани методи за "превеждане" на един обект от една наука в друга. Май най – универсалият такъв е езикът и то само за достатъчно грамотните хора, иначе ще има „жисиеми” и „космодикс”, образно казано. Не мисля, че чрез математически модели може да се направи тази транслация или по - точно тя ще може да се разчете само от математици. Захванали сте се с една доста сложна наука, която не може да се сведе до няколко термина, както казваше един мой преподавател – „правото е като море” :), ние затова учим 5 години само теория, а след това цял живот - практика. Можеш ли да систематизираш медицината с няколко най – важни съждения? Ако сериозно Ви вълнува темата, запишете да учите в университет, там стъпка по стъпка ще навлезете в нещата и останалото е въпрос на нестандартно мислене и идеи...
Иначе и аз не искам да Ви отказвам, просто лично мнение.
aleks84
Потребител

Мнениеот TheBoZZ » 06 Апр 2007, 20:48

Благодаря за насърченията. Надявам се, че мога да разчитам на вас за изясняването на някои юридически аксиоми.

Гаро Гарабедян
TheBoZZ
Младши потребител

Мнениеот sunshine_75 » 06 Апр 2007, 23:08

За съжаление (или за радост), моето становище, от чисто философска гледна точка, е, че математическият модел е приложим към абсолютно всички обществени отношени. Всяко отклонение от математическите модели в правото просто е "криво". Алгоритъмът за решаване на всеки един казус е както при решаването на всяка една математическа задача. 1. Данните по условие (конкретната житейска ситуация). 2. Определяне на неизвестното (какво се търси като решение), както и неговите допустими стойности (кое е възможно и кое - не, да се получи като резултат от процеса). 3. Определяне на връзките между данните от условието и неизвестното (избор на "път" - процесуалноправен и материалноправен, където творчеството на юриста намира приложение) 4. Съставяне на уравнението (неравенството, формулата) 5. Намирането на решението. 6.(Тук идва мястото на съда:) проверка на получения от търсещия решението субект дали решението попада в допустимите стойности. и 7. (отново за съда) - Изготвяне на обобщаващия отговор.
Та ето това е математическият модел на правото. И всяко отклонение от него може само да навежда или на некомпетентност, или на корупция. Нещата са ясни. За мое лично съжаление, математиката като наука и изкуство е общо-взето подценявана и неразбирана от колегите ми юристи (не че аз съм кой знае какъв математик...) Това обстоятелство провокира получаването на нелогични и некоректни съдебни актове. Или безумни претенции, или недоказуеми процесуално истини... От Вас, Гаро, би излязъл един великолепен юрист. С удоволствие бих работила с интелект като Вашия - дори и срещу Вас, защото е от изключително значение в процеса опонентът ти да знае какво и защо прави. Весели празници!
sunshine_75
Потребител

Мнениеот mitko6 » 06 Апр 2007, 23:38

Както казва един страхотен юрист и голям приятел - "Проблемът на обучените в ЮФ на СУ е, че не се изучава Логика!"
mitko6
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 06 Апр 2007, 23:58

Апропо, логиката, философията, музиката, химията и още хиляди неща "лежат" върху математиката. Понеже средното ми образование е именно завършено в математическа гимназия, съм учила по 12 часа математика на седмица. И съм единствената от съучениците си, която уж не се занимава с математика. Смея да твърдя, че на мен тя, математиката, ми "даде" най-много... Математика се учи малко от юристите просто. И абсолютно погрешно при подготовката ни се "изисква" владеенето на всичко друго, освен на нея.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот kontrol » 07 Апр 2007, 02:55

Това, което пише Съншайн 75 не горе, а по-горе може да се каже и по следния начин:
1. Решаване на силогизма (съждения, изводи) в различните му варианти.
2. проверка на верността на съжденията (т.е. не на логиката, а на съответствието с действителността).
Нарочно в обратен ред, защото често се случва така.

Обаче ми се струва, че процесът на правоприлагане (описан току-що) е нещо различно от систематиката на правото. Той е и теоретично по-лесен за обяснение. Повече свързан с логиката. Другото - дефинирането на правните норми и взаимовръзки - обаче е свързано повече с усещане за справедливост.

Нищо лошо и Дъ Боз да стане първия математиск юрик известен на някой-от-гореписалите.

Като за начало, щом иаш интерес по ОТП може да разгледаш лекциите на сайта, към който насочи Портокал (ако има въведени). Ако не, ще ти дам едно "Помагало", обаче не е много прецизно.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот TheBoZZ » 09 Апр 2007, 20:00

Хайде да се разберем така, аз имам сравнително малко време до кандидат-студентските изпити. Надявам се да отделям достатъчно време и да продължавам да чета книги за правото..., но не мога да обещая. В библиотеката има достатъчно книги (по моя преценка), които ще ми свършат работа.
Скоро ще съм готов със структурно завършен вид на концепцията, която искам да обхване този проект. Ще я публикувам в блога си и ще ви уведомя с публикация в тази тема.
Тъй като това е нещо, с което искам сериозно да се занимавам (благодарение на вашата отзивчивост и насърчения) ще започна първо с логика, ще публикувам няколко статии за превеждане на текст в списък от съждения и правила за изграждането на нови съждения върху тях. Надявам се да достигна до и завърша с евристична математика (това е нещо доста готино и и лесно за разбиране, но просто има неразбираемо име).
Ще се опитам да "преведа" някои юридически теореми и след това ще се запитам до вас...

Най-добри пожелания...

Гаро Гарабедян
TheBoZZ
Младши потребител

Мнениеот nayp_g » 17 Апр 2007, 12:20

темата е изключително интересна. Радвам се, че има млади хора, които са разумни. А аз мога да препоръчам една книга: " Правна информатика " на доц.Кантарджиев , издадена е от Варненски свободен университет през 02/03год.
Лично аз когато я четох, почти нищо не разбрах, ТОГАВА.
За Кантарджиев ще кажа, че е бил ( вече не е сред нас ) с три висши образования - военно , юридическо и математическо ( простете за израза но не си спомням точната специалност). Изключително интелигентен и начетен човек.
nayp_g
Младши потребител

Мнениеот TheBoZZ » 06 Юни 2007, 00:06

Запознах се с една книга Димитрина Милкова, "Юридическа техника", Сиби 2002.

"По своята същност средставата и способностите на юридическата техника за конституирането и закрепването на правно-релевантната воля на правните субекти в различните видове юридически актове представляват своеобразни нематериални форми, с помощта на които правната материя се огранизира по особен начин. Посредством тях се изгражда архитектониката, скелетът на правната материя. Във връзка с това се използват най-различни конструкции, за да може съдържанието на правния акт да се конституира действително като феномен на правото. По своята същност те представляват своеобразни типови схеми, пронизващи в дълбочина правното съдържание, и както вече посочих по-горе, в голяма степен предопределени от сложната многоплоскостна структура на правото." [въпросната книга, гл. II стр.49-50] [по молба на kontrol името на главате е Основни технически средства и способи за конституирането и закрепрането на правнорелевантната воля на правните субекти в юридическите актове]

Имам желанието да заключа, че езикът не е най-ниската абстрактна единица на правото, носителка на правен смисъл. В същност това е правната техническа единица, като съвкупност от езикови (логическо свързани) изрази.

Надявам се накой да е запознат по-надълбоко с трудове в тази насока.

Гаро Гарабедян
Последна промяна TheBoZZ на 13 Юни 2007, 11:56, променена общо 1 път
TheBoZZ
Младши потребител

Мнениеот green » 06 Юни 2007, 10:18

Включвам се късно и няма да добавя нещо ново, просто ми напомни за едно становище на един приятел на друг приятел.......математик, между другото.

Според него науките могат да се разделят на – естествени – математика, физика, химия и др. при които важат аксиоми, теореми, всеобщи закони и други подобни постановки. Тези науки разкриват обективната истина чрез експерименти.

Хуманитарни – литературата, изобразителното изкуство и др. – там нямаме общо важащи правила, основата на тези науки са възприятия и емоциите породени от произведенията на тези изкуства. Те принципно не са насочени към разкриване на обективната истина.

Правото, той квалифицира, като единствената противоестествена наука. Тя е насочена към разкриване на истината. При нея имаме общо важащи правила, ако искате и формули и теореми, но те не могат да ви доведат до една единна „обективна истина”. Всичко зависи от това как ще бъде изтълкувана дадена правна норма и дали ще бъде доказан даден факт или събитие. Затова, според мен, представянето на правото в какъвто и да е математически модел би страдало от голяма доза на неопределеност за да може този модел да е практически приложим.
green
Потребител

Мнениеот kontrol » 12 Юни 2007, 08:35

А Грийн, да не би този Ваш приятел наскоро да е издал книга в посвещението на последната да пише точно това деление? Щото аз го четох наскоро в "Как се ...".

Гаро, имам я някъде Техниката на Милкова, но не ми се рови, не е зле да посочиш името на главата.

Идеята по принцип е, че правото (обективното, съвкупността от всички правила) е виртуално - хем нематериално, хем обективно. Субективното право пък има елемент на потенциалност.
Регент проф. Венелин Ганев \":)\" написа:Правната реалност е а) метафизична (стр. 10) с физически елементи (стр. 14 долу), б) психическа (стр. 13), но обективна (стр. 13) и системна (стр. 14) и в) емпирически проявима (стр. 16).

На мисленото ниво съществуват различни конструкции.
А българският език е просто начин за изрязяване, наред с формулите, схемите, пиктограмите.
Бг. ез. е и ултимативният, задължителният начин за изразяване по Конституция. Правните правила (нормите) могат да си съществуват във въздуха (да са продукт на разума и справедливостта), в практиката (обичайно да се изпълняват), но общозадължителните, законовите, важните се обективират (това е термин, институционализират според Бойчев) в писмена форма. Но това е форма, а не същност или съдържание.

------
Трябва да те мислим обаче с тази математика как ще кандидатстваш Право. То в една друга тема се възмущаваха от изпитите. :D
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот GilGamesh » 17 Юни 2007, 12:44

Здравейте!
Случайно попаднах
Последна промяна GilGamesh на 23 Сеп 2009, 19:28, променена общо 1 път
GilGamesh
Младши потребител

Мнениеот TheBoZZ » 18 Авг 2007, 22:27

Представям ви Powerset- уеб търсачка, която се очаква да излезе през септември според екипът разратващи я, която би следвало да извършва по-интелигентно търсене като разбира директно зададени въпроси, а не да търси за по-голяма съвпадаемост на въведени термини от вас в базата данни от индексирани страници.
http://garabedyan.blogspot.com/2007/08/powerset-natural-search-engine.html
Изображение
Гаро Гарабедян
TheBoZZ
Младши потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ