начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

Уча право, как да си намеря работа?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Уча право, как да си намеря работа?

Мнениеот punisher » 17 Апр 2009, 10:11

:) :) :) :) :) :)
О,Боже!!!
punisher
Потребител

Мнениеот tgrozdanov » 17 Апр 2009, 17:39

vkirilova написа:Колеги, не съм съгласна, че докато учат студентите не бива да работят по специалността си. Правото е такава наука, която изисква доста умения и способности. Един бъдещ юрист може да работи като сътрудник в какъвто и да е офис, за да придобие първо опит относно търговската страна на нещата, как се случват "аджеба" на практика сделките, как се води документация и съответно как не бива да се води документация. Аз лично бях избрала именно този път и не съжалявам. След като 2 години работих в офис като административен сътрудник, демек секретарка, започнах работа и в адвокатска кантора и съм там вече почти 2 години. Отбелязвам, че съм студентка 4 курс, и признавам, че има още много какво да уча и да видя, но това, което съм научила в търговските отношения и впоследствие в кантората, ми е също толкова полезно, колкото и лекциите в университета и самостоятелната подготовка. Да работиш с реални хора и да се занимаваш с конкретни "живи" случаи укрепва вече натрупаните знания и прави юриста по-ловък и по-сигурен. Относно финансовата страна, във фирмата получавах тройно повече пари, отколкото в момента в кантората, но решението беше взето от мен целенасочено и съзнателно, тъй като прецених, че опитът, който ще придобия сега е безценен и ще донесе по-съществена полза в бъдеще. Благодаря на всички, които отделиха време да прочетат това словоизлияние, но счетох за нужно да защитя мнението на онези студенти, които работят и учат едновременно и то не заради пари. А на колежката мога да пожелая успех и да й препоръчам да се впише във всеки сайт за работа и да продължава да търси. Има кантори, които се нуждаят от "свежа кръв и бистра мисъл".
Честит ден на юриста на всички, които са се посветили на правото!!!

Нямам какво повече да добавя по темата. Поздрави на колегата :D
tgrozdanov
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Апр 2009, 20:15

Нямам думи - възможно е да има полза от стажа в кантора приживе, така да се каже, но на мен основната ми работа в Университета е да работя над себе си, а не работодателя ми да ме работи над него си.

Но понеже разговаряме на различни нива - Вие никога няма да харесате професията си, за Вас тя е едно насилствено преживяване, всичко това - кандидатстването, премеждията във факултета, напасването в колективна среда, отхвърлянето и приемането Ви в различни социални групи - на богатите студенти, на бедните такива.

Явно хамалогията Ви е присъща, предпочитате да сте товарно магаре, ясно.

Много ми е чудно, как ще претендирате да сте научили примерно Търговско право, ако по същото време сте на постоянен ангажимент в адвокатска кантора - то Търговското право е доста сложничко, бих казал.

За да не съм самотен глас в пустинята - препоръчвам Ви горещо двете статии на професор Огнян Герджиков (един преподавател, който Вие така и няма да опознаете) - в списание "Правна мисъл" (интересно защо няма списание "Правна работа", "Правно дело" - а "Правна мисъл" - защото правото е мисъл, а не мускули, уф, бре).

Двете статии са за "Правната халтура" - а намерете ги, прочетете ги и тогава си упражнявайте ноктенцата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот miriam » 17 Апр 2009, 20:52

не бъркай поколенията , едни беха читанки , други са прагматици лишени от илюзии още от студенската скамейка;
ако за едни поколения правото е мисъл , за други е просто рутинна работа
ако едни поколения са отрасли с лекциите на мастити светила на науката в лоното на алма матер , то другите поколения са продукт на университетските пиари и десетките юридически вузове и хоноруваните "линейки" , хвърчащи да им четат лекции по график;
едни поколения се гордеят че знаят , разбират , научават , четат ,учат .... , а други поколения-че познават точните хора и вадат пари от което. Или че са се интегрирали бързо в гилдията , но не и в дълбините на науката.
Не се наемам да кажа кое е по- правилно и кое по- кривилно... :)
Търговско право хората работят и без да го знаят или учат , това е факт
miriam
Потребител

Мнениеот Гост. » 17 Апр 2009, 20:58

ivan_lawyer написа:Между впрочем наемам стажанти (сътрудници на трудов договор, но на принципа - изкарай-вкарай). Подробности, след като премисля.

Ванко, много съжалявам, че така късно те прочетох- дано мястото е все още свободно. Търся си работа... съгласна съм на принципа- каквото вкарам- делбана, но ако вкарвам повече-ще предоговаряме.
Ако офертата ти е интересна и не си премислил- пиши, моля.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 18 Апр 2009, 00:21

Може и да не успеете веднага да се реализирате.Моята диплома по стечение на обстоятелствата 3 год.стоя в едно чекмедже.

Потрябва ми в един момент,когато бях на никъде и всичко останало се разви по чиста случайност. :!:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Апр 2009, 19:37

Наемам сътрудници, а не правоспособни адвокати, макар, че защо не.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Апр 2009, 20:27

ivan_lawyer написа:Наемам сътрудници, а не правоспособни адвокати, макар, че защо не.

Пиши на лични- вярвам ще се договорим, и без това ми е все едно заплащането.
Сменям климата- не ми понася...

п.п. активирай си личните, моля.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 19 Апр 2009, 13:43

Toni1985, за всяко нещо си има време. Животът е пред Вас. Сега учете, явявайте се на изпити, четете юридическа литература както теоретическа, така и практическа. Създавайте и поддържайте контакти. Като завършите и се дипломирате, а и имате желание да работите като юрист, няма как да не си намерите работа. Юридическата професия е перспективна и интересна и дава много и разнообразни възможности. Не забравяйте обаче, че правото се учи практически и теоретически цял живот.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 19 Апр 2009, 13:55

toni1985 написа:Здравейте, много искам да споделя мнението си, защото безуспешно се опитвам да си намеря подходяща работа от вече три години - откакто уча право. В момента съм 3 курс, задочно обучение в СУ, живея във Варна, образованието, което получаваме е на ниво, но практическите упражнения изобщо отсъстват. Работя в различни фирми за недвижими имоти, проектиране, строителство и т.н., защото от такива ми се обаждат. Истината е, че нямам никакъв интерес в тази сфера, не съм спряла да се интересувам за свободни места като стажант, технически сътрудник в адвокатска кантора, в нотариални кантори, офис сътрудник, деловодител в съдилищата и къде ли не и за 3 години съм се явявала на 2 интервюта на такива места. Може ли някой да ми отговори къде младите хора, които са убедени, че искат да се занимават с право могат да реализират първите си практически стъпки? Благодаря на всички, които прочетоха това писмо.

Малко се е поизместила темата. За вас не е дилема дали да учите и работите едновременно/ защото сте взели правилното решение и ви поздравявам, за което/, а къде?
След като няма други места/ адв. кантори, където ще разберете частично и процесуалните норми/ няма лошо да работите и там, където ви се предлага. Всеки практически опит ще ви прави по-сигурен в теоретичните знания. Дори да го трупате в АНИ или в строителна фирма, така затвърждавате знанията си по вещно, облигационно, търговско, административно... дори е възможно и по наказателно право.
Винаги ще ви е от полза!
Изборът, каквото и да ви напишем тук, все пак е ваш.
Успех, колега!

п.п. Важно е да откриете баланса между теоретична подготовка, практическа работа и социален живот- останалото е история, както казвам.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 19 Апр 2009, 14:04

Извинете ме, колеги, но чета вече няколко пъти съвети да се подготвя практически по книжка. Само аз ли съзирам противоречието, не знам...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 19 Апр 2009, 14:14

poli_g написа:Извинете ме, колеги, но чета вече няколко пъти съвети да се подготвя практически по книжка. Само аз ли съзирам противоречието, не знам...

Това е тази литература, в която са описани разработки на различни казуси.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Melly » 19 Апр 2009, 14:30

katerinakuch написа:Това е тази литература, в която са описани разработки на различни казуси.

Имам по-конструктивно предложение, не само към автора на темата, а и към всички учащи се в правните факултети откъм практическата подготовка.

Закупете си продукт на Сиела, инсталирайте си го на компа и ЧЕТЕТЕ ПРАКТИКАТА НА ВСИЧКИ СЪДИЛИЩА ПО ДАДЕНА РАЗПОРЕДБА на който и да е закон :!:
Така, наред с торетичната подготовка ще добиете опит да разграничавате нещата.
Колкото по-рано започнете, толкова по - задъбочени познания ще натрупате.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ! :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 19 Апр 2009, 15:07

Melly написа:
katerinakuch написа:Това е тази литература, в която са описани разработки на различни казуси.

Имам по-конструктивно предложение, не само към автора на темата, а и към всички учащи се в правните факултети откъм практическата подготовка.

Закупете си продукт на Сиела, инсталирайте си го на компа и ЧЕТЕТЕ ПРАКТИКАТА НА ВСИЧКИ СЪДИЛИЩА ПО ДАДЕНА РАЗПОРЕДБА на който и да е закон :!:
Така, наред с торетичната подготовка ще добиете опит да разграничавате нещата.
Колкото по-рано започнете, толкова по - задъбочени познания ще натрупате.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ! :D

Това е добро предложение. Мисля също така, че ако има възможност, питащата би следвало да следи и да посещава открити съдебни заседания. Там не само се следи развитието на определен казус, но и се създават възможности за контакти с колеги.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот AcTivE » 01 Май 2009, 00:52

Извинявам се, може би заради късния час, мое недоглеждане или ваше неуточнение - бихте ли споменали пак как се казва съответния продукт на Сиела? Благодаря предварително.
AcTivE
Младши потребител

Мнениеот Melly » 01 Май 2009, 16:48

AcTivE,

Включи си ЛС да ти изпратя адреса, на който би могъл да закупиш продукта.
Въздържам се да го поместя тук, за да не се възприеме като непозволена реклама.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 02 Май 2009, 09:10

Сиела норми- еднократен DVD диск струва около 100лв. и го има в повечето книжарници към ОС.
Апис право и апис практика...
С тези ПИС работя аз, въпреки да има още.
Google открива това - http://diligentia.gyuvetch.bg/pis.html.
Напоследък колеги ми говорят и за Лакорда...имала месечен гратисен период- не съм я пробвала. До по-миналата година съдът работеше с апис, сега със Сиела.

п.п. Мели, в правен портал си е мястото точно за това.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот karanedeff » 02 Май 2009, 09:36

Проверих линковете от сайта, който посочи Поли, актуални са само тези на Дакси и Сиела.
Дигеста и Апис явно са се слели - Конструкции на "Апис – Дигеста" ООД Незаменим помощник при анализ и решаване на казуси

Норма има нов адрес - хм, тя пък май е станала собственост на Сиела.
Но наистина еднократен диск е само 96 лв.
Правноинформационна система + Процедури, актуална база данни на DVD, без актуализация - 96,00 лв
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 02 Май 2009, 09:41

Каранедев, не съм проверявала нищо, просто търсачката тези резултати посочи.
На мнение съм, че ако имаш коса- търсиш си гребен.

Що се отнася до диска- виждала съм го в книжарниците в и около ОС-ща.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот karanedeff » 02 Май 2009, 09:55

Не те апострофирам - проявих интерес.
Ти нали беше на семинара на Апис - можеш да дадеш актуално инфо. Миналата година Апис не предлагаше еднократен диск. Ако си говорила с Ирина може да споделиш актуална информация.
А Сиела предлагат еднократен диск без актуализация още от самото начало. През 1995 год. почнах да ползвам еднократни дискове - на 6 м. ми беше достатъчно.
Сега според мен хита е
Изображение
Дано Апис и те предложат скоро време флаш инсталация.
Да имаш и Апис и Сиела е предимство.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ