начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Какво се случва с ЕТ, когато физическото лице почине?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Какво се случва с ЕТ, когато физическото лице почине?

Мнениеот p_n_n » 08 Ное 2012, 21:05

alexdb написа:Колега ппн разбирам вашия справедлив гняв, но .... все пак опитайте нещо полезно с крайника - вие се захващате за ползваната от мен разгоровна дума "ликвидация" и я прекарвате през институтите на охранителното производство (каквото по същество е вписването и заличаването на вписване, както и ликвидацията на ТД) и твърдите, че с това се изчерпва целия смисъл на "изчезването" на ЕТ от пространството, а барабар с него изчезва и "обекта" предприятие. Е няма как да се съглася с това.

Колега alexdb, разбирам Вашето Очудване, както пишете по-горе, но все пак не аз - вие претендирахте за точни и правилни отговори, ако сте забравили, пак ще ви напомня - погледнете си мненията. Що се отнася до твърденията ми - нищо не ви твърдя, разбрах че няма смисъл. Със сигурност не аз съм човекът, който да има каквато и да била претенция да ви ограмоти по какъвто и да било начин, просто ви обърнах внимание, че самият вие, въпреки квалифицираните си, според вас мнения, давате на места неточни отговори - очевидно се дължи на възможностите на така често използвания от вас като термин ..крайник /сигурно ви е любим израз, няма лошо/... :lol: :lol: :lol: Вероятно обаче на тези ограничени възможности се дължи и изпозваният елементарен и опитващ се да бъде изпълнен с някакво подобие на обиждащ смисъл изказ. Иначе "разговорните" ви думи вероятно правят огромно впечатление на битака, но тук е, съгласете се, малко по-различно. :P
p_n_n
Потребител

Мнениеот alexdb » 08 Ное 2012, 22:31

[quote="kalahan2008"]Ако наследниците се разберат, един от тях може да поеме предприятието и фирмата на ЕТ (чл. 60, ал. 2 ТЗ). Ако не се съгласят, ЕТ се заличава без ликвидация (чл. 60а, т.2 ТЗ), а по отношение на предприятието като съвкупност от права и задължения се извършва делба.
Ето и малко съдебна практика:
[spoiler=Решение № 437 от 17.01. 2012 г. по гр.д. № 70/2011 год. на Върховен касационен съд ІІІ г.о]
quote]

Благодаря за решението.
Това, че ако наследниците не се съгласят се заличава е ясно.
За останалото от предприятието имущество също нещата са ясни, че то ще бъде включено в масата на наследството като индивидуални вещи, права и т.н.
За да се стигне дотам обаче, предприятието следва да се закрие и наред със процедурарата по заличаване, следва да се уредят задълженията (които няма как да се делят в една делба) и факт. отношения (защото освен права и задължения има и този елемент). Посоченото от теб решение визира точно една отрицателна последица от неуреждането на тези факт. отношения.
Както вече стократно посочих, че използваната дума "ликвидация" и употребена извън контекста на охранителното производство в ТЗ, а просто като дума обхващаща именно уреждането на тези задължения и факт. отношения и същностното закриване на предприятието. Както и да е - признавам си неописуемата грешка, че съм ползвал точно тази дума, а не "закриване" или "уреждане на всички търговски задължения и не само" което да речем по-точно да характеризира това, което съм искал да кажа.
Има множество съдебни решения в които съда изрично посочка, че предприятието на ЕТ е част от личното имущество, но не съвсем, тъй като преди да се отиде на делба на неговите активи първо то трябва да се закрие (в случай, че никой не го поема като част от самата делба или на друго основание) и едва тогава когато тези активи са индивидуализирани може да бъдат част от делбата.

А за прехвърлянето на предприятие на ЕТ към ТД напдките си останаха единствено в сферата на това не може да стане щото не може.

Решение 104 от 25.10.2006 г по ф.д № 216/1995 Г., V ГР. О.
"Изложеното позволява да се обобщи, че прехвърляне на предприятие от едноличен търговец на учредено от същия ЕООД е правно допустимо. Като е обосновал противоположен правен извод съдът е постановил незаконосъобразно решение."
С оглед на това и с обстоятелството, че наследниците са универсални правоприемници няма проблем прехвърлянето да е към тяхно нееднолично дружество.
alexdb
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 08 Ное 2012, 22:57

alexdb написа:За да се стигне дотам обаче, предприятието следва да се закрие и наред със процедурарата по заличаване, следва да се уредят задълженията (които няма как да се делят в една делба) и факт. отношения (защото освен права и задължения има и този елемент).

Е, не е нужно да се "закрива" предприятието. Просто задълженията преминават към наследниците съобразно техния дял в наследствената маса (чл. 60, ал. 1 ЗН). Не е нужно да се преминава през някаква специална процедура, освен по приемане или отказ от наследството.
Що се отнася до "фактическите отношения", то те не се наследяват и със смъртта на ЕТ просто се "погасяват".
С други думи, със смъртта на ЕТ предприятието му "изчезва" от правния мир, освен ако не бъде поето от някой от наследниците.
А дали може да се прехвърли предприятието на починалия ЕТ към някое ООД/ЕООД - разбира се, че може, но едва след като бъде прието от единия от наследниците; няма как наследниците да се разберат предприятието да се прехвърли директно към ООД, просто законът не го позволява.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 08 Ное 2012, 23:17

Ако предприятието на ЕТ не бъде поето от наследниците и са останали неудовретворени кредитори, в 1 годишен срок от заличаването на ЕТ от ТР, може да се открие производство по несъстоятелност срещу починалия ЕТ.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 09 Ное 2012, 00:08

neutralen написа:Ако предприятието на ЕТ не бъде поето от наследниците и са останали неудовретворени кредитори, в 1 годишен срок от заличаването на ЕТ от ТР, може да се открие производство по несъстоятелност срещу починалия ЕТ.

Но само ако е бил неплатежоспособен преди смъртта си.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот alexdb » 09 Ное 2012, 00:36

kalahan2008 написа:А дали може да се прехвърли предприятието на починалия ЕТ към някое ООД/ЕООД - разбира се, че може, но едва след като бъде прието от единия от наследниците; няма как наследниците да се разберат предприятието да се прехвърли директно към ООД, просто законът не го позволява.

С твърдението Ви обаче, че със смъртта на ЕТ предприятието му "изчезва" от правния мир не съм съгласен.
Считам, че е налице универсално правоприемство, неговите наследници стават продължители на личността на търговското предприятие, а самото предприятие, доколкото към този момент съществува физически е в режим на съсобственост. Ако предприятието "изчезва" със смъртта на ЕТ, то няма как и наследник да го поеме, защото смъртта е вече настъпил юридически факт, следователно по силата на това предприятието също е "изчезнало".
В случай, че е налице съсобственост аз не виждам правна пречка същото да бъде прехвърлено на трето лице (пр. ООД собственост на наследниците) чрез сделка (всякаква сделка) по решение на сънаследниците.
Мисля, че имено за това и в чл. 60, ал. 2 "наследниците, които поемат предприятието" е дадено в мн., а не в е.ч. и изборът им не се свежда до това да го дадат на един или да го закрият, а имат възможност и да се разпоредят с него както със всяко друго имущество.
alexdb
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 09 Ное 2012, 00:46

alexdb написа:Считам, че е налице универсално правоприемство, неговите наследници стават продължители на личността на търговското предприятие

Само ако може, разяснете ми какво имате предвид под термина "личност на търговското предприятие", защото аз за първи път чувам такова нещо. Предприятието е съвкупност от права, задължения и фактически отношения, нищо "личностово" няма тук. Най-близо като съдържание е понятието "имущество".

alexdb написа:Ако предприятието "изчезва" със смъртта на ЕТ, то няма как и наследник да го поеме, защото смъртта е вече настъпил юридически факт, следователно по силата на това предприятието също е "изчезнало".

Ами не е така, предприятието изчезва като съвкупност (от права, задължения и фактически отношения) и се трансформира в част от наследствената маса на починалото ФЛ. Но това вече не е търговско предприятие. Само ако един от наследниците го приеме, то запазва своята имуществена обособеност.

alexdb написа:В случай, че е налице съсобственост аз не виждам правна пречка същото да бъде прехвърлено на трето лице (пр. ООД собственост на наследниците) чрез сделка (всякаква сделка) по решение на сънаследниците.
Мисля, че имено за това и в чл. 60, ал. 2 "наследниците, които поемат предприятието" е дадено в мн., а не в е.ч. и изборът им не се свежда до това да го дадат на един или да го закрият, а имат възможност и да се разпоредят с него.

Е, но това вече ще е продажба на наследство, а не прехвърляне на търговско предприятие.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот alexdb » 09 Ное 2012, 01:42

alexdb написа:Считам, че е налице универсално правоприемство, неговите наследници стават продължители на личността на търговското предприятие

kalahan2008 написа:Само ако може, разяснете ми какво имате предвид под термина "личност на търговското предприятие", защото аз за първи път чувам такова нещо. Предприятието е съвкупност от права, задължения и фактически отношения, нищо "личностово" няма тук. Най-близо като съдържание е понятието "имущество".

РЕШЕНИЕ № 2 ОТ 1996 Г. ПО Ф. Д. № 149/1996 Г., V ГР. О.
.......... Другата хипотеза на преминаване на собствеността върху трети лица - при смърт на търговеца, поради универсалния характер на правоприемството, неговите наследници стават продължители на личността в търговското предприятие. За ликвидиране на възникналата съсобственост те могат да извършат делбата му (чл. 34 ЗС), при която правото на собственост върху идеални части ще се трансформира в реална собственост....
Според мен съда е имал предвид, че търговската правосубектност на приключва със смъртта на ф.л. с което в известна степен съм склонен да се съглася с оглед самите цели на ТЗ - а основната от тях е стимулирането и развитието на търговията, респ. целта не е със смъртта на ЕТ предприятието да изчезне автоматично, а това да се случва само в краен случай.

Така или иначе това няма голямо значение.
Отговорих на въпроса по тази тема, защото преди доста години съм правил точно такова прехвърляне.
Вярно, ситуацията не беше в толкова чист вид, защото преговорите за продажба на предприятието бяха почнали година преди това. Имаше и изрично упълномощено лице да проведе преговорите и да сключи сделката по прехвърлянето. А и сделката си беше голяма - то не беше ЕТ, а ЕТътище. Малко преди финала ЕТ-то почина. След чудене какво да правим така или иначе купувачите се наложиха да се довърши сделката и на принципа да видим какво ще стане така и стана. Наследниците препотвърдиха пълномощното, за по-сигурно и те преподписаха нот. договор наред с пълномощника и купувачите, внесахме си една подобаваща купчина бумаги в съда и той си направи вписването без никакви възражения :). От тогава това ЕТ стана ООД, а по-късно и АД и май го продаваха на още два-три пъти :)
За това ме заинтересуваха толкова яростните възражения на какво се дължат :)
alexdb
Потребител

Мнениеот p_n_n » 09 Ное 2012, 09:47

Само да отбележа за прецизност, това:
alexdb написа: .... това ЕТ стана ООД, === :)

е невъзможно, справка:

alexdb написа:Преобразуване от ЕТ на търговско дружество е невъзможно защото Едноличния търговец по същество е физическо лице с разширена (търговска правоспособност).

:lol: :lol: :lol:
...карай да върви, разбрахме всички, предполагам, какво имате предвид. :mrgreen:
p_n_n
Потребител

Мнениеот hasplu » 09 Ное 2012, 12:35

Айдееее....и Калахан влезна у филма :lol:
да не забравиш да добавиш и това в аналите :D

alexdb написа:После се консултирайте със счетоводител кой е най-икономически изгодния за вас вариант на прехвърляне на цялото предприятие по чл. 15 от ТЗ (защото във връзка с активите, правата и задълженията на ЕТ може да се укаже, че по-добрия вариант е да придобиете само активите на предприятието). В този случай новото дружество придобива ("купува") предприятието, а вписването на ЕТ формално се заличава от ТР.

:mrgreen:
Аватар
hasplu
Потребител

Мнениеот neutralen » 10 Ное 2012, 00:10

Последна промяна neutralen на 10 Ное 2012, 16:50, променена общо 2 пъти
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Melly » 10 Ное 2012, 00:11

neutralen написа:

:roll: :roll: :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 11 Ное 2012, 00:36

Много специалисти, но още никой не е дал отговор на въпроса на Платон - какво трябва да се направи, когато наследниците искат предприятието на починалия ЕТ да продължи.
Може някой да знае отговора - а той не е толкова сложен.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 11 Ное 2012, 02:00

Отговори бяха дадени - няколко - но трябва и да има кой да ги прочете (и разбере).
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 11 Ное 2012, 21:03

Прочетох темата, но не намирам отговор на поставения от Платон въпрос. Мненията на кои участници имате предвид ?
neutralen
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 11 Ное 2012, 23:06

Ами явно толкова сте чели.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 12 Ное 2012, 10:25

Избягвате отговора на зададения ви въпрос, щото не знаете какво да отговорите.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 12 Ное 2012, 20:02

Така е, не знам как да Ви го обясня така, че да разберете. Вярвам, че поставилият темата ще разбере от нея повече от Вас.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 13 Ное 2012, 00:01

Излишна скромност - бях написал, но цензорите го изтриха, че вие сте изразил мвение по темата. Другият изразил мнение е alexdb, и то твърде правилно мнение. Но все пак нито твоето, нито мнението на алексдб не дава отговор на поставения от Платон въпрос.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот platon » 13 Ное 2012, 11:53

Ако все пак решат за заличат фирмата, тогава какво ще се случи с колата на лизинг, с другите имоти?
В какъв срок от смъртта следва да се заличи в Агенцията по вписвания. А регистрацията по ДДС?
Не ми стана ясно ако се закрие ЕТ може ли да се направи ново дружество.
platon
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ