начало

Изслушват кандидатите за конституционен съдия след седмица Изслушват кандидатите за конституционен съдия след седмица

по новия закон за булстат

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

по новия закон за булстат

Мнениеот денева » 15 Дек 2005, 21:20

вещо лице съм.регистрирах се по булстат и в нои. не съм сигурна дали изобщо ще бъда назначавана като вещо лице по дела в съда.това зависи от съдиите.в същото време съм на работа в частна фирма и там ме осигуряват.за свободната професия вещо лице колко време в годината да се осугурявам, след като може само веднъж да отида на дело.
денева

Мнениеот гост » 15 Дек 2005, 21:46

След като сте се регистрирали като свободна професия, сте задълйена да се осигурявате на избран от вас осигурителен доход, като минималният мисля е 220лв. Това, че работите и по трудово правоотношение, няма значение - пак ще трябва да се осигурявате по свободната си професия - гадно нали...
Изход е да декларирате пред НОИ, че спирате упражняжането на свободната професия, като за това време няма да дължите осигуровки.
Като бъдете назначена от съдия - декларирате пред НОИ, че продължавате и така...
Успех!!!
гост

obarkvane

Мнениеот deneva » 16 Дек 2005, 18:55

Нещо не разбирам. Вчера в НОИ ми отговориха по същия начин, а днес в съда ми показаха извадка от вестник "Експерт счетоводител" №22, където отговарят на същия въпрос и казват, че ако вещото лице е осигурено във някоя фирма, не е необходимо да се регистрира по булстат. Ако трябва при всяко дело да нодя в НОИ, то от коя дата да пиша, че възстановявам дейността си. Назначават ме на една дата, призовката идва на друга дата, делото може да е насрочено за след три месеца, аз правя експертизата примерно за една седмица, плащат ми около 20 лв. Че как да плащам допълнителни осигуровки. Да не говорим, че делото може да се отлага няколко пъти и така се протака с месеци и години.
deneva

Мнениеот яна » 16 Дек 2005, 19:34

Регистрацията по Булстат ви я искат,за да може съда да отчита средствата.Когато ви платят за това,че сте се явили на дело - това обикновено става месеци след самото дело,най-често за няколко дела накуп - отивате в НОИ,пускате декларация за един месец-декларирате дохода и плащате, после-декларация, че спирате дейността и т.н. - да има бюрокрацията какво да прави.Успех!
яна

Назад към Взаимопомощ