начало

Изграждането на регистъра на педофилите най-после може да започне Изграждането на регистъра на педофилите най-после може да започне

Моля за съвет - противоречива съдебна практика

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет - противоречива съдебна практика

Мнениеот nena66 » 06 Ное 2006, 14:36

Всички знаем, че има противоречива съдебна практика по много казуси.
Имам следният въпрос: - Ако имам решение на ВКС, което е в моя полза, но противоречи на други решения на ВКС по същият казус, ако използвам това решение, което е в моя полза и подкрепя моите аргументи , въпреки че знам, че противоречи на законови дефиниции и на другите решения ще бъде ли смешно и неприемливо?????
nena66
Младши потребител

По принцип...

Мнениеот juristche » 06 Ное 2006, 14:59

В случай, че има противоречиви актове на ВКС по една и съща материя следва да имате предвид вида на акта и датата, на която е постановен.
Тълкувателните решения на ОС на съответната колетия на ВКС имат най-голяма юридическа стойност, тъй като се взема отношение по въпроси, свързани с прилагането на закона при неправилна или противоречива съдебна практика.
При наличие на противоречиви тълкувателни решения по прилагането на един и същ закон, следва да се счита за меродаввно онова решение, което е постановено на по-късна дата.
Въз основа на едно съответно прилагане на lex posterior derogat legi priori.

:wink:
juristche
Младши потребител

Re: По принцип...

Мнениеот dinka » 06 Ное 2006, 15:27

juristche написа:В случай, че има противоречиви актове на ВКС по една и съща материя следва да имате предвид вида на акта и датата, на която е постановен.
Тълкувателните решения на ОС на съответната колетия на ВКС имат най-голяма юридическа стойност, тъй като се взема отношение по въпроси, свързани с прилагането на закона при неправилна или противоречива съдебна практика.
При наличие на противоречиви тълкувателни решения по прилагането на един и същ закон, следва да се счита за меродаввно онова решение, което е постановено на по-късна дата.
Въз основа на едно съответно прилагане на lex posterior derogat legi priori.

:wink:
Моля за вашата помощ! Въпросът ми е много интересен!
Моя приятелка е медицинска сестра,завършила преди 15-16 г. със средно специално образование. Сега с настъпилите промени в образованието,съгласно ЗАКОНА ЗА СЪСЛОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ АКУШЕРКИТЕ И АСОЦИРАНИТЕ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ/ЧЛ.5АЛ.1 ЧЛ.6 И 7 / ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО/ЧЛ.175/ моята приятелка твърди че придобива автоматично висше образование степен-бакалавър. Според нея тя вече е висшистка без изобщо да е учила в колеж дори и за степен "специалист",а пък твърди и че е възможно да запише веднага магистратура ?звучи ми много налудничаво и смешно и за това Ви моля да ми дадете ваше тълкуване по въпроса.
dinka
Нов потребител

Re: По принцип...

Мнениеот fetisov » 06 Ное 2006, 16:22

dinka написа: :wink:
Моя приятелка е медицинска сестра,завършила преди 15-16 г. със средно специално образование. Сега с настъпилите промени в образованието,съгласно ЗАКОНА ЗА СЪСЛОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ АКУШЕРКИТЕ И АСОЦИРАНИТЕ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ/ЧЛ.5АЛ.1 ЧЛ.6 И 7 / ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО/ЧЛ.175/ моята приятелка твърди че придобива автоматично висше образование степен-бакалавър. Според нея тя вече е висшистка без изобщо да е учила в колеж дори и за степен "специалист",а пък твърди и че е възможно да запише веднага магистратура ?звучи ми много налудничаво и смешно и за това Ви моля да ми дадете ваше тълкуване по въпроса.[/quote]

Отговорът на въпроса на Вашата приятелка (или може би на Вас самата??) е в §3 от ПЗР на закона (ЗСОМСААМС). Останалото са "врели-некипели".
fetisov
Потребител

Мнениеот nena66 » 07 Ное 2006, 10:19

Благодаря на юристче за отговора и аз така си мислех, но просто исках потвърждение от някой друг. Много ме изкушаваше решението, което имам, макар да знаех, че е неприложимо. Успех Ви желая.
nena66
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ