начало

Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС

Лихва върху лихва?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Лихва върху лихва?

Мнениеот evel » 25 Юни 2007, 19:02

Знае ли някой как се изчислява законната лихва върху просрочено задължение? Ако задължението се изплаща разсрочено при съдбния изпълнител, всяка внесена сума от общата /главница+лихва/ ли се приспада или само от главницата? В първия случай не се ли начислява лихва върху лихва?
evel
Младши потребител

Мнениеот gudio » 25 Юни 2007, 20:41

Плащанията се отразяват по реда на чл.76, ал.2 от ЗЗД. Вече има и "бета версия" на информационна система на съдебното изпълнение (идеята е да работят с нея всички ЧСИ и ДСИ), която също смята и разпределя всяко частично плащане по този начин. "Лихвата е неолихвяема" :lol: Не може да се начислява върху нея лихва ("анатоцизъм"), нито да се "капитализира" лихва, като се прибавя към главницата - поне по изпълнителни дела досега не съм виждал изпълнителен лист с подобен диспозитив, който да позволява такова нещо ( :wink: въпреки опитите на някои банки да "пробият" пред съдилищата за подобни "наказателни надбавки" и "отнасяне на лихви в просрочие").
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот evel » 26 Юни 2007, 09:57

Колега в темата "Лихва върху кръвнина" съм посочила примерен случай с разсрочено плащане. Бихте ли се наели да направите примерна сметка :lol:
evel
Младши потребител

Мнениеот apk76 » 26 Юни 2007, 10:46

здравейте, според мен анатоцизмът е търговскоправно понятие, в областта на гражд право има ограничено приложение с оглед защита правата на длъжника..., но може да се предвижда и съоответно да се начислява лихва върху лихва при съобразяване с принципите на търг право. При наличие на клауза за анатоцизъм в договора, то лихва се начислява и върху лихва... ,защо не?

294
Лихви
Чл. 294. (1) Между търговци лихва се дължи, освен ако е уговорено друго.
(2) Лихва върху лихва се дължи само ако е уговорена.
apk76
Потребител

Мнениеот Kenary » 27 Юни 2007, 10:06

Мисля, че е възможно начисляването на лихва върху лихва, но при две условия. Първо задължително и двете страни по договора трябва да са търговци, по смисъла на търговския закон и второ в самия договор да има клауза за анатоцизъм.
Поправете ме ако греша.
Kenary
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ