начало

Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС

не ми се плащат чужди кредити :-(

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

не ми се плащат чужди кредити :-(

Мнениеот venerka » 31 Юли 2007, 12:30

Здравейте, имам следния проблем:
Преди 3 години станах гарант по кредита на един "приятел". Този приятел обаче спря да си плаща вноската и сега както се сещате плащам аз. Вече ми дължи 1500 лева и продължавам да плащам, а него никакъв го няма. Иначе си кара новата Астра и си гледа живота, а аз да му мисля...
Искам да знам има ли някаква възможност да заведа дело срещу него или друг вариант да си взема парите, които ми дължи.
Ще съм благодарна на всеки който ми помогне!
venerka
Нов потребител

Мнениеот zelen » 02 Авг 2007, 11:16

Здравейте,
Има працедура/и, които да защитят правата ви.
Не забравяйте обаче, че има и срокове, които текат в полза на вашия
" приятел ". За него предполагам, вие си оставате приятел без кавички.
Помислете следващия път, когато се доверявате на честна дума, дали не е по-добре да се обърнете към адвокат, който да защити интересите ви. В противен случай рискувате отново да пишете във форума.
zelen
Потребител

Мнениеот kpy » 02 Авг 2007, 13:00

Поръчителството носи нещастие - Хилон от Спарта 6 век пр. - един от седемте мъдреци
kpy
Потребител

Мнениеот kiril123456 » 02 Авг 2007, 13:27

ако има заведено изпълнително дело срещу вас и този, на когото сте поръчител, като изплатите дълга, може с молба да поискате от съдебния изпълнител да ви конституира като взискател срещу вашия приятел. Но това само при условие, че изплатите дълга.
kiril123456
Младши потребител

Мнениеот venerka » 02 Авг 2007, 14:24

Благодаря на всички които изказаха мнение по въпроса! В крайна сметка се оказва че трябва да проявя търпение, докато аз и другите поръчители не изплатим цялото задължение, и от там нататък да действам. Дано да съм разбрала правилно :-)
venerka
Нов потребител

Мнениеот zelen » 02 Авг 2007, 20:08

От последното разбирам, че нищо не сте разбрала.
С този акъл ще бъдете поръчител още много пъти.
Незабавно потърсете адвокат и не чакайте - 800 -те дни изминаха и нищо не следва.
Когато започнете да действате оттам - нататък, ще е останал само нататъка.
zelen
Потребител

Re: не ми се плащат чужди кредити :-(

Мнениеот policai » 02 Авг 2007, 21:49

venerka написа:Здравейте, имам следния проблем:
Преди 3 години станах гарант по кредита на един "приятел". Този приятел обаче спря да си плаща вноската и сега както се сещате плащам аз. Вече ми дължи 1500 лева и продължавам да плащам, а него никакъв го няма.

Фактът, че плащате Вие означава, че кредитната институция вече си е потърсила и намерила правата.
Оттук нататък, ако търсите "приятеля си" - губите си времето. Незабавно се обърнете към съдебен изпълнител/най-добре частен/ , платете си таксите за пълномощно, както и за справките за имоти на "приятеля", след което да му се наложат възбраните и...с малко късмет скоро ще си получите парите! :D
Друг въпрос е, че сте длъжни да плащате задълженията си. :roll:
Успех! 8)
...полицай, наистина е призвание...
policai
Потребител

Мнениеот civilista » 02 Авг 2007, 22:13

Поръчителството носи нещастие - Хилон от Спарта 6 век пр. - един от седемте мъдреци

Аз го знам като "Поръчителството ще ти създаде само грижи". Една /най-мъдрата/ фраза на седемте най-велики мъдреци на древна гърция /VІІ -VІ в. пр. н. е./ е била написана по стените на храма в Олимпия, мисля, наред с такива като "Всиско тече" и "Познай себе си".
civilista
Младши потребител

Мнениеот kpy » 03 Авг 2007, 09:28

Конкретния изказ е въпрос на превод. Виждал съм го и във вариант : "Ако станеш поръчител - чакай беди". Написано било на стената на един от делфийските храмове.
kpy
Потребител

Назад към Взаимопомощ