начало

Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС

права и законни интереси - каква е разликата?!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

права и законни интереси - каква е разликата?!

Мнениеот talion » 21 Авг 2007, 15:06

Ако може някой дефинитивно да поясни и с примери да подкрепи! Благодаря предварително!
Око за око, паста за зъби.
talion
Нов потребител

Мнениеот rts » 21 Авг 2007, 16:22

Въпросът Ви е доста теоретичен и мястото му не е тук. За давайте КОНКРЕТНИ ВЪПРОСИ, за да можете да очаквате отговор.
rts
Активен потребител

:)

Мнениеот talion » 21 Авг 2007, 16:25

Естествено, че е теоретичен и ако искате да знаете го бях постнал в "Общи дискусии", откъдето модератор е счел за нужно да го премести във "Взаимопомощ"! Хайде да не спамим излишно! Моля за теоретично издържан отговор, но и с примери от практика по възможност!
talion
Нов потребител

Re: :)

Мнениеот kolman » 21 Авг 2007, 16:32

talion написа:Естествено, че е теоретичен и ако искате да знаете го бях постнал в "Общи дискусии", откъдето модератор е счел за нужно да го премести във "Взаимопомощ"! Хайде да не спамим излишно! Моля за теоретично издържан отговор, но и с примери от практика по възможност!

УАУ-У-У.
Предния отнесе двойката. Следващият е наред.
И ако обичате - по същество колеги, по същество.

:D :D :D :D
kolman
Потребител

Мнениеот rts » 21 Авг 2007, 16:45

конкретни въпроси. :evil:
rts
Активен потребител

:)

Мнениеот talion » 21 Авг 2007, 17:02

Ок, ок.... ще бъда конкретен! Чл. 57(2) от Конституцията: "Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други." Алтернативно даденото в тази разпоредба "права или законни интереси" предполага, че има разлика между тях! Въпросът ми е каква е тя?! Така става ли? :)
talion
Нов потребител

Re: :)

Мнениеот kolman » 21 Авг 2007, 17:34

talion написа:Ок, ок.... ще бъда конкретен! Чл. 57(2) от Конституцията: "Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други." Алтернативно даденото в тази разпоредба "права или законни интереси" предполага, че има разлика между тях! Въпросът ми е каква е тя?! Така става ли? :)

Въпросът май е от Общата теория на правото. Не знам дали ще се справя, но по спомени : като субект на правото имаш разумна воля и законни интереси /или обратното беше - точно защото имаш разумна воля и законни интереси си субект?!?/ . А проявлението на волята и законните интереси се реализира с правата и задълженията които придобиваш. Например - за да имаш право на иск, освен всичко друго, трябва да имаш и интерес.
Ако съм помогнал - добре, ако не - други да кажат повече.
kolman
Потребител

Мнениеот enigma » 21 Авг 2007, 18:25

Ами правото ти брани интереса.

Виж го така - всеки има право на иск, но не всеки има правен интерес от завеждането.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Назад към Взаимопомощ