начало

Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд

Кога изтича срока

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кога изтича срока

Мнениеот julia » 25 Апр 2008, 17:14

Във връзка с предстоящите празници ме затруднява следния въпрос:
Обявено ми е Решение на ОС на 03.04.08г. Определен ми е срок за обжалване пред ВКС един месец. И как да си изчисля кога изтича срока за жалбата? На 02 , на 03 или на 05 този месец?
И защо съдът ми е определил срок един месец, след като закона предвижда 14 дни? ще е редовна ли жалбата ми подадена след един месец от връчване на решението?
Благодаря предварително и весели празници!
julia
Потребител

Мнениеот zdravkoshopov » 25 Апр 2008, 17:18

Ами щом е е един месец, значи е един месец!
zdravkoshopov
Потребител

Мнениеот sunrise » 25 Апр 2008, 17:34

Жалбата пред ВКС се подава в едномесечен срок от връчването за страната-вж. Чл.283ГПК.
Срокът започва изтича на 03.05. и тъй като тази година е почивен ден ,той изтича на първия работен-07.05. Все пак е добре да не чакате последната дата , освен ако не е тактика. :wink:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот pachikrak » 25 Апр 2008, 17:41

То хубаво ти е обявено, ама как и къде ти е обявено?
Иначе ако съобщението ти е връчено/обявлението е поставено на 03.04.2008г., едномесечния срок се брои от следващия ден, така че срокът ти изтича на 03.05. Обаче 03.05. не е работен ден, така че срокът ти изтича на първия работен ден след 03.05., а това е 07.05.2008г.
А за 14-те дена и 1-ия месец - спо мои спомени, след като съдът в решението си е дал едномесечен срок за обжалване, въпреки разпоредбите на закона, това е меродавния срок. Идеята на законодателството е да осигури право на защита на участниците в производството, така че ако беше обратната ситуация - съдът да ти даде 14 дни, а законът 1 месец, щеше да важи закона.
Всяко ограничаване и неосигуряване право на защита води до отмяна на постановените решения.
pachikrak
Младши потребител

Мнениеот julia » 26 Апр 2008, 02:02

Благодаря на всички , които ми отговорихте.
То голяма ваканция се е заформила по тези празници. Аз въобще не бях наясно с почивните дни. Ама и втори ли е почивен ден?
Желая на всички тогава ползотворна почивка, весели празници и до нови срещи след тях.
А иначе Решението ми бе връчено.Що се отнася до последния ден- в случая е и въпрос на тактика. Противника вече е изнервен-агентите започнаха да звънят и да ме склоняват към споразумение.
julia
Потребител

Назад към Взаимопомощ