начало

Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд

роднини на свидетел

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

роднини на свидетел

Мнениеот dmaria40 » 03 Юни 2008, 07:55

Здравейте, моят въпрос е такъв. през 2001г брат ми е бил свидетел на сбиване в заведението където е бил охрана / свидетел , а не участник/. От 2002г той е емигрант в Канада. През 2003г започва дело за гортия случайи защото него го няма са издирили роднините му тук. От три год получаваме призовки за делата, разбира се не ходим на делата.Миналата год. през октомври , се разписахме че не желаем да ни занимават повече със случай за които ние даже не бяхме чували. Сега пак има призовка , въпреки онзи октомврииски документ. Въпроса ми е , ако не отида на делото ще има ли санкции за мен ?
dmaria40
Нов потребител

Мнениеот barri » 03 Юни 2008, 12:44

Ще го разпитат с видео конферентна връзка :)
barri
Потребител

Re: роднини на свидетел

Мнениеот inspectora » 03 Юни 2008, 16:00

dmaria40 написа:Здравейте, моят въпрос е такъв. през 2001г брат ми е бил свидетел на сбиване в заведението където е бил охрана / свидетел , а не участник/. От 2002г той е емигрант в Канада. През 2003г започва дело за гортия случайи защото него го няма са издирили роднините му тук. От три год получаваме призовки за делата, разбира се не ходим на делата.Миналата год. през октомври , се разписахме че не желаем да ни занимават повече със случай за които ние даже не бяхме чували. Сега пак има призовка , въпреки онзи октомврииски документ. Въпроса ми е , ако не отида на делото ще има ли санкции за мен ?

Koго викат на делото брат Ви, или Вас ?
Ако викат Вас - ще има санкции ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот dmaria40 » 03 Юни 2008, 16:46

Викат майка ми която едва ходи, викат и мен аз пък трябва да отсъствам от работа, а се касае за две разбити цигански глави, но циганите са важно нещо. И какви са санкциите все пак.
dmaria40
Нов потребител

Re: роднини на свидетел

Мнениеот Inspector_MBP » 04 Юни 2008, 00:20

Ако сте призована по реда на ЗМВР:
Глоба до 100 лв. - при първо неявяване.
Глоба до 200 лв. за всяко следващо.

Ако сте призована, като свидетел по реда на НПК (което е по-вероятно):
Глоба до 100 лв. и принудително довеждане. Последното е безкрайно неприятно.

PS: След като са Ви призовали, значи за това има причина. За добро или за лошо, НЕ ВИЕ преценявате как трябва да се води досъдебното/съдебното производство и какви факти следва да се установят по него.

dmaria40 написа:От три год получаваме призовки за делата, разбира се не ходим на делата.

Разбира се. Но после искате някой да Ви пази от престъпления, нали ??? Типична родна картинка. Всички ревем как прокуратурата и полицията "не си вършат работата", но НИЕ да си мръднем нещо пръста - НЕ. Разбира се.

Справка НПК:

чл. 120 (1)
Свидетелят е длъжен: да се яви пред съответния орган, когато бъде призован; да изложи всичко, което знае по делото, и да отговаря на поставените му въпроси, както и да остане на разположение на органа, който го е призовал, докато това е необходимо.
...

(3) Свидетел, който не се яви на определеното място и време да даде показания, се наказва с глоба до сто лева и се довежда принудително за разпит по реда на чл. 71 . Ако свидетелят посочи уважителни причини за неявяването си, глобата и принудителното довеждане се отменят.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Назад към Взаимопомощ