начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

Второкурсници излъгани с такси - молим за помощ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Второкурсници излъгани с такси - молим за помощ

Мнениеот ianica » 27 Окт 2008, 12:46

Студентка съм 2 курс в Югозападния университет със специалност в областа на изкуствата. Когато кандидатствахме ни приеха на такса 420 лв. на година. Тази година ни заявиха, че всички от специалностите с изкуства ще трябва да продължим на 960 лв. такса за година, тъй като има заповед от министерството. Получава се нещо като "рекет"- платете 420лв. 1 -та година , а който не може да си позволи да продължи втората- Довиждане! Става въпрос, за не малко пари, тъй като много хора няма да могат да продължат, а заповедта не се отнася само за нашия институт! Има ли начин да се обжалват тези такси и какъв е той тъй, като подозирам, че догодина ще бъдем пак неприятно изненадани, ако оставим нещата така... Няма ли някакъв начин да се обосновем на заварено положение. Нека да вдигат таксите, но според инфлацията, поне. Молим за съвет, какво може да се направи в случая!
ianica
Младши потребител

Re: Второкурсници излъгани с такси - молим за помощ

Мнениеот Melly » 27 Окт 2008, 15:48

Въпросът Ви е принципен. Би следвало да продължите образованието си при условията, при които сте започнали обучението си в този ВУЗ.
С оглед автономията на висшите учебни заведения, от компетентността на техния висш орган на управление е да изменят тази такса, НО това изменение ще касае случаите напред.

Струва ми се, че нещо Ви "будалкат" (с извинение за израза).
Имате право да се запознаете с основанието, което Ви изтъкват като причина, засягаща Вашия интерес, т.е да изискате копие от Заповедта. Там пише всичко, но се съмнявам да третира размера на годишната такса така, че да преурежда заварени отношения, какъвто е Вашият случай.

УСПЕХ!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ianica » 27 Окт 2008, 18:23

Пращам сайта на университета:
http://www.swu.bg/bg/content/view/951/606/

А това е постановлението въз основа на което ни вдигат таксите :

Постановление №96 от 12 Май 2008г. за утвърждаване на таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2008 - 2009г.

Моля за съвет! Има ли правно основание това повишение и има ли начин да го оспорим? Предварително благодаря!
ianica
Младши потребител

Мнениеот Melly » 27 Окт 2008, 19:10

Постановление №96 от 12 Май 2008г. за утвърждаване на
таксите за кандидатстване и обучение в държавните
висши училища за учебната 2008 - 2009г.

Обн. ДВ бр.47 от 20 Май 2008г.

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ПОСТАНОВИ:

Чл.1. Утвърждава таксите за кандидатстване и годишните такси за обучение и докторантите в държавни те висши училища през учебната 2008 - 2009 година - по висши училища, съгласно приложение 1.

Чл.2 Определя годишните такси за обучение на студентите и докторантите, прието в държавните висши училища шреди учебната 2007 - 2008г., сугласно приложение 2.

Не мисля, че Югозападният университет е с горния статут, та Управата Ви да прилага разпоредбите на цитираното Постановление, но все пак съобразете, че изказвам лично мнение.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот dpetev » 28 Окт 2008, 17:30

Приложение 2 някак си "удобно" липсва в сайта. Понеже е доста по обем, цитирам само това, което Ви интересува:

Приложение № 2 към чл. 2 :

"Годишни такси за обучение на студентите, приети преди учебната 2007—2008 г:
.....
Теория на изкуствата
Изобразително изкуство
Музикално и танцово изкуство
Театрално и филмово изкуство
редовно - 386, задочно - 196
......"

А съм почти сигурен, че ЮЗУ е със статута да държавен ВУЗ
dpetev
Младши потребител

Мнениеот ianica » 28 Окт 2008, 21:00

Т.е. според вас ние можем да се обосновем на това преди
ianica
Младши потребител

Мнениеот dpetev » 28 Окт 2008, 21:22

според мен - да

НО:
аз съм само студент по право - с всички рискове за тези, които приемат мнението ми за 100% вярно

От личен опит - вече трета година таксата ми се променя, но символично, дори не с темповете на инфлацията

тук има доста истински юристи - дано и те кажат своето мнение

Успех!

п.с. разрешете ЛС в профила си
dpetev
Младши потребител

Мнениеот ianica » 03 Ное 2008, 09:45

Прочетох, че таксите са по-високи, за приетите през учебната 2008-2009г. За приетите преди учебната 2007-2008г. остават старите -доста по-ниски такси. Никъде обаче не е написано /или може би аз не съм видяла /какво се случва с приетите през учебната 2007-2008г. ?
ianica
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ