начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

Ответници по иск за нищожност на сделка

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ответници по иск за нищожност на сделка

Мнениеот betina » 28 Апр 2009, 09:16

Колеги, предстои ми да заведа иск за прогласяване нищожността на нотариален акт поради липса на съгласие у продавача. Имотът е продаден с фалшиво изрично пълномощно. Нотариално заверените декларации също не са подписани от продавача. Нотариусът твърди обратното. Въпросът ми е като ответник само купувача ли да конституирам? Мисля, че привличането на пълномощника и нотариуса е ненужно и само би направил по тромав процеса. С тях прокуратурата да се занимава. Споделяте ли мнението ми? Предварително благодаря на отзовалите се!
betina
Потребител

Re: Ответници по иск за нищожност на сделка

Мнениеот Гост. » 28 Апр 2009, 11:36

betina написа:Колеги, предстои ми да заведа иск за прогласяване нищожността на нотариален акт поради липса на съгласие у продавача. Имотът е продаден с фалшиво изрично пълномощно. Нотариално заверените декларации също не са подписани от продавача. Нотариусът твърди обратното. Въпросът ми е като ответник само купувача ли да конституирам? Мисля, че привличането на пълномощника и нотариуса е ненужно и само би направил по тромав процеса. С тях прокуратурата да се занимава. Споделяте ли мнението ми? Предварително благодаря на отзовалите се!

Купувача, но искате и удостоверение за семейно положение... сещате се.
Графическата експертиза ви е от особена важност.
Успех. :wink:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Апр 2009, 14:34

А как ще изискаш пълномощното и декларациите?

Нотариуса ще каже - върнах пълномощното на пълномощника. Съхранявам само ксерокопия.

Той като не е страна - не е длъжен, няма санкция и презумпция за доказване на обстоятелството, че липсва пълномощно.

Купувача също ще каже, какво ме занимавате - пълномощното е у пълномощника.

Интересно - имам точно днес една такава искова молба и аз се чудех над това - няма как да искаш установяване спрямо пълномощника, може би - да се установи, че пълномощното е недействително.

Някои колеги навързват всички, някои не.

А експертиза на ксерокопие - няма начин.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 28 Апр 2009, 15:00

Ако пълномощното е "ново", от "оригинала" съществува екземпляр в архива на нотариуса удостоверил съдържанието. В последно време нотариусите в нашия район, имаха не съвсем законната практика, да задържат оригиналите на пълномощните. Така, че може да се намери материал за експертизата.

А лично аз съм виждал заключение по графологична експертиза, без да е ползван оригинал..... така че всичко е възможно.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот bay4o » 28 Апр 2009, 15:17

Колега Бетина, ответници по иска по 26 - 2 ЗЗД са Ви единствено приобретателите по сделката. Доколкото разбирам, че твърдите абсолютна недействителност за противоречие със закона. Нотариуса и сие не са Ви страна по сделката и нямат място в този процес. Още повече, срещу тях принципно искът би бил не на договорно, а на деликтно основание, така че нямат работа в този процес. Не само процесът ще стане тромав, а ще включва два различни иска на две различни основания и поне от опит мога да кажа, че ще ги разделят, а претенцията срещу нотариуса и сие може и да я отхвърлят, т. е. най - общо казано - водете си нищожността и толкова. Всъщност, сега като мисля, искът Ви е установителен, та какъв петитум иначе ще напишете в ИМ - моля да признаете по отношение на нотариуса ли - защо по отношение на него, като че ли нямате правен интерес от това.
Прави са колегите за графическата експертиза, може много работа да ви свърши.
Нотариуса може да го задължите да представи декларациите и пълномощното по реда на чл. 192 от ГПК. То пък интересно, ако е страна, каква ще бъде санкцията за неизпълнение на задължението за представяне?+
Ако се касае са прехвърлителна сделка на недвижим имот, пълномощното и декларациите - последните в оригинал, а ако пълномощното е генерално - то копие, остават по нотариалното дело.
Успех, колега Бетина.
bay4o
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Апр 2009, 15:27

Мисълта е, че само страната може да бъде задължена да представя документ, намиращ се в нея и да търпи санкция по чл. 190 ГПК, но не и трето лице.

А иначе причината, поради която е изгубено пълномощното е без значение.

Освен това едва ли ще представят фалшиво пълномощно в оригинал, по - скоро ще бягат по тъч линията.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Апр 2009, 16:18

ivan_lawyer написа:А как ще изискаш пълномощното и декларациите? :wink: :lol:

Интересно - имам точно днес една такава искова молба и аз се чудех над това - няма как да искаш установяване спрямо пълномощника, може би - да се установи, че пълномощното е недействително.

Някои колеги навързват всички, някои не. Категорично НЕ!

Ами, да кажем така- не може нито страна, нито съда да изиска тези доказателства в оригинал- справка ЗННД, но те винаги са на разположение на вещото лице. :wink: Със съдебно удостоверение можеш да искаш само заверен препис от цялото нот. дело- толкова.

Байчо е абсолютно прав, колега Бетина, но и в постовете на Ванко има важни нещица..
Освен това едва ли ще представят фалшиво пълномощно в оригинал, по - скоро ще бягат по тъч линията

Ами, нали се сещаш, че докато колегата не се намеси с още фактология, аз ще отговоря така- ще, и ми се чини да е по делото. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ch3oh » 28 Апр 2009, 16:22

Допускали са ми експертиза от ксерокопие. И са я извършвали... не, че беше в моя полза, но е възможна.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот donna » 28 Апр 2009, 16:31

Експертиза от ксерокопие винаги може да не е вярна , дали няма да има някое зачеркване или добавки в ксерокопието ,които в оригинала липсват или оригинала изглежда различно ?
Такова чудо бих оспорила!
donna
Старши потребител

Мнениеот huligan » 28 Апр 2009, 17:12

Договорите са два. 1./ Договор за поръчка; 2./Договор за покупко-продажба. Значи и исковете за нищожност са два А. Нищожност на поръчката (упълномощаването); Б. Нищожност на покупко-продажбата (ако се докаже А.).
Познай кой е ответник по първия иск?
Аватар
huligan
Потребител

Мнениеот betina » 28 Апр 2009, 22:21

Колеги, много благодаря за отделеното време, ценните разяснения и пожеланията за успех. Наистина ще ми е нужен :D Разбира се, че ще искам и експертиза. Успях да получа ксерокопия от пълномощното и декларациите, но не знам каква е съдбата на оригиналите. Междувременно стана ясно, че след изповядване на сделката, нотариуса е бил лишен от право да упражнява професия, заради влязла в сила присъда по н.о.х.д.
Нотариусът, с когото работя, винаги задържа оригинала на пълномощните и разрешенията от съда за продажба на имот на малолетен.
Поли, относно удостоверението за семейно положение, ако купувача е в брак, имота е СИО и съпруга също следва да е ответник. Нали така? Признавам си, че ми беше убеегнало и дори не мислех, че е нужно.
betina
Потребител

Мнениеот Гост. » 29 Апр 2009, 02:46

betina написа:Колеги, много благодаря за отделеното време, ценните разяснения и пожеланията за успех. Наистина ще ми е нужен :D Разбира се, че ще искам и експертиза. Успях да получа ксерокопия от пълномощното и декларациите, но не знам каква е съдбата на оригиналите. Междувременно стана ясно, че след изповядване на сделката, нотариуса е бил лишен от право да упражнява професия, заради влязла в сила присъда по н.о.х.д.
Нотариусът, с когото работя, винаги задържа оригинала на пълномощните и разрешенията от съда за продажба на имот на малолетен.
Поли, относно удостоверението за семейно положение, ако купувача е в брак, имота е СИО и съпруга също следва да е ответник. Нали така? Признавам си, че ми беше убеегнало и дори не мислех, че е нужно.

Напротив! Помисли- имаш копия от тези доказателства, ерго вече трябва да знаеш, каква е съдбата на оригиналите. :wink:
Да- за СИО-то.

п.п. Исках да ти пиша ЛС, но нямам достъп...
Гост.
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ