начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

Гаранция при върната стока!?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Гаранция при върната стока!?

Мнениеот fire73 » 25 Май 2009, 20:16

Можете ли да ми дадете съвет по отношение на следния проблем: Закупил съм енергоспестяваща крушка от Била, която има 6 години гаранция /поне така пише на опаковката/! Пазя и касовата бележка, но крушката изгоря ... доста преди да навърши 6 години :) Тези дни смятам да ида и да предява претенциите си в магазина и да настоявам да ми дадат нова! Обаче предполагам, че ще ми вземат касовата бележка и аз вече няма да имам никакъв документ за новата крушка - за да мога в бъдеще, ако и тя изгори да предява претенции!!! ... но даже и да не ми вземат касовата бележка, мисля че гаранцията на новата трябва да важи от деня в който съм я получил, а не с датата на старата касова бележка!?!? Тъй като не съм запознат със законодателството в тази област, Ви моля да ми разясните трябва ли и какъв документ трябва да ми издадат от магазина!?
... май съм объркал раздела - извинявам се!
fire73
Младши потребител

Re: Гаранция при върната стока!?

Мнениеот bocman__ » 26 Май 2009, 19:57

върната стока и подменена поради гаранционен дефект... как ще докажеш, че не е пуснат примерно трифазен ток към тази крушка ?
bocman__
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 29 Май 2009, 23:05

При подмяна на дадена стока при повреда в гаранционния й срок той остава непроменен. Т.е. ако дадена стока се повреди 2 дни преди изтичането на гаранцията при подмяната му новия ще има гаранция 2 дена, а не нови 2-3-5 години.
Гаранцията се дава в уверение на това, че потребителя ще може да ползва дадения уред определен брой години. Това, че той е подменен през гаранционния срок, не е условие гаранцията да бъде удължена. Гаранцията се удължава само със срока, през който потребителя не е може да си ползва уреда - демек докато уреда е престоявал в сервиза.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот fire73 » 30 Май 2009, 21:40

а стига бе - ако ми дадат нова крушка от рафта и на нея пише, че има 6 години гаранция, по твоята логика гаранцията може да ми изтече и след 2 дни, ако на изгорялата крушка, която ми сменят изтича след 2 дни!!!?
fire73
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ