Казусът ми е следния:
Днес трябваше да подам заявление за изкарване на скица и схема на самостоятелен обект в сграда във връзка с предстоящо изповядване на сделка с въпросния имот. Имаме уговорка с купувача за сключване на сделка на 30.06 или най-късно на 01.07. Той отсъства често и за дълго от страната и поради това ще му бъде невъзможно да сключи въпросната сделка по-късно.
Според законовия срок посочен тук: http://www.cadastre.bg/tarifa_14.htm издаването на следните документи би следвало да отнеме 3+3 работни дена, така ми казаха и в първата стая, където огледаха документите ми. В последствие при подаване ми съобщиха, че са много назад и закъсняват със сроковете и ще стане за най-малко 10-15 роботни дена. Освен това аз настоявах да заплатя експресна услуга, която е регламентирана на сайта им, но твърдо ми бе отказано.
Моля за съвет как да подходя от тук нататък. Мога ли да подам предварително жалба само въз основа на устното твърдение, че закъснение в срока ще има, имам ли основание да посетя началник отдел с искане за спазване за срока и предупреждение за завеждане на съдебно дело за пропуснати ползи и евентуално какъв адвокат да потърся за да защити интересът ми.
Благодаря предварително на отзовалите се!
- Дата и час: 27 Фев 2025, 00:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Молба за помощ- Агенция геодезия, картография и кадастър
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Молба за помощ- Агенция геодезия, картография и кадастър
От написаното не става ясно в кой град се сблъсквате с този проблем. И техническите служби в някои столични районни администрации неоснователно бавят издаването на скици. Правилно сте се насочили да сигнализирате началника, като посочите, че с бездействието си ще станат причина за неизповядване на имотна сделка и .... продължението го знаете. Вярвам, че това ще подейства. Завеждането на дело за мълчалив отказ, определено повече ще ви забави. Успех!
- betina
- Потребител
Предполагам, че става въпрос за Варна. Там в момента е такъв хаос в кадастъра, по цял ден се чака на опашка и накрая не се знае дали имотът ти е нанесен поради кадърно свършената работа по заснемането, извършено от съответната фирма спечелила обществената поръчка. Някой беше излъгал хората, че ако имотът им не е вписан ще им го вземат и в първите седмици, когато влезе в сила кадастралната карта имаше по близо 200-300 човека, правеха се списъци и беше голям кеф. Тогава се налагаше да ходя в 6,00 часа сутринта да чакам и пак бях около 30 номер в списъка, понеже други са били там от 4,00 часа. Относно услугите им срокове просто не се спазват, налагаше се да отлагам продажби понеже работеха със закъснение от около десет и повече дена, шефът направо откачаше като му кажех, че схемата на имота пак не е готова. Оправданието беше имаме много работа и затова закъсняваме с изпълнението на услугите.
Да не говорим, че имотите се водят на хора с нотариални актове от 1920-1930 година и поради това трябва да им докажеш от кого си придобил имота, после и той от къде го е придобил. Аз мога да го направя след съответното висене в службата по вписвания и събиране на нотариални актове, но хората които и представа си нямат стоят с часове в кадастъра, а онези от гишетата им обясняват това , че те може и да имат нотариален акт за собственост, но с него не могат да ги впишат понеже имота при тях се води на дядото на този, който им го е продал и трябва да докажат как се е стигнало до продажбата им. Пълен смях. Още по весело ми е когато имотът е съсобствен с десетина собственика да им докажеш кой от къде го е придобил. Тогава отивам с една папка документи само за една схема на имот.
Да не говорим, че имотите се водят на хора с нотариални актове от 1920-1930 година и поради това трябва да им докажеш от кого си придобил имота, после и той от къде го е придобил. Аз мога да го направя след съответното висене в службата по вписвания и събиране на нотариални актове, но хората които и представа си нямат стоят с часове в кадастъра, а онези от гишетата им обясняват това , че те може и да имат нотариален акт за собственост, но с него не могат да ги впишат понеже имота при тях се води на дядото на този, който им го е продал и трябва да докажат как се е стигнало до продажбата им. Пълен смях. Още по весело ми е когато имотът е съсобствен с десетина собственика да им докажеш кой от къде го е придобил. Тогава отивам с една папка документи само за една схема на имот.
- apo82
- Младши потребител
Е добре де, толкова мощни информационни системи, кога ще го оправят туй чудо. Пълно е с имоти които не излизат във компютърните справки.
- p_dyan
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|