- Дата и час: 27 Фев 2025, 00:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
залог на акция на приносител и изпълнение
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
залог на акция на приносител и изпълнение
Колеги, имам нужда от малко помощ, от доста време не съм се занимавала с тази материя и може малко да бъркам понятията, но вижте какъв ми е въпросът: По реда на ЗОЗ могат да се залагат безналични ценни книжа, но не и налични такива. Безналичните нямат материален носите, например безналични акции или облигации, сметки за които води ЦД. Наличните могат да се залагат с джиро-ЗЗ, Менителници, акции и пр. или с предаване ако са на приносител. Тоест при едните залогът се учредява с джиро+предаване, а при другите само предаване. И тук стигам до следния въпрос: чл.32, ал.2 от ЗОЗ казва: (2) За изпълнението върху ценна книга, върху която е учреден залог с предаване на книгата, се прилагат разпоредбите на този закон. Това според вас какво означава? Означава ли, че във всички слуачи, в които имаме залог с предаване на ценната книжа /на приносител/ се прилага облекченият извънсъдебен ред на ЗОЗ? Тоест ако имаме акции на приносител-предадени в залог на кредитора той винаги може да използва редът на ЗОЗ?? Нещо не ми се връзва или аз от доста време не съм чела по тази материя....или се прилага само редът за изпълнение-тоест продава кредиторът и парите при депозитаря и оттам разпределение>????
- stass
- Младши потребител
Re: залог на акция на приносител и изпълнение
Колеги, сама си отговорих, като се позачетох в чл. 44, ал,1 от ЗОЗ...
- stass
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|