начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

каква е давността

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

каква е давността

Мнениеот city24 » 22 Юли 2009, 11:46

Чета тук една лекция по административно право - "Производство по установяване на административни нарушения. Обща х-ка. Правни предпоставки за изключване от отговорността и погасяване на правото на административното наказателно преследване."

Давностните срокове са 2 вида (на административно наказателна отговорност (АНО)) А) актът трябва да бъде съставен в продължение на три месеца от откриване на нарушението или в срок от една готдина от извършването му. За митнически , банкови , експортни нарушения, този срок е две години.Специални разпоредби във връзка със сроковете за констатиране на нарушения на АА , уреждащи хазартните дейности, изпирането на пари и финансиране на терористични акции, са актът да бъде съставен най-късно 6 месеца от откриване на нарушението и 9 години от неговото извършване.

Та, искам да попитам:
1. Каква е абсолютната давност (срокът, след който не могат да ми кажат нищо) за хазартните дейности, изпирането на пари и финансиране на терористични акции и тези срокове не са ли обявени по скоро от НК или НПК.
2. Какво значи откриване на нарушението ( ако полицията знае , че аз извършвам, пране на пари примерно и ме следи , това откриване на нарушението ли е?
city24
Потребител

Re: каква е давността

Мнениеот Melly » 22 Юли 2009, 12:37

Много бързаш, city24,
Че учиш право, явно учиш..., но защо първо не си седнеш на четирибуквието да НАУЧИШ някои основни неща? Изпитът по Гражданско право - обща част, как беше. :D

То и баба знае само да пита, без да изразява позицията си по въпроса.
Определено предпочитам Адв Николов пред теб - не можеш го настигна, защото той пък прелива от четене... и умее да отстоява позицията си, а в случай че е оборен, приема "акъл". :wink:
При теб този процес е "мисия невъзможна", тъй като ти си просто мързелив. :?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот valdelina » 22 Юли 2009, 15:03

Колега, не знам от къде ги четеш тези лекции, но чети понякога и закони (като Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) например). Разбери каква е разликата между престъпление и административно нарушение, виж по-внимателно чл. 34, ал. 1 от ЗАНН и ще си отговориш на странните въпроси... :wink:
valdelina
Младши потребител

Мнениеот city24 » 22 Юли 2009, 23:39

е, деборе. Каква е тази давност тогава?
city24
Потребител

Мнениеот Melly » 23 Юли 2009, 00:23

city24 написа:е, деборе. Каква е тази давност тогава?

Чакай да ти пошушна на уше - Различна, много зависи от гледната точка. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ