начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Стопанска непоносимост

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Стопанска непоносимост

Мнениеот stani82 » 01 Авг 2009, 23:58

Здравейте,
има ли колеги, които са използвали института на стопанската непоносимост и са предявили иск по чл. 307 ТЗ? Моля, ако има да споделите мнение, смятам да се позова на посоения член с цел прекратяване на д-р за наем. Д-ра за наем е сключен м/у фирма и физ. лице, с който физ. лице отдава на фирмата няколко помещения под наем. Поради икономическите условия, се съкращават служителите и се закрива отдела, който е ползвал помещенията. Смятате ли, че иска по чл.307 ще се яви основателен?
Благодаря Ви предварително!
stani82
Нов потребител

Re: Стопанска непоносимост

Мнениеот ivan_lawyer3 » 02 Авг 2009, 09:35

Водил съм какви ли не дела - включително и за разваляне на договор за банков кредит - а както знаете разваляне на едностранни договори е доста трудно - абсурдно. Ходил съм и до централата на Банката, преди да я преместят на бул. "Т.А.".

Е, въртяхме, сукахме - иск по чл. 250 ГПК (отм.).

Накрая въззивният съд отсече - "никой не може да черпи права от собственото си виновно поведение" - има и такива варианти. Представи си - да ти отхвърлят иска със сентенция - Рим пасти да яде, Търговско отделение е вечно, правото е преходно.

Иначе съм за екзотиката - особено е полезна за нашите закостеняли и лишени от въображение съдии - особено младшите съдии.

Но най-добре ще пасне такъв иск на арбитражен съд - там е дълбока водата, от една страна е опасно, но и лесно - ако можеш да плуваш без пояс (втора инстанция).
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот associate » 23 Юни 2010, 12:48

И мен ме вълнува тази тема напоследък. Някой знае ли дали има автори с по-сериозни трудове по въпроса?
Благодаря предварително.
associate
Младши потребител

Мнениеот vioma » 23 Юни 2010, 16:05

Защо фирмата не прекрати договора за наем? Защо трябва да го прекратява съдът?
vioma
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ